Çevre


Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı, küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1,5°C’lik kritik sınırı geçtiği ilk yıl olarak kayıtlara geçecek. 

Met Office, NASA ve diğer iklim gruplarının kendi verilerini ise bugün yayınlaması bekleniyor. Hepsinin 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olduğu konusunda hemfikir olması bekleniyor, ancak kesin rakamlar biraz farklılık gösterebilir. 

EL NINO ETKİSİ BÜYÜK ROL OYNADI 

Geçtiğimiz yılki sıcaklık artışının başlıca nedeni, karbondioksit gibi gezegeni ısıtan gazların insanoğlu tarafından emisyonunun hala rekor seviyelerde seyretmesi. 

El Niño gibi doğal hava olayları (doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sularının alışılmadık derecede ısınması) daha az rol oynadı. 

Copernicus'un yardımcı direktörü Samantha Burgess BBC'ye yaptığı açıklamada, "İklimimizi etkileyen en büyük etken, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarıdır." dedi. 

DÜNYA, 1,5C SINIRINI AŞMAYA GİDEREK YAKLAŞIYOR 

2015 yılında Paris'te kararlaştırıldığı günden bu yana 1,5 derecelik sınır, uluslararası iklim müzakerelerinde güçlü bir sembol haline geldi ve en savunmasız ülkelerin çoğu bunu bir hayatta kalma meselesi olarak görüyor. 

BM'nin 2018 tarihli önemli raporuna göre , yoğun sıcak hava dalgaları, deniz seviyelerinin yükselmesi ve yaban hayatının kaybı gibi iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler, 1,5 santigrat derecelik bir ısınmadan ziyade 2 santigrat derecelik bir ısınmada çok daha yüksek olacak. Ancak dünya 1,5C sınırını aşmaya giderek yaklaşıyor. 

Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü'nden ve BM raporunun yazarlarından Myles Allen, "Uzun vadeli 1,5C eşiğini tam olarak ne zaman geçeceğimizi tahmin etmek zor, ancak şu anda buna çok yakın olduğumuz açık" dedi. 

patronlardunyasi.com