Dünyada ekonomik büyüklük sıralamasının bir numaralı ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), tüm olumsuzluk öngörülerine rağmen değişen bir şey yok. Özellikle internet yatırım ve yatırımcılarıyla çığır açan Amerika; Çin, Japonya ve Avrupa üyesi gibi bir çok ülkeyi zenginlikte geri bıraktı.
ABD’nin öngörülebilir gelecekte diğer ana sanayi ülkelerinden daha yavaş büyümeye mahkum olduğuna yönelik tahminde bulunan ekonomistlerin tümü yanıldı.
Amerika başkanı ve Kongresi'ne danışmanlık yapan Rekabetçilik Politikası Konseyi, 1992'de ülke ekonomisinin Japonya ve Avrupa'ya karşı gerilediği endişesini dile getirmiş ve bu endişe ekonomistlerce de kabul görmüştü. Ancak tahminlerin tam tersi çıkmış, Amerika; uzun bir durgunluk dönemine giren Japonya, büyümesi sönen Avrupa’yı internetin yükselişiyle geride bırakmıştı.
Aynı kaygının dile getirildiğini ancak bu beklentinin de boşa çıkacağını ülkenin ünlü ekonomi gazetesi Ekonomist bir analizle kaleme aldı.
Habere göre, Çin artık Doğu'nun yükselen dev gücü olarak kabul edilmesine ve sıradan Amerikalıların bu durumdan kaygılı olmasına rağmen, durum hiç de kaygı duyulacak bir boyutta değil.
Bir anket şirketi olan Gallup, Amerikalılara düzenli olarak işlerin gidişatından memnun olup olmadıklarını soruyor. 1980'den 2000'lerin başına kadar ortalama yüzde 40'tan biraz fazla kişi, memnun olduğunu belirtirken son yirmi yılda bu oran yüzde 25'e düşüyor.
“Çöküş peygamberleri bu sefer bir şeye mi ulaştı?” diye soran gazete, 1990'ların coşkulu temposundan beri Amerikan ekonomisinin, dot-com çöküşü, küresel mali kriz, covid-19 salgını sırasında işsizlikte yaşanan artış ve en son olarak enflasyonda yaşanan artış gibi ara sıra çalkantılarla sarsıntılar yaşadığını doğruluyor.
AMERİKA’NIN PERFORMANSI SON ZAMANLARDA HIZ KAZANDI
Satın alma gücü paritesi (ppp) açısından Amerika'nın küresel ekonomideki payının 1990'daki yüzde 21'den yüzde 16'ya kadar düştüğünü kaydeden gazete, Amerika'nın üstün performansının son zamanlarda hız kazandığını bildiriyor.
Gazete, 1990 başından beri tutarlı olan bir şeylerin var olduğunu belirterek, analizini şöyle sürdürüyor:
Amerika diğer büyük zengin ülkelerden daha hızlı büyüdü ve yol boyunca karşılaştığı tümseklerden daha güçlü bir şekilde toparlandı.
Rekabet konseyinin 1992'deki hatalı teşhisi, şimdi kasvet tellallığı yapanlar için bir düzeltme niteliğinde olmalı. O zamandan beri Amerika'nın büyümesi sınıfının en iyisi oldu ve bugün güçlü yönleri ülkenin ekonomik gücü ve potansiyeli konusunda iyimserliğe zemin hazırlıyor.
ÇİN’İN KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRİ AMERİKA’NIN ÜÇTE BİRİNDEN DAHA AZ
Amerika'nın küresel GSYİH'daki payının ppp cinsinden azalması , kendi gidişatına dair bir yorumdan çok, en kalabalık iki ülke olan Çin ve Hindistan'ın büyüme sıçramalarına dair bir yorumdur. Çin'in kişi başına düşen çıktısı, Amerika'nın üçte birinden daha az; Hindistan'ınki ise daha da küçük.
Daha da çarpıcı olanı, Amerika'nın olgun ekonomiler arasında akranlarını nasıl geride bıraktığıdır. 1990'da Amerika, gelişmiş ülkelerin G7 grubunun toplam GSYH’sinin yaklaşık beşte ikisini oluşturuyordu. Bugün ise yaklaşık yarısına ulaştı.
