Patronlar


Müdahale, bankanın 1 dolar 0,77 Euro'dan oluşan kur sepet değerinin 2,6 Yeni Türk Lirası'nın altına düşmesi üzerine geldi. Bu yılın alım yönündeki altıncı, 2001 yılında geçilen dalgalı kur rejiminden itibaren 14'üncü müdahale 1,3560 yeni liradan başlayıp 1,3730 yeni lira seviyesine kadar sürdü. 3 milyar dolarlık alıma rağmen dolar 1,3680, Euro ise 1,6020 yeni liradan kapandı. Merkez Bankası, uluslararası likidite şartları sebebiyle oluşan dalgalanmadan dolayı bankalararası piyasaya alım yönünde müdahalede bulunduğunu açıkladı.

Bankacılar da, doğrudan alım müdahalesinin, kur sepeti bazında oluşan dalgalanma sebebiyle olduğunu söyledi. 1 dolar 0,77 Euro ve yüzde 50 dolar yüzde 50 Euro'dan oluşan kur sepeti bazındaki hesaplamalarda sepet seviyesi önceki müdahale seviyesine gerilemişti. En son 4 Ekim'de yapılan müdahale 3,2 milyar dolar civarında gerçekleşmişti. Bu yıl içinde yapılan doğrudan alım müdahaleleriyle Merkez Bankası'nın döviz alımı 11,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Banka ayrıca günlük döviz alım ihaleleriyle de düzenli alımlar yapıyor. Yıl içindeki günlük ihaleler ile döviz alım miktarı da 6,6 milyar dolar oldu. Taze para girişleri ve yılın son çeyreğindeki vergi yükümlülükleri sebebiyle lirada güçlenme eğiliminin sürmesi bekleniyor. Bu arada Hazine, Mart 2015 vadeli global dolar cinsi tahvilin 750 milyon dolarlık artırımının ardından bu yıl tahvil ihraçlarıyla toplam 6 milyar doların üzerinde kaynak sağlandığını bildirdi.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin 2,5 yıldır aynı düzeyde tutulan faizleri artırmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması üzerine Euro, dolar karşısında değer kazandı. 1,1665 dolara kadar gerileyen Euro, açıklamanın ardından 10 dakika içerisinde yarım sentlik bir artışla 1,1715 dolar düzeyine yükselirken, en yüksek 1,1794 seviyesini gördü. Diğer taraftan dünyanın gelişmiş ülkelerinin oluşturduğu G7'den bir kaynak, aralık ayında Londra'da yapılacak maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında doların şimdiki gücünün ne kadar sürdürülebilir olduğunun görüşüleceğini söyledi. Aralık 2004’te Euro karşısında 1,3667’ye kadar inen dolar, yılbaşıyla birlikte ABD'de faiz artırımlarının süreceği beklentilerinin desteğinde yüzde 10'un üzerinde değer kazandı.

Vakıfbank, Borsa’ya hızlı başladı

Borsa ise dün işlem görmeye başlayan Vakıfbank hisselerine gelen yoğun talebin etkisiyle yüzde 0,5 prim yaptı. Halka arzda fiyatı 5,4 yeni lira olarak belirlenen Vakıfbank hisseleri 603,4 milyon yeni liralık işlem hacmiyle toplam işlem hacminin üçte birini oluşturdu. 6 YTL'den kapanan Vakıfbank yüzde 11,1 yükseldi. Hisseler en yüksek 6,15 yeni lirayı gördü. Borsa endeksi ise yüzde 0,53 artışla 35 bin 314 puandan kapandı. Uzmanlar, İMKB'deki bankaların fiyat/defter değerinin 2 civarında olduğunu; ancak Vakıfbank'ın 5,4 YTL dikkate alındığında 1,60-1,65 olan fiyat/defter değeriyle sektörün altında kalmasının alış getirdiğini söyledi. Uzmanlara göre, Borsa'nın yükselmesinde Vakıfbank etkili oldu.

Zaman