Ekonomi


Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) birkaç ay önce yayımladığı raporda, Ortadoğu'dan Amerika'ya bir litre ham petrol taşımanın maliyeti yalnızca 1 sent. Bir notebook'un Hong Kong'dan Rotterdam'a taşınmasının maliyeti ise yalnızca 20 sent (30 yeni kuruş). Avustralya'dan kalkan bir gemi 1 ton demiri yalnızca 12 dolara Avrupa'ya ulaştırıyor.

Taşımacılığın yüzde 90'ı
Asya'dan Avrupa'ya 20 ton ağırlığında bir TEU'luk konteyner, aynı gemide yolculuk yapan bir kişinin ödediği ücrete eşit bir maliyetle taşınıyor. 1 TEU, 20 feet'lik (yaklaşık 7 metre) bir konteyneri ifade ediyor. Yükselen petrol fiyatlarının yarattığı maliyet artışı, çok büyük gemilerle dengelenmeye, telafi edilmeye çalışılıyor.

Küreselleşen dünya ekonomisinde, bu işten en fazla yararlanan sektörlerden birisi kuşkusuz deniz taşımacılığı ticareti. Geçen yıl küresel taşımacılık hizmetleri pazarının büyüklüğü 570 milyar dolardı. Dünyada gerçekleştirilen ticari taşımacılık hizmetlerinin yüzde 90'ından fazlası deniz taşımacılığı ile gerçekleştiriliyor.

570 milyar dolar, global mal ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor. Sektör, yalnızca bir yıl içinde yüzde 12'lik bir büyüme oranı kaydetti. Çin giderek daha fazla üretiyor dünyaya satıyor. Almanya, ihracat şampiyonluğunu sürdürüyor, o da tüm dünyaya mal satıyor. Avustralya, Kanada, Şili çıkardıkları madenleri dünyanın dört bir tarafına gönderiyor. Küresel ticareti yeni, büyük, en son teknolojileri kullanan modern gemiler taşıyor. Bunların en büyüğü ise Emma. Turkish Times'ın bu ayki sayısında Yasemin Daşar imzasıyla yayımlanan haberde 2006'nın ortalarında dünyanın en büyük konteyner gemisinden söz ediliyor.

Geminin adı Emma. Sahibi, dünyanın bir numaralı konteynır taşımacılığı firması Maersk. Firma, 'deniz taşımacılığı dünyasının Microsoft'u olarak kabul ediliyor. Emma, adını şirketin büyük ortaklarından Maersk Mc Kinney Moller'in vefat eden eşinden almış.

Danimarka'da üretilen Emma, global deniz ticaretinin büyümesini yansıtan tek kelimeyle muhteşem bir örnek. Dünyanın en büyük konteynır gemisi 11 bin TEU kapasitelik, yani yaklaşık 7 metre uzunluğundaki küçük konteynırlardan 11 bin tanesini bir seferde taşıyabiliyor. Tonaj hesabı ise 157 bin DWT. Boyu 397, eni ise 56 metre. Su kesim çizgisi altında 30 metre derinliğe sahip, tabandan tavana yüksekliği ise 60 metre.

Bu kadar büyük olduğuna bakmayın, Emma'nın mürettebatı yalnızca 13 kişi. Geminin tamamı bilgisayarla kontrol ediliyor. Şirketin iddiasına göre Emma, bugüne kadar geliştirilmiş en çevreci gemi. Özel tasarımı sayesinde yılda 1.200 ton daha az yakıt harcayacak. Geminin ana makinesi 14 silindirli Wartsila RT-flex dizel ve 110 bin beygir güç üretiyor. Söz konusu motor, bugüne kadar üretilmiş en büyük dizel motor. Hızı ise bu kadar büyük bir gemi için 'müthiş' diye nitelenen 25.5 knot.

Taşımacılık maliyetleri konusunda deniz taşımacılığının üstünlüğünü vurgulayan en çarpıcı değerlendirme, Financial Times gazetesinde Emma'nın ilk seferine ilişkin yazılan makalede yapıldı: "Herhangi bir limandan bir konteynırı 100 kilometre ötedeki bir depoya karayolundan taşımanın maliyeti, konteynırın Çin'den Avrupa denizyoluyla taşınma maliyetinden daha fazla olabiliyor."

48 bin geminin en büyüğü
Maersk, Emma'nın başarısından o kadar emin ki, altı kardeşini daha halen inşa halinde. 2012'ye kadar diğerleri de denize indirilecek. Emma, bugün dünya denizlerinde salınan, yük taşıyan 48 bin geminin en büyüğü. Kendisinden birkaç metre daha uzun, birkaç metre daha geniş bir Malaccamax ebatlı gemi inşa edilene kadar da öyle kalacak. Dünya deniz ticaret taşımacılığı yılda yüzde 10 hızla büyümeye devam ederse, unvanını 2010'da yitirebilir.

Emma 397 metre boyunda
Boyu: 397 metre
Eni: 56 metre
Derinliği: 30 metre
Kapasitesi:11 bin TEU konteynır
Tonaj:157 bin DWT
Motor gücü:110 beygir gücü
Hızı: 25,5 knot

Radikal