Kültür-Sanat


Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Topkapı Sarayı'nın 170 yıldan bu yana ihmal edildiğini söyledi. Koç, sarayın en önemli merkezlerinden Has Oda'nın restorasyon çalışmalarını başlattı. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan Has Oda'nın restorasyon çalışmaları 14 Eylül'de sona erecek ve toplam 4 milyon 654 bin YTL'ye mal olacak.

Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde önce gazetecilerle biraraya gelen Bakan Koç, ardından Kutsal Emanetler'in sergilendiği Has Oda'nın restorasyon çalışmalarını başlattı. Yaptığı açıklamada Topkapı Sarayı'nın uzun zamandan bu yana ihmal edildiğinden şikayetçi olan Bakan Koç, "Topkapı Sarayı'nda 170 yıllık ihmali yavaş yavaş telafi edeceğiz." dedi.

Saraydaki ihmalin 1-2 yılda telafisinin mümkün olmadığını dile getiren Koç, "Biz bu konuda söz vermiştik. Atalarımıza söz verdik, İstanbul'a söz verdik, millete söz verdik. Bu işleri takip etmek için 15 günde bir İstanbul'a geleceğim." şeklinde konuştu.

Bakan Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine geldiği 2005'ten bu yana yurtiçi ve yurtdışında bir çok projeyi hayata geçirdiklerini, Hakkari'den Edirne'ye, Çanakkale'den Van'a kadar pek çok ilde kültürel alanda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Koruma Kurullarını ve eleman sayısını arttırdıklarını dile getiren Atilla Koç, çoğu kapalı olan 40'a yakın müzenin de onarım, teşhir ve tanzim çalışmalarını yaparak ziyarete açtıklarını söyledi. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik kaynak oluşturduklarını da ifade eden Bakan, bunları şöyle sıraladı: "Sivil mimari örneklerin korunması için hibe, karşılıksız yardım, TOKİ kredilerinin yüzde 10'unun kullanılması, emlak vergilerinin yüzde 10'unun belediyelere aktarılması."

2006 yılından devreden emlak katkı payının 101 milyon YTL civarında olduğunu kaydeden Bakan, Türkiye'nin en başarılı ülkelerde yapılan uygulamalardan daha ileri düzeyde olduğunu belirtti. Yurtdışında yer alan Osmanlı eserlerinin, ülkelerle işbirliği çerçevesinde korunacağına da dikkat çeken Bakanz Atilla Koç, Suriye'de yer alan Şam Süleymaniye Külliyesi'ni örnek gösterdi. Külliyenin araştırma, projelendirme ve uygulama çalışmalarının yapılması için Dışişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA ve Suriye'nin birlikte çalıştığını vurguladı. Ortadoğu'da, Kuzey afrika'da, Balkanlar'da, Kırım'da ve Türk cumhuriyetlerinde yer alan ata yadigarı eserlerin de korunabilmesi için teknik ve finansal destek sağlamaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.