Dünya


Toygun ATİLLA

1 MİLYON DOLARLIK BORCU ÖDEMEK İÇİN KİTAP YAZDI

4 yıl ABD Başkanlığı yapacaksın, sonra normal hayata döndüğünde ailenin iflasın eşiğine getirdiği fıstık tarımı işinden kalan 1 milyon dolarlık borcu ödemek için oturup kitap yazacaksın.

100 yaşında dün hayata gözlerini yuman Jimmy Carter'dan bahsediyorum.

Politik, siyasi şiir ve çocuk olmak üzere 30'un üzerinde kitaba imza attı.

İSRAİL'İ SUÇLADI FİLİSTİN'İ DESTEKLEDİ

Jimmy Carter, 1977-1981 arası yürüttüğü ABD Başkanlığı döneminde özellikle İsrail-Filistin meselesinde Filistin yanında aldığı net tavırla da tarihe geçti.

Jimmy Carter, 2006'da kaleme aldığı "Palestine peace not apartheid (Filistin barışı ayırımcı olamaz) adlı kitabında bugüne kadar barış sağlanamamasının tüm sorumluluğunu İsrail'e bağlayarak, "İsrail'in süregelen kontrol ve koloni kurma politikaları kapsamlı br barış antlaşmasının önündeki en temel engeldir" ifadelerini kullanmıştı.

Jimmy Carter, İsraillileri Filistin halkının temel insani haklarını görmezden gelerek, şiddet ortamına zemin hazırlamakla da itham etmişti.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ ABD BAŞKANI

2002'de, "Uluslararası anlaşmazlıklarda barışçı çözüm bulunması, insan hakları ve demokrasinin ilerlemesi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın teşvik edilmesi" çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülünü aldı.

TÜRKİYE'YE SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRDI

ABD'nin bu çok yönlü başkanı Türkiye yakın tarihine de damgasını vurdu. 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra ABD tarafından Türkiye'ye koyulan silah ambargosu 1978'de Jimmy Carter'ın başkanlığı döneminde kaldırıldı.

BİZİM ÇOCUKLAR BAŞARDI

12 Eylül 1980 darbesi ise sırasında ise ABD Başkanı Jimmy Carter'dı.

Merhum gazeteci Mehmet Ali Birand, ABD Başkanı Jimmy Carter'a, Türkiye'deki darbeyi, "Bizim çocuklar başardı" cümlesiyle aktardığını öne sürdüğü CIA eski ajanı Paul Enze ile ilgili anekdotu şöyle anlatmıştı:

“Paul Henze, özellikle 1970-1980 döneminde Washington’da Türkiye’yi en yakından izleyen kişilerin başında gelirdi. Hem CIA geçmişi hem CIA’nın desteklediği vakıflardaki çalışmaları hep Türkiye üzerine olmuştu. Türkçe’yi çok iyi konuşur. Türkiye‘deki siyaseti etkileyecek kişileri çok iyi tanır ve tek başına Türkiye politikasını düzenlerdi. O dönemde Türk Amerikan ilişkileri daha çok askeri üsler ve askeri yardım etrafında dönerdi. Pentagon ve Genelkurmay politika oluştururdu. Paul Henze, bunların içinde tek sivil uzmandı ve görüşleri daima ciddiye alınırdı.

Henze’nin 12 Eylül 1980 darbesindeki heyecanını bizzat bilenlerden biriyim. Bana sonradan anlattığı bir anekdotu hiç unutamam: ‘Bir şeyler olacağını bekliyordum ancak ne zaman olacağını bilemiyordum. Sonunda Ankara’dan haber geldi. Türk askerinin müdahale ettiğini bildiren telgrafı büyükelçilikten aldık. Hemen konser izleyen Başkan Jimmy Carter’a gittim ve ‘Our boys did it’ (Bizim çocuklar başardı) dedim.’

Henze, bunları bana anlattıktan sonra uzun süre yalanladı. Benim yanlış anladığımı iddia etti. Ama kendisinin önüne 32. Gün için anlattığı bu anekdotun banttaki halini koyunca tabi hiçbir şey söyleyemedi.

Paul Henze, Türkiye’yi İsrail’le birlikte Amerika’nın bölgedeki en önemli üssü olarak görürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de çok büyük bir güveni vardı. Eminim, birçok darbede Washington’ın olumlu tutum almasında da yardımcı oldu.”

patronlarduyasi.com