'Yabancı bankalar satın almalar için geliyor...'

'Yabancı bankalar satın almalar için geliyor...'

Türk Ekonomi Bankası'nın ortağı olan BNP Paribas'nın strateji yetkilisi Patrick