Patronlar


Eyüp SERBEST

Mustafa Kemal Atatürk 1924’te Ankara’daki Gazi Çiftliği’ni kurduğunda aklındaki şey, Anadolu köylüsünü modern tarımla tanıştırmaktı. Ülkede tarım konusunda ne kadar bilgili kişi varsa fikirlerine başvurmak istemişti. Onlardan biri de, henüz 28 yaşında, Kalaba Köyü’ndeki Ziraat Mektebi’nde öğretmenlik yapan Ali Numan’dı. Ali Numan görüşmede tarımla ilgili fikirlerini anlatınca, Atatürk ondan hemen işe koyulmasını istedi. Ali Numan Bey’in 1927’de çiftlikte doğan oğluna Can ismini ise bizzat Atatürk verdi. 

KIRAÇ TOPRAKLARDAKİ TARIM DERSİ

Oğlu doğduğu yıl ABD’ye giden Ali Numan önce Kansas Ziraat Koleji’ni bitirdi, sonra Nebraska Üniversitesi’ne gitti ve 1931’de geri döndü. Uzmanlık alanı kuru tarım yani kıraç topraklardı. Ali Numan Bey yurda döner dönmez, Eskişehir’in 5 kilometre dışındaki Karacaşehir eteklerinde kurulan deneme istasyonunda çalışmalara başladı. 1937’de ise ikinci oğlu İnan dünyaya geldi. Soyadı Kanunu çıktığında, Ali Numan Bey’in soyadının Kıraç olmasını da bizzat Atatürk istedi. 

BABASI GALATASARAY’A GÖNDERDİ

Ali Numan Kıraç’ın sıradan bir öğretmenken Atatürk’le tanışması ve sonuçta ABD’de aldığı eğitim hayatını değiştirmişti. İki oğlunun kendisi gibi iyi bir eğitim almasını istiyordu. Bu nedenle ikisini de Galatasaray Lisesi’ne gönderdi. Can liseden sonra babası gibi ziraat okudu ancak iş hayatına otomobilci olarak başladı. 29 Ağustos 1950’de Vehbi Koç’un kurduğu Koç Ticaret’te Bernar Nahum’la birlikte çalışmaya başladı. 1957 yılında Vehbi Koç'un, iş faaliyetlerini İzmir ve Ege’de sürdürmek ve ilerletmek için kurduğu Egemak şirketinde önce genel müdür yardımcısı, sonra da genel müdür oldu. 

AĞABEYİ ÖNAYAK OLDU, KOÇ’A GİRDİ

İnan Kıraç ise Galatasaray Lisesi’nden sonra Londra’ya giderek City College of Business'ı bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Kemer Barajı şantiyesinde tercümanlık yaptı. 1961’de ağabeyi Can Kıraç’ın önayak olmasıyla Koç Holding şirketlerinden Ormak’ta satış memuru olarak işe başladı. Bu sırada ağabeyi Can hızla yükseliyordu. Can Kıraç 1963 yılında tüm Koç şirketlerini bir çatı altında toplayan Koç Holding’in kurucu ortağı olarak yer aldı.  

1966’DA DAMAT OLDU, KADERİ DEĞİŞTİ

İnan Kıraç 1966 yılında Vehbi Koç’un kızı Suna Koç ile dünyaevine girince patronlar katına çıkmış oldu. Aynı yıl Otoyol şirketinin genel müdürü, 1970’te Tofaş Genel Müdürü, Koç Holding A.Ş. Otomotiv Grup Başkanı oldu. 1998’deki emekliliğine kadar da Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanı olarak çalıştı. İnan Kıraç ile Suna Kıraç’ın evliliklerinde çocukları olmadı. Bu nedenle de kızları İpek’i evlat edindiler. Bu mutluluk tablosu ta ki Suna Kıraç’ın 2020 yılındaki vefatına kadar sürdü. 

SON NİKAH, SON KIRILMA

İnan Kıraç’ın hayatındaki son kırılma noktası ise, 75 yaşındaki Emine Alangoya ile nikah masasına oturması oldu. İlk nikahıyla hızlı bir yükseliş yaşayan İnan Kıraç, son nikahıyla ise büyük bir düşüş yaşadı. Evliliği tüm Türkiye’de gündem oldu. Bir süre önce evlatlıktan reddettiği kızı İpek bu evliliğin ardından babasının akli melekelerinin yerinde olmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Mahkeme de İnan Kıraç’ın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi.

patronlardunyasi.com