Dünyanın ilk ve tek marka geliştirme programı olan Turquality'nin, firmaların marka anlamında bilgilendirilmesini ve eğitim imkanı sağladığını anlatan Tüzmen, "Sürekli eğitimden geçmek zorundayız. Başka çaremiz yok. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmamız için buna mecburuz" dedi.
Bakan Tüzmen, Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıda, uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren 33 firma temsilcisine Turquality programına katılım belgelerini verdi. Programa, Tüzmen'in yanısıra firmaların üst düzey temsilcileri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Turquality Çalışma Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız, Turquality Destekleme Programı'nın kurumsal strateji planlarını tetikleyen, yeni pazar arayışları için network alanlarıyla ilişkiler kuran marka destekleme programı olduğunu ve amacın Türk firmalarının pazar güçlerini artırmak olduğunu söyledi. Yurtdışına açılmak ve marka olmak isteyen firmalara ofis mağaza gibi konularda destek verdiklerini anlatan Altunyaldız, tekstil, hazır giyim, hızlı tüketim ve dayanıklı tüketim malları, ev malzemeleri, kuyumculuk, mücevher ve otomotiv sektöründeki firmalara deastek sağlanacağını söyledi.
Bakan Tüzmen ise destekleme programının devlet, üniversite, bürokrasi gibi ayaklarını oturttuklarını ve dünya çapında Türk markaları oluşturulmasının önünü açmaya çalıştıklarını belirtti. Bakan Tüzmen, "2004 yılı Kasım ayında başlattığımız çalışmalar markalaşmayı en hızlı yapabileceğimiz sektörler dikkate alınarak yürütüldü. Sadece tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde değil diğer sektörlerde de markaları destekleme imkanımız var. Çünkü amacımız 10 sene içinde dünyü çapında 10 tane Türk markası oluşturmak. Bütün çalışmamız bunun üzerine kurulu. Yani yeteneği olan, dünya markası olabilecek firmaların yenilenmesini sağladık" diye konuştu.
Konuşmasında, firmaların dünya markası olma yolunda bilgiye olan ihtiyaçlarına ve eğitim konusuna da değinen Tüzmen, "Bize verilen bilgileri firmalarımıza aktaracağız. Bunu hep beraber yapacağız. Her gün eğitimden geçeceğiz. Her saat eğitimden geçeceğiz. Çünkü başka çaremiz yok. Pazar payı içinde hedeflerimizi büyütüp 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracaat hedefine ulaşmak için bu firmalarımızla bütün dünya piyasalarında en iyi şekilde satışlarımızı sağlamamız lazım. Yapacağımız çalışma budur" dedi. Tüzmen konuşmasını "Gazanız mübarek olsun" sözleriyle bitirdi.
Konuşmasının ardında, Bakan Tüzmen, destekleme programı kapsamına alınan ve aralarında Atasay, Colins, Damat-Tween, Duru, Efes, Eti, Goldaş, Ramsey, Serel, Temsa, Vestel ve Zen gibi markaların da bulunduğu 33 firma temsilcisine katılım belgesi verdi.
İstanbul/Cihan