Dünya


2024 yılı verilerine göre Türkiye, Rusya’ya en fazla vize başvurusu yapan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye vatandaşlarına toplamda yaklaşık 39,5 bin klasik vize verildi. Bu rakam, 2023 yılına kıyasla yüzde 32’lik bir düşüşe işaret ediyor. Klasik vizelerin önemli bir kısmı, yaklaşık 25,3 bini turistik amaçlı olarak düzenlendi. Ayrıca Türkiye, elektronik vize düzenleme sıralamasında da üst sıralarda yer aldı. 2024’te Türk vatandaşlarına 42,2 bin elektronik vize verildi. Bu vizeler çoğunlukla akraba ziyareti, iş seyahati ve kısa süreli turistik geziler için tercih edildi.

KLASİK VİZE TALEPLERİ

Klasik vize taleplerinde liderlik Çin vatandaşlarına ait; 2024’te Çinlilere toplam 550 binin üzerinde vize verildi. Bunların önemli bir kısmını (yaklaşık 312 bin) elektronik vizeler oluşturdu. Çin’in ardından en fazla klasik vize verilen ülkeler arasında Türkmenistan, Hindistan, Türkiye ve Almanya yer aldı. Türkmenistan vatandaşlarının çoğu turistik vize alsa da, bu vizelerin sıklıkla iş veya akraba ziyareti amaçlı kullanıldığı belirtiliyor. Hindistan vatandaşlarının yarısı ise Rusya’ya çalışmak üzere gelmek için vize başvurusunda bulundu.

RUSYA'DA TERCİH EDİLEN ÜLKELER

Rusya’da elektronik vize sisteminin en çok tercih edildiği ülkeler arasında Çin’in ardından Suudi Arabistan, Almanya, Türkiye ve Hindistan geliyor. Elektronik vizelerin işlem süresi daha kısa, başvuru daha kolay ve maliyeti daha düşük olduğu için özellikle sık seyahat eden iş insanları ve eski Rusya vatandaşları tarafından tercih ediliyor. Bu vizeler tek girişli olup, 60 gün içinde kullanılmak ve en fazla 16 gün ülkede kalmak üzere düzenleniyor.

2024 yılında Rusya’ya toplamda 16,7 milyon yabancı giriş yaptı. Bu sayı, 2023’e göre yaklaşık 1,3 milyon artışa işaret ediyor. Turistik amaçlı ziyaretlerde ise artış daha çarpıcı: FSB verilerine göre geçen yıl Rusya’ya turizm amacıyla yapılan seyahatler önceki yıla kıyasla 2,3 kat artarak 1,5 milyona ulaştı. Ancak uzmanlara göre bu rakamlar, birçok ülke ile yürürlükte olan vizesiz rejim ve çok girişli vizeler nedeniyle tek başına ülkeye olan ilgiyi tam olarak yansıtmıyor.

patronlardunyasi.com