Ekonomi


Promat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ürkmezgil, kuruluşunun 20. yılını kutlayan Promat Matbaacılık'ın bölgenin ''matbaa üssü'' olmayı hedeflediğini bildirdi.

     Promat Matbaacılık 20. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda Ürkmezgil, 1991'de iki renkli baskı makinesiyle kurulan Promat'ın 1993'de çalışma alanını genişlettiğini, 1996'da 7 bin 500 metrekarelik, 2006'da da 30 bin metrekarelik bir alanda Türkiye'de matbaacılık için inşa ettirilen ''ilk ve tek'' entegre tesisine taşındıklarını söyledi.

     Sadece Türkiye'de değil, Orta Avrupa'da dahi gıptayla bakılacak tesislerinde üretime devam ettiklerini belirten Ürkmezgil, web baskı, tabaka ve dijital baskı ile sektöründe gelebilecekleri en son noktaya geldiklerini ve ''anahtar teslimi'' denilebilecek matbaa işi yaptıklarını söyledi.
     Ürkmezgil, matbaa sektöründe Türkiye'de arz fazlası bulunduğunu, bu nedenle de yurt dışına açılmak gerektiğine işaret ederek, bu düşünce çerçevesinde 1996'da Kazakistan'da matbaa kurduklarını belirtti.

     Yurt dışında Mısır Azerbaycan Kuzey Irak, Suriye ve Libya'da da matbaa kurmak üzere girişimlere başladıklarını ve Azerbaycan ile Irak'ta belirli bir noktaya getirdiklerini ifade eden Ürkmezgil, ''Hedefimiz bilgi birikimi, insan gücü ve teknolojik yatırımları pekiştirip, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ve Doğru Avrupa dahil bölgenin matbaa üssü olmak'' dedi.
    
     20. YIL İÇİN MATBAA MÜZESİ
    
     Ahmet Ürkmezgil, matbaa sektörünün sanayi sektörü içinde gerektiği önemi ve değeri bulamadığını düşündüklerini, bu nedenle Promat Matbacılık'ın 20. yıl faaliyetleri arasında sektöre ve topluma değişik hizmetler sunmayı hedeflediklerini söyledi.

     Bu hizmetlerden ilkinin Rahmi M. Koç Müzesi içinde açılacak ve bu sene ilk bölümü faaliyete geçecek olan ''Türkiye'nin ilk ve tek yaşayan Matbaa Müzesi'' olacağını belirten Ürkmezgil, ayrıca 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle Türk basım sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek üzere uygulamalı matbaa yüksek okulu açmayı ve sektörün en önemli ihtiyacını da karşılamayı hedeflediklerini bildirdi.
     Ürkmezgil, teknolojinin gelişen trendlerine uyum sağlayan matbaaların önümüzdeki dönemde faaliyetlerini devam ettireceğini, Promat Matbaacılık'ın değişen teknoloji eğilimleri paralelinde kağıdın yerini alan alanlarda da yatırım yaparak yeni ve farklı faaliyet alanlarında da var olacağını açıkladı.

    2014'DE HALKA AÇILACAK

     Ahmet Ürkmezgil, Promat'ı borsaya açma konusunda bu sene çalışmaya başladıklarını, bu planlarını 2014 yılında hayata geçirmeyi planladıklarını da bildirdi.
    
     KRİZDE YÜZDE 60 BÜYÜDÜ
    
     Promat'ın Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Tolga Ürkmezgil de Türkiye'de basın sektöründe aktif olarak 13 bin işletme bulunduğunu, merdiven altı tabir edilen yerlerle birlikte bu sayının 100 bine ulaştığını ve 100 bin kişinin de istihdam edildiğini belirtti. 

     Tolga Ürkmezgil, Promat'ın dijital baskı, web ofset ve tabaka ofset hizmetleri veren entegre matbaacılık üssünde, 300 kişiyle 32 ve 16 sayfalık web ofset makineleri, baskı sonrası ciltleme makinelerinin bulunduğu 8 adet baskı makinesiyle yılda minimum 15 bin ton kağıt kullandığını anlattı. 

     Promat Matbaacılık'ın 2007 yılında 38 milyon TL olan cirosunu 2010'da yüzde 60 büyüterek 61 milyon TL'ye yükselttiğini belirten Ürkmezgil, ''2011 yılında 70 Milyon TL olarak gerçekleştirmeyi planladığımız ciromuzu, 2012 yılında 100 milyon TL'ye çıkarmayı ve yeni gireceğimiz ülkelerde 2012 yılı için ilk adımda 5 milyon Avro yatırım yapmayı hedefliyoruz'' dedi. 

     Ürkmezgil, 1996 yılında yüzde 5 olan sektördeki pazar payını 15 yılda yüzde 17'ye çıkardığını ve uzun vadedeki yatırımlarının amacı bölgenin önemli oyuncuları arasında yer alarak Türkiye'yi ve Türk Matbaa Sektörü'nü, bölgesinde bu alanda lider ve merkez bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi. 

     Promat'ın Türkiye'nin en iyi matbaası olduğuna inandıklarını, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun ve Doğu Avrupa'nın da en önde gelen matbaası olduğunu ifade eden Ürkmezgil, ''ARGE ve teknolojiye yatırım yapacağız. Amacımız Türkiye'yi uzun vadede bölgede lider ve merkez ülke haline getirmektir. Dünyadaki gelişmeler doğrultusunda yeni yatırımlar da yapılacak'' dedi.
     (SER-ALİ)