Tekstil


Devalüasyon korkusu nedeniyle Ruslar'ın 1 milyar doları aşan borçlarını ödemediğini bildiren Hikmet Tanrıverdi, “Alacaklarımızın tahsili ve ticaretin Ruble ile yapılmasının onaylanması halinde kargo ticareti dahil 4-5 milyar dolar civarında olan hazır giyim ihracatı 9-10 milyar dolarlara çıkar, turizmle birlikte Türkiye ekonomisi Rusya ile dış ticaretinde 2009'da gerçek bir patlama yaşar” dedi. 

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörün Rusya'dan 1 milyar doların üzerindeki alacağı bulunduğunu belirterek, “Devalüasyon korkusu nedeniyle Ruslar ellerindeki dolarları kullanmak istemiyorlar. Alacaklarımızın Ruble ile yapılabilmesi için Merkez Bankası ile görüştük. Merkez Bankası'nın, konvertibl olmayan paraların alım satımını yasaklayan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararın değiştirilmesi için hazırlık yaparak, konuyu Hazine Müsteşarlığı'na gönderdiğini öğrendik. Hazine Müsteşarlığı ile yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç çıkacağını düşünüyoruz” dedi.  

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, ciddi bir daralma yaşayan sektörün Rusya'daki alacakları nedeniyle sıkıntı içinde olduğunu ifade ederek, sorunun çözümü halinde Türkiye'nin 1 milyar doların üzerindeki alacağını tahsil etmesinin ötesinde kazançlar sağlayacağını vurguladı. Küresel kriz ve mali gelişmeler nedeniyle Rusya'daki devalüasyon beklentisinin sürdüğünü anlatan Tanrıverdi, bu nedenle kimsenin elindeki dolarları çıkarmak istemediğini kaydetti. Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

BAKANLAR KURULU KARARINI BEKLİYORUZ
“Sektörümüzün küresel krizin de etkisiyle sıkıntılı günler yaşadığı bu dönemde 300 milyon dolarlık kayıtlı ve yaklaşık 4-4,5 milyar dolarlık kargo ihracatı yaptığımız Rusya'daki alacaklarımız büyük önem taşıyor. Rusya'daki müşterilerimiz borçlarını dolar yerine Ruble ile ödeyebileceklerini bildirdiler. Bunun üzerine daha önce Irak Dinarı'na karşı uygulanan bir sistemin konvertibl olmayan Rusya Rublesi ve Ukrayna Grivna'sı  için de hayata geçirilmesini istedik. Ruble'nin T.C. Merkez Bankası tarafından kabul edilmesi halinde alacağımızı daha kolay tahsil edebiliriz. Merkez Bankası gelecek Ruble ve Grivna'ları bu ülkelerden ithal ettiğimiz petrol ve doğalgaz ödemelerinde kullanabilir.”

RUSYA İLE TİCARETE DOPİNG ETKİSİ YAPAR
Hazine Müsteşarlığı'nın konuyu Bakanlar Kurulu'na taşımasını ve taleplerinin hayata geçirilmesini beklediklerini söyleyen Hikmet Tanrıverdi, “Ruble başta olmak üzere eski Doğu Bloğu ülkelerinin paralarının alım satımının serbest bırakılması, sadece hazır giyime değil başta turizm olmak üzere Rusya ile ticaret yapan tüm sektörlere doping etkisi yapacaktır. Türkiye'de üretilen ürünleri ve turizm fiyatlarını Ruble'ye çevirerek Rus müşterilerimizin ülkemizi daha kolay tercih etmelerini sağlayabiliriz. Böylece bu ülkelerden gelen turist sayısı artarak yükselecektir.

Bunun turizm ve ticarette özellikle kriz yılı olacak diye beklediğimiz 2009'da iş hacmimizi arttıracağına inanıyoruz. Kaybettiğimiz pazarları tekrar geri alabiliriz. Bu da krizi fırsata çevirme anlamında çok önemli olacaktır. Bu nedenle Rus ve Türk Merkez Bankalarının yanı sıra özellikle Rusya ve Ukrayna'da şubesi bulunan Türk bankaların bu süreçte aktif rol almalarını istiyoruz. Bu çerçevede Bankalar Birliği ile görüşme talebinde bulunduk. Merkez Bankamızın bu ülkelerin Merkez bankalarıyla görüşerek, süreci hızlandırmasını ve ekonomi yönetiminin desteğini bekliyoruz ” dedi. 

Hikmet Tanrıvedi, Ruble ile ticaretin önünün açılması durumunda 2009 yılında bavul ticareti dediğimiz ihracatın iki kat artarak 9-10 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Rusya'nın global krize rağmen perakende pazarının yüzde 10'ların üzerinde büyüdüğüne dikkat çeken Hikmet Tanrıverdi, “Ruble ile ticaret bu pazarda bizi rakiplerimizin birkaç adım önüne çıkarır. Türkiye'nin rakip ülkeler karşısında elini güçlendirerek rekabet şansını artırır. Ruslar'ın İspanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerle yaptığı ticaret büyük ölçüde Türkiye'ye kayar.” dedi.

Hikmet Tanrıverdi, açıklamasında ne kadar süreceği belli olmayan kriz döneminde daralmalar yaşanırken, yeni pazar olanaklarının yaratılmasının altın değerinde olduğunu ifade etti. Rusya hazır giyim pazarının 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Tanrıverdi, Rusya'nın, alınacak bu önlemle ihracatçılarımıza yeni bir pazar fırsatı sunacağını sözlerine ekledi.