Kişi başına düşen bazda, Amerikan ekonomik çıktısı artık Batı Avrupa ve Kanada'dan yaklaşık yüzde 40, Japonya'dan ise yüzde 60 daha yüksek. Yani, 1990'daki aralarındaki farkın yaklaşık iki katı.
Amerika'nın en fakir eyaleti olan Mississippi'deki ortalama ücretler, Britanya, Kanada ve Almanya'daki ortalamalardan daha yüksektir.
G7 ÜLKELERİNİN 3 KATI BÜYÜME
Ve Amerika'nın üstün performansı son zamanlarda hız kazandı. 2020'nin başlangıcından bu yana, covid-19 salgınından hemen önce, Amerika'nın gerçek büyümesi %10 oldu, bu da G7 ülkelerinin geri kalanının ortalamasının üç katı.
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, büyük gelişmekte olan piyasaları içeren G 20 grubu arasında, çıktı ve istihdamı salgın öncesi beklentilerin üzerinde olan tek ülke Amerika.
AMERİKALILAR İÇİN ZENGİNLİK ANLAMINA GELİYOR
Bu büyümeyi doların gücüyle birleştirme, Amerika için ağırlık, Amerikalılar içinse zenginlik anlamına geliyor. Bu, çok sayıda Amerikalının yurtdışına seyahat edip rekor miktarda harcama yapmasıyla görülebilir. On yıl önce birçok analist Çin'in şu anda mevcut döviz kurlarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak Amerika'yı geride bırakmış olacağını düşünüyordu. Bunun yerine, GSMH’si son zamanlarda düşüşte. 2021'de Amerika'nın yaklaşık yüzde 75'inden şimdi yüzde 65'e düştü.
İYİ BİR İŞGÜCÜ PİYASASINA SAHİP
Bu özel rapor, Amerikan büyümesinin neden bu kadar uzun süredir bu kadar güçlü olduğunu ve neden devam etmesinin beklenebileceğini açıklayacaktır. Bazı nedenler coğrafyanın bahşettiği iyi talihe dayanmaktadır. Dev bir tüketici pazarına sahip yarı kıtasal bir ekonomi olarak, Amerikan şirketleri ölçekten faydalanır.
Kaliforniya'da ortaya atılan iyi bir fikir veya Michigan'da üretilen bir ürün, kısa sürede 49 eyalete yayılabilir. Amerika ayrıca, insanların daha iyi ücretli işlere geçmelerine ve işçileri daha üretken sektörlere çekmelerine olanak tanıyan büyük, iyi entegre edilmiş bir işgücü piyasasına sahiptir.
Uzun, gözenekli bir güney sınırı politik olarak tartışmalı olabilir, ancak bu ekonomik bir destek oldu, işgücünün istikrarlı bir şekilde büyümesini sağladı ve birçok yerli Amerikalının yapmakla ilgilenmediği zor, kirli işleri doldurmaya yardım etti. Ve ülkenin büyüklüğü kadar altında yatan şey de önemlidir. Son yirmi yılda, bir zamanlar esnek olmayan şist kayalarından hidrokarbon çıkarma tekniklerindeki gelişmeler, Amerika'yı dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi haline getirmiştir.
EN DERİN FİNANSAL PİYASALAR, BASKIN PARA BİRİMİ
Amerikan ekonomisinin ayrıca daha fazla güç üreten belirli güçlü noktaları vardır. Dünyanın en derin finansal piyasalarına sahip olmak, yeni kurulan şirketlerin sermaye toplamasını kolaylaştırdı, nakit borç almaktan daha iyi bir başlangıç yolu. Amerika'daki heyecan verici genç şirketlerin bolluğu, karşılığında, pazarlarının çekiciliğini artırdı. Benzer şekilde, dünyanın baskın para birimine sahip olmak, küresel ticareti Amerikan işletmeleri için daha sorunsuz hale getirdi.
