Patronlar


AB adına Türkiye'yle tarama sürecini yürüten Mirel, Brüksel'e gelen heyetlerin performansından memnun.
 
"Biz şu ana kadar bu yapılanmanın sıkıntısını yaşamadık" diyen Avrupa Komisyonu'nun Direktörü, mart ayında ilk iki başlıkta müzakerelerin açılabileceğini söyledi.
 
Mirel, "tarama sürecinde Türkiye'nin katılımı konusunda şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki herşey gayet iyi gidiyor. Hem fiziki katılım anlamında, Brüksel'e kimin gelmesi gerekiyorsa onlar geliyor, hem de hazırlık düzeyi anlamında. Türk heyeti gayet hazırlıklı, doğru soruları soruyorlar, canlı bir görüşme oluyor" dedi.
 
"Kretschmer'in eleştirilerine katılmıyorum"
 
Mirel, hükümetin AB yapılanmasıyla ilgili olarak Komisyon'un Türkiye temsilcisi Hans Jörg Kretschmer'in eleştirilerine katılmadığını söyledi.
 
Avrupa Komisyonu Direktörü, açıklamasında, "evet şu anda birlikte çalışan üç kurum var. Ama adil olalım. Bu yapıyı bir deneyelim ve nasıl çalıştığını bir görelim. Şimdilik tarama süreci çerçevesinde baktığımızda, bu yapının iyi çalıştığını söyleyebilirim" ifadesini de kullandı.
 
İlk dört başlıkta tarama sürecinin tamamlandığını belirten Mirel, eğitim, kültür ile bilim ve araştırma başlıklarıyla ilgili ocak ayında üye ülkelere rapor sunacaklarını ve üye ülkelerin de yeşil ışık yakmasıyla, bu iki başlıkta müzakerelerin mart ayında başlayabileceğini söyledi.
 
Mirel, "Türkiye o tarihe kadar ek protokolü Meclis'ten geçirmezse, müzekerelerin açılması tehlikeye girer mi?" sorusuna ise, "21 eylül tarihli AB deklarasyonunda ek protokolün onaylanmamasının ilgili başlıkları  etkileyeceği söyleniyor ama bizim müzakereleri başlatmayı planladığımız iki başlık da  konuyla doğrudan ilgili değil. Tabii  yine aynı deklarasyonda, protokolün onaylanmamasının genel olarak tüm müzakere sürecini etkileyeceği de belirtiliyor" yanıtını verdi.
 
Mirel, müzakere sürecinin her aşamasında üye ülkelerin oybirliğinin gerektiğini belirterek, "ancak bizim komisyon olarak bu iki başlıkta müzakerelerin başlaması konusunda anlaşma olacağına güvenimiz tam" diye konuştu.
 
Tarama 35 başlıkta yapılacak
 
Toplam 35 başlığın bulunduğu tarama çalışmalarının bir yıla yakın sürmesi bekleniyor. Bu yıl içinde, bir veya iki başlıkla ilgili müzakere süreci başlatılabilecek. Yıl sonuna kadar da altı fasılla ilgili tarama yapılacak.
 
Tarama yapılan başlıklar:

16 kasım - eğitim ve kültür, ayrıntılı tarama 
21 - 22 kasım - yerleşme hakkı ve hizmetlerin serbest dolaşımı, tanıtıcı tarama 
25 kasım - sermayenin serbest dolaşımı, tanıtıcı tarama
28 kasım - kamu alımları, ayrıntılı tarama
1 - 2 aralık - rekabet politikaları, ayrıntılı tarama
 
Yıl sonuna kadar tarama yapılacak başlıklar:
 
5 - 16 aralık - tarım, tanıtıcı tarama
19 - 20 aralık - yerleşme hakkı ve hizmetlerin serbest dolaşımı, ayrıntılı tarama

19 aralık - bilim - araştırma ve eğitim - kültür başlıklarında tarama sonu raporunun üye ülkelere gönderilmesi 22 aralık - sermayenin serbest dolaşımı, ayrıntılı tarama
 
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı
 
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi  krize neden olmuştu.
 
Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.
 
Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.
 
AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden