Bu yıl tanıştığımız ücretsiz tabloid gazeteler büyük bir hızla popülerleşti, 20 dk ve Gaste'yi taksilerde, otobüs, vapur, metrolar ve hatta sıkışık trafikte yol kenarlarında bulmak mümkün..
20 dk
Hikâyesi
Gaste'nin çıkışından yalnızca 10 gün sonra, büyük medya kuruluşlarından Hürriyet, 20 dk isimli tabloid gazetesinin ilk sayısını çıkardı. 21 Şubat'ta yayın hayatına başlayan 20 dk'ın başında Hürriyet Yazıişleri Müdürü Emre İskeçeli var.
Tasarım
20 dk'nın tasarımcıları, belli ki The Sun gibi İngiliz tabloid gazetelerinden ilham almış. Başlıklarda kullanılan yazı tipleri aşırı büyük ve hemen dikkat çekiyor, kadın fotoğrafları da sayfaların dikkat çekici ikinci öğesi. 20 dk kötü tasarımlı bir Hürriyet gibi duruyor, ama bunun özellikle yapıldığı da hissediliyor. Her sayfada yeni bir sansasyonel haber ve bu haberin ruhuna cuk oturan bir tasarım numarası okuru bekliyor.
İçerik
Anneler Günü öncesi çıkan son sayısında 20 dk'da bir bebek ve Tanrı arasındaki hayali diyalog, kapakta büyük haber olarak kullanılmıştı. Bu da gazetenin haber anlayışını iyi özetliyor: Eğlenceli, hoş zaman geçirten, tuhaf haberler, kimi zaman uydurma hikâyeler. 20 dk'nın en büyük avantajlarından biri, Hürriyet gazetesindeki haberleri kullanabilmesi, böylece gazetenin içeriğinden faydalanabilmesi. Gazeteden birkaç başlık: Gerçek sapık; Eski Teksas gibi; Hakiki VIP.
İdeoloji
Skandal olarak değerlendirilebilecek haberleri bulmakta ve bunları manşetine taşımakta başarılı olan 20 dk, rakibine oranla daha sert bir habercilik anlayışına sahip. Bu da Gaste'deki gibi ufak ayrıntılara odaklanmaktansa, en şaşırtıcı olanı haberleştirmesin, sebep oluyor. Saldırganlığı, haberciliğin ruhuna daha uygun. İdeolojisi ise sansasyonalizm olarak tanımlanabilir.
Dağıtım
Gaste'yle benzer biçimde dağıtılıyor. Ve tıpkı rakibi gibi 20 dk da İstanbul'un çevre kirliliğinde önemli faktörlerden birini oluşturuyor. Günde 300 bin civarı tirajı olan 20 dk özellikle metroda çok okunmakta.
Gaste
Hikâyesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapmış olan Cuneyd Zapsu'nun merakla beklenen projesi Gaste, 11 Şubat'ta yayın hayatına başladı. Stokholm'de dünyanın toplu taşıma araçları yoluyla dağıtılan ilk gazetesi olan Metro'nun kurucusu Pelle Anderson, Zapsu'nun Free News şirketinin CEO'luğunu üstlendi.
Tasarım
"İstanbul'un ilk ücretsiz günlük gazetesi" Gaste, okurlarına kendilerini İsveç'te hissettirecek temiz bir tasarıma sahip. Şık ve fazla büyük olmayan yazı tipleri, özenle seçilmiş fotoğraflar ve göz okşayan renkleriyle rakibine fark atıyor. Logosundan itibaren akla Zaman gazetesini getiren Gaste'nin dosyalarının tasarımı Newsweek türü haftalık dergileri çağrıştırıyor. Sinema ve televizyon bölümleri de çok kullanışlı.
İçerik
Kendi haber ekibine sahip olan Gaste, daha çok şehir haberlerinden bahseden bir kapak sayfasından sonra, önce Türkiye sonra da dünya gündeminden satır başlarına bakıyor. İstanbul sayfalarında köşe yazarlarına da yer veren Gaste'nin Sağlık ve Yemek bölümü oldukça faydalı. Okur mektupları, televizyon, karikatür, bulmaca köşeleri de olan gazetenin göbek sayfalarına ise Fokus başlığı koyulmuş. Gazeteden birkaç başlık: Miras kavgası, kültür mirasını tehdit ediyor; Dar gelirli daha çok sigara içiyor; Nobelliler dünyayı kurtaracak.
İdeoloji
Cuneyd Zapsu ve toplu taşıma laflarını duyan pek çok kişi için Gaste'nin bıraktığı ilk izlenim, gazetenin hükümet yanlısı olacağıydı. Gerçekten de Gaste'nin öncelikleri arasında İstanbul belediyesine ve genel olarak hükümetin siyasetine karşı habercilik yapmak kesinlikle yok. Daha çok bir Avrupa şehrinde gündelik hayatın incelikleriyle uğraşıyoruz havası hâkim Gaste'ye. Özellikle kadın fotoğraflarının kullanımı konusunda tutucu olduğu söylenebilecek gazetenin ideolojisi, orta sınıf ve liberal olarak tanımlanabilir.
Dağıtım
Özel kıyafetli görevliler tarafından dağıtılan Gaste'ye ulaşmak oldukça kolay. İlk başta 1 milyon tiraj hedefiyle piyasaya çıkan Gaste, gün içinde yaklaşık yarım milyon kişinin elinden geçiyor. Tramvay rayları üzerinde, metro duraklarının çevresinde, otobüs duraklarında ve vapur sıralarında ortalıkta uçuşan Gaste'ler görünce bedava tabloid projesinin yarattığı çevre kirliliğinin de farkına varıyoruz.
Sabah