Dünya


Kanadalı hayat sigorta şirketi SunLife tarafından yapılan araştırmaya göre, 60’lı yaşlarındaki bireyler birikimlerini ailelerine miras olarak bırakmak yerine kendileri harcamayı tercih ediyor. 

Araştırma verilerine göre 50-59 yaş grubunda bu oran yüzde31, 60-69 yaş grubunda, yüzde 33, 70 yaş üstü bireylerde ise yüzde 29.  

70 YAŞ ÜZERİ KİŞİLER AİLELERİNE MİRAS BIRAKMAK İSTİYOR 

Araştırmaya göre, ailelerine miras bırakmak isteyenlerin oranı, 70 yaş üstünde yüzde 50, 50-59 yaş grubunda yüzde 40 ve 60-69 yaş grubunda yüzde 43. 

Katılımcıların sadece yüzde 12’si, miras bırakmak için emeklilik harcamalarında kısıntıya gitme konusunda istek gösteriyor.

ÇOCUKLAR EBEVEYNLERİNİ DESTEKLİYORLAR MI? 

SunLife ayrıca çocuklara, emekliliklerinde anne babalarının birikimlerini kendilerine bırakmak yerine harcamalarından memnun olup olmayacaklarını sordu. Katılımcıların üçte biri (yüzde 33), miraslarının kendileri ve diğer aile bireyleri için biriktirilmesi yerine, ebeveynlerinin bu mirası harcamasını tercih edeceklerini söyledi. 

Genç nesiller, bu fikri kendilerinden yaşça büyük olanlara göre daha az onaylıyor. 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yalnızca yüzde 27'si, ebeveynlerinin parayı kendilerine harcamasındansa harcama yapmasını tercih edeceklerini söylüyor.  

Bu oran 25-34 yaş aralığındakilerde yüzde 31'e, 45-54 yaş aralığındakilerde ise yüzde 38'e çıktı. 65 yaş üstü kişilerin yüzde 39'u ise parayı anne babalarının harcamasını tercih ettiklerini söyledi.

ERKEN YAŞTA BAĞIŞ YAPMA TERCİHİ ARTTI 

SunLife İcra Kurulu Başkanı Mark Screeton, yaşam maliyetinin miras konusunu ayrıştırıcı hale getirdiğini belirtiyor. 50 yaş üstü bireylerin yüzde 43’ü miras bırakmak isterken, yüzde 12’si bunu sağlamak için fedakarlık yapmaya istekli. Erken miras verme eğilimi de artıyor. 5,4 milyon ebeveynin yüzde 21’i miras vermek yerine erken yaşta bağış yapmayı tercih ediyor. 50 yaş üstü bireylerin yüzde 25’i, son beş yılda ailelerine önemli nakit bağışları yaptı.

patronlardunyasi.com