Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 9. Kalkınma Planı döneminde GSYİH'nin (gayri safi yurtiçi hasıla) yıllık ortalama yüzde 7 oranında artmasının beklendiğini söyledi.
Şener, 9. Kalkınma Planı'nı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu. Son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, ekonomide sağlanan iyileşmelerin istihdama sınırlı ve gecikmeli olarak yansıdığını kaydeden Şener, şunları söyledi: 'Son 3 yılda sanayi ve hizmetler sektörlerinde önemli ölçüde istihdam artışları sağlanmasına rağmen, 2001-2005 döneminde artan nüfus ve tarım sektöründeki hızlı çözülme toplam istihdam artışını sınırlamıştır. Bu nedenle, 9. Kalkınma Planı döneminde öncelikli sorunlarımızdan biri, istihdamın artırılması olarak belirlenmiştir.
2006 yılı itibariyle Türkiye ekonomisinde bir dönüşüm, diğer bir deyişle normalleşme ve yeniden yapılanma süreci yaşanmaktadır. Hane halkları ve firmalar, yaklaşık 35 yıl süren yüksek enflasyon ortamında yaşadıktan sonra, davranış kalıplarını değiştirmeye ve yeni iş ortamına uyum sağlamaya başlamışlardır.
Uluslararası sermaye hareketlerinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri giderek daha fazla etki altına alması ve küreselleşmenin giderek artan etkisi nedeniyle üretim yapısı değişmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde olumlu mesafeler kaydedilmiştir. 9. Kalkınma Planı, Türkiye'de yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan değişikliklere uyum sağlama çabalarının arttığı, aynı zamanda AB ile müzakerelerin başlatıldığı bir ortamda hazırlanmıştır.'
MİLLİ GELİR ARTIŞI
Şener, 9. Plan döneminde, GSYİH'nin yıllık ortalama yüzde 7 oranında artmasının beklendiğini; 2006 yılında yaklaşık 380 milyar dolar civarında gerçekleşmesi beklenen milli gelirin (GSYİH), 2013 yılında yaklaşık 800 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
2013 yılında kişi başına gelirin 10 bin 100 dolara, satın alma gücü paritesine göre ise 15 bin 332 dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildiren Şener, şunları kaydetti: '2005 yılı itibariyle satın alma gücü paritesine göre kişi başına geliri, AB-25 ülkeleri ortalamasının yüzde 36'sı düzeyinde olan ülkemiz, 2013 yılında AB-25 ülkeleri ortalamasının yüzde 55'i düzeyine çıkarak, AB'ye yakınsama konusunda önemli bir mesafe kaydetmiş olacaktır.
9. Kalkınma Planı döneminde yıllık ortalama yüzde 7 oranında büyümesi beklenen Türkiye ekonomisinde, yapısal reformlar ve uygulanacak sektörel politikalar sonucunda üretimin sektörel kompozisyonunda da birtakım değişiklikler beklenmektedir. Bu politikalara paralel olarak, tarım sektörünün katma değer içindeki payının azalması, buna karşılık sanayi ve hizmetler sektörlerinin paylarının artması öngörülmektedir. Tarım sektörünün, Plan döneminde yıllık ortalama yüzde 3,6 oranında büyümesi ve katma değer içindeki payının 2013 itibariyle yüzde 7.8 seviyesine gerilemesi beklenmektedir.
Sanayi ve hizmetler sektörlerinde rekabet gücünün artırılması ve yüksek katma değer üreten bir yapıya geçişin sağlanmasına yönelik uygulanacak politikalar neticesinde, sanayi sektörünün yıllık ortalama yüzde 7.8 oranında büyümesi ve dönem sonunda katma değer içindeki payının yüzde 27.2 seviyesine ulaşması beklenmektedir. Plan döneminde hizmetler sektörünün de yıllık ortalama yüzde 7,3 büyümesi ve 2013 yılında katma değerden yüzde 65 oranında pay alması öngörülmektedir.'
YATIRIMLAR
Plan döneminde kamu ve özel sektör sabit sermaye yatırımlarının sırasıyla yıllık ortalama yüzde 9.4 ve yüzde 8.1 oranında