Patronlar


150 işadamı bir araya gelerek Çorum Elektrik Doğalgaz AŞ’yi kurdu. Şirket iki yılda sekiz ilin ve çok sayıda ilçenin doğalgaz dağıtım ihalesini kazanarak, piyasanın yüzde 10’una hakim oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, küçük sermayelerin birleşmesiyle neler yapılabileceğini tüm Türkiye’ye göstermeyi amaçladıklarını söyledi. Ahlatçı, özel sektör tarafından ilk doğalgaz verilen şehrin Çorum olduğunu belirtti. İki yıl öncesine kadar tamamen devlet eliyle yürütülen doğalgaz dağıtım işlerine, Anadolu’daki şehirlerin doğalgaz kullanmak istemesinin ardından özel sektör el attı. Ülke genelinde 32 ilde doğalgaz dağıtım çalışmaları devam ediyor.

Bunun yanında Erzincan, Çanakkale ve Şanlıurfa’nın aralarında bulunduğu on iki ilde ihale sürecine gelindi. Dağıtım lisansı alan firmalardan ÇEDAŞ, en çok ilde faaliyet gösteren şirket olarak dikkat çekiyor. Çorumlu müteşebbisler, sermayelerini birleştirerek, 1997’de ÇEDAŞ’ı kurdu. Müteşebbislerin, ilk kez elektrik dağıtımının özelleştirilmesi için kurduğu firma, elektrik dağıtımının özelleştirmesinin iptali ile faaliyetlerine ara verdi. Şirket ortakları, Rusya’dan doğalgaz getirilmesi için uygulamaya konan Mavi Akım Projesi’nin Çorum’dan geçmesi ile birlikte yeniden harekete geçerek doğalgaz sektörüne el attı. Şirket, İstanbul Gaz Dağıtım AŞ’den (İGDAŞ) transfer ettiği mühendislerle ihalelere hazırlandı. Girişimciler, Çorumgaz AŞ’nin hisselerinin yüzde 60’ını aldıktan sonra 2003’te Çorum’un doğalgaz ihalesini kazandı.

Çorumgaz AŞ, BOTAŞ ile yapılan devir anlaşmasını kısa sürede tamamladıktan sonra 139 gün gibi rekor bir sürede şehre doğalgaz verildi. Şirket, Çorum’un ardından Niğde, Nevşehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Yozgat ve Denizli illeri ile Gerede, Çiçekdağı, Safranbolu, Tosya, Sorgun, Seydiler, Yerköy, Saray ve Köseli ilçelerinin de doğalgaz ihalelerini aldı. Amasya ve Tokat’ın ihalesini kazanmayı hedefleyen şirket, böylece toplam gaz kullanım miktarının yüzde 11’ini elinde bulundurmayı planlıyor. Firmanın bir sonraki hedefi ise Rusya’dan doğrudan gaz getirtmek. Çorumgaz AŞ Genel Müdürü Kasım Kahraman, doğalgazın gün geçtikçe öneminin arttığını belirtti. Türkiye’nin ileride doğalgaz açısından önemli bir geçiş noktası haline geleceğini vurgulayan Kahraman, son yıllarda doğalgaz sektörüne özel şirketlerin el attığına işaret etti. Kahraman, “Türkiye’de doğalgaz çalışmalarını ilk etapta devlet kendisi yürüttü. Ardından özel sektör bu işe el attı. Özel sektör tarafından gerçekleştirilerek ilk doğalgaz verilen şehir Çorum’dur.

Bunun yanında doğalgazı ilk kullanan Ankara’da İngiliz, İstanbul ile İzmit’te Fransız ve Bursa’da İtalyan know-how’ı kullanıldı. Çorum’da ise doğalgaz şebekesi tamamen kendi mühendislik çalışmaları ile yapıldı.” şeklinde konuştu. AK Parti Çorum Milletvekili Agâh Kafkas, müteşebbislerin hedef büyüterek doğalgaz satmak için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Kafkas, “Küçük sermayeleri büyütmek için ortak olmak şarttır. Güçleri birleştirince, yastık altındaki parayı ekonomiye kazandırınca güzel kazanımlar elde ediliyor. Üreterek zenginleşmek ekonomide önemli bir unsurdur.” ifadelerini kullandı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, doğalgaz dışında çimento fabrikalarının ihaleleriyle de ilgilendiklerini söyledi. Ahlatçı, özelleştirme kapsamında olan Ladik Çimento’ya talip olacaklarını açıkladı. 13 Ekim 2005’te 60 milyon dolar bedelle satışa çıkarılacak olan Ladik Çimento’ya talip olunmasının ardından Çorumlu diğer müteşebbisler yeni kurulacak şirkete üye olmak için sıraya girdi.

Yirmi beş girişimci, birer milyon dolarla yeni şirkete katılmak için Ahmet Ahlatçı ile görüşüyor. Ahlatçı, güçbirliği ve kararlılığın ortaya konulmasıyla Ladik Çimento’nun alınmasının zor olmadığını vurguladı. ÇEDAŞ’ın ortakları arasında sanayici, kuyumcu, tekstilci, toprak sanayici, fabrikatör ve