Bazı milyarderler için 2024 şaşırtıcı kazançlar getirdi. Elon Musk 400 milyar dolarlık eşiği geçen ilk kişi oldu ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in serveti neredeyse 92 milyar dolar arttı. Aralık ortası itibarıyla dünyanın en zengin 20 kişisi inanılmaz bir şekilde 3 trilyon dolar değerindeydi. Ancak tüm milyarderler için harika bir yıl olmadı. Çin'deki yavaş büyüme ve Avrupa'daki zayıf borsalar yüzlerce milyarderin servetinin küçülmesinde rol oynadı. ABD dışındaki bu durgunluk, en büyük beş milyarder kaybedenden dördünün Amerikalı olmaması gerçeğinde açıkça görülüyor.
Lüks tüketim devi LVMH'nin Bernard Arnault'u, bu yılın dolar bazında en büyük kaybedeniydi. Fransız imparatorluk kurucusu, Ocak sonundan Mayıs sonuna kadar dünyanın en zengin kişisi olarak hüküm sürdü. Ancak Mart ayında zirveye ulaşan Paris'te listelenen LVMH'nin hisseleri, Çin'deki alışverişçilerin zayıf talebi nedeniyle Nisan ayından itibaren istikrarlı bir şekilde düştü ve Arnault'un servetinden yaklaşık 25 milyar dolar silindi, yüzde 12,6'lık bir darbe oldu. Aralık ortası itibarıyla Arnault, Forbes'un Gerçek Zamanlı Milyarderler sıralamasında dünyanın en zengin 5. sırasına geriledi ve servetinin 171,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Meksika'dan Carlos Slim Helú ikinci en büyük kaybeden oldu. En değerli varlığı, Latin Amerika, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da 22 ülkede faaliyet gösteren Meksika merkezli mobil telekom oyuncusu América Móvil'deki hissesidir. América Móvil hisselerindeki yaklaşık yüzde 20'lik düşüş, Meksika pesosunun ABD dolarına karşı zayıflamasıyla birleşince servetinde 22,9 milyar dolarlık bir daralma meydana geldi ve tahmini 81,3 milyar dolara ulaştı.
Çin'deki zayıf tüketici talebi, kozmetik devinin kurucusu olan büyükbabası L'Oréal varisi Francoise Bettencourt Meyers'ın servetini de önemli ölçüde düşürdü. Çin'i de içeren Kuzey Asya'daki satışlar, şirketin Çin'deki "zorlu" ekosistem olarak tanımladığı şeyin ortasında üçüncü çeyrekte yüzde 6,5 düştü. Hisseler 13 Aralık'a kadar yaklaşık yüzde 24 düştü ve Bettencourt Meyers'ın net servetinden 22 milyar dolar silindi. Önemli düşüşe rağmen, 74,7 milyar dolarla hala dünyanın en zengin ikinci kadını konumunda yer alıyor.
Çevrimiçi perakendeci Temu'nun ana şirketi PDD Holdings'in kurucusu ve eski başkanı Colin Huang, bu yaz Çin'in en zengin kişisi oldu. Ardından Ağustos ayında başlayan ve ikinci çeyrek kazanç tahminlerini tutturamayan PDD Holdings'in hisse senedi fiyatında yüzde 31'lik keskin bir düşüş, onu bu ünvandan mahrum bıraktı. Huang, yılı başladığı zamandan 15,3 milyar dolar daha az bir servetle, 36 milyar dolar servetiyle dördüncü en zengin Çinli milyarder olarak tamamlıyor.
Bu yılki en büyük beşinci kaybeden Bill Gates oldu. Ancak servetindeki 12 milyar dolarlık düşüşün hisse senedi fiyat hareketlerinden çok varlık karıştırmayla ilgisi var. Bill'in eski eşi Melinda French Gates, Haziran ayında Bill & Melinda Gates Vakfı'nın eş başkanlığından istifa ettiğinde, hayırseverlik çalışmaları için 12,5 milyar dolar alacağını duyurdu. Fonların kaynağı açıklanmadı, ancak Forbes varlıkların Gates Vakfı'ndan değil Bill'den olduğunu öğrendi. Bu varlık transferini ve Forbes'un Bill Gates'in servetiyle ilgili elde ettiği ek yeni bilgileri hesaba kattığımızda, Melinda ile boşanma anlaşmasının Ekim 2024 itibarıyla 29 milyar dolara ulaşması tahminimizi neredeyse üç katına çıkardık.
Bu ultra zenginler grubu için işler daha da kötü olabilirdi. İki yıl önce, en büyük beş milyarder kaybedenin toplam 378 milyar doları -rekor bir miktar- dumana karıştı. Bu, bu beş kişinin bu yılki toplam 97 milyar dolarlık kaybını parkta yürüyüş gibi gösteriyor.
İşte 2024'ün en büyük milyarder kaybedenleri
Bernard Arnault: Net değer: 171,3 milyar dolar (2024'te 24,7 milyar dolar düşüş)
Carlos Slim Helu: Net değer: 81,3 milyar dolar (22,9 milyar dolar düşüş)
Françoise Bettencourt Meyers: Net değer: 74,7 milyar dolar (22 milyar dolar düşüş)
Colin Huang: Net değer: 36 milyar dolar (15,3 milyar dolar düşüş)
Bill Gates: Net değer: 107 milyar dolar (12 milyar dolar düşüş)
patronlardunyasi.com