Ve Amerika, dünyanın en iyi üniversitelerine sahip ve bu üniversiteler, kısmen dünyanın en iyi öğrencilerini çekerek öyle kalmaya devam ediyor.
YÜKSEK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN BÜYÜMESİ
Diğer politika seçimleri de buna yardımcı oldu. Amerika'nın birçok diğer ülkeye kıyasla iş düzenlemelerine daha rahat bir yaklaşımı var. Bu, yüksek teknoloji şirketlerine oynama ve büyüme alanı sağladı. Ayrıca, kaya gazı devrimine yol açan deneylere de olanak sağladı.
2007-09 MALİ KRİZİNE GÜÇLÜ YANIT
Ancak Amerika'nın başarısı sadece küçük bir hükümet hikayesi değil. Yetkililer krizler sırasında cesur ve kararlı müdahalelerde bulundular. Sarsıntılı bir başlangıçtan sonra Amerika, 2007-09 küresel mali krizine güçlü bir yanıt verdi, banka bilançolarını temizlemek için kararlı bir şekilde hareket etti ve büyümeyi desteklemek için parasal politikayı agresif bir şekilde kullandı.
Hükümetin covid yavaşlamasına yanıtı, diğer ülkeleri toz içinde bırakan bir dizi mali teşvik paketiyle daha da olağanüstüydü. Gerçekten de, yetkililer bir toparlanma arayışında aşırıya kaçtılar ve küresel enflasyondaki artışa katkıda bulundular. Ancak hükümetin, teklemeye başladığında gaz pedalına basma isteğini kabul etmeden, Amerika'nın güçlü ekonomik motorunu açıklamak imkansızdır.
SAĞLIKTAKİ EKSİKLİK
Amerika'nın tüm yeteneklerine rağmen, birçok hastalığı var. Herhangi bir ülkenin yönetiminin temel sınavı, halkının iyi ve uzun bir hayat yaşayıp yaşamadığıdır. Bu konuda Amerika eksiktir. BM projeksiyonlarına göre, 2023'te yeni doğmuş bir Amerikalı için beklenen yaşam süresi Batı Avrupa'daki ortalamadan üç yıl daha kısa olan 79'du. Bu şaşırtıcı fark 1980'de neredeyse yoktu.
Bu, büyük ölçüde obezite ve opioidler, silahlar ve güvenli olmayan yollar gibi özellikle akut Amerikan sorunları nedeniyle daha az Amerikalının bunaklığa ulaşmasının bir yansımasıdır. Ancak yaşlı Amerikalılar da göreceli olarak kötü durumda. 2023'te Amerika'da ortalama 60 yaşındaki birinin Avrupa'dakinden neredeyse bir yıl daha kısa olan 24 yıl daha yaşayacağı tahmin ediliyordu. 1980'de bunun tersi doğruydu; yaşlı Amerikalıların Avrupalı akranlarından neredeyse bir yıl daha uzun yaşayacağı tahmin ediliyordu.
‘ÖZDE KUSURLU’ ELEŞTİRİSİ
Amerika'nın ekonomik modelinin birçok eleştirmeni, bunun özünde kusurlu olduğunu, aşırı eşitsizlik ve giderek daha baskın şirketlerin rakipleri ezdiği iddiasında bulunuyor. Ancak bunlar abartı.
Amerika'nın büyümesini baltalamadan ülkenin zenginliğinin daha adil bir şekilde dağıtılması için alan olabilir, ancak en üstteki yüzde 1'in her şeyi aldığına dair yaygın inanç abartılı.
EKONOMİK BAŞARININ KANITI: APPLE VE AMAZON
Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerine gelince, bunların hakimiyet potansiyelleri izlenmeli ve gerekirse kısıtlanmalıdır, ancak günlük yaşamda inanılmaz bir değer yarattıkları ve durgun endüstrileri sarstıkları da doğrudur.
Ve zirvede kalmak için sert bir rekabetle karşı karşıyalar. Sorunlarından çok Amerika'nın ekonomik başarısının kanıtı olarak duruyorlar.
patronlardunyasi.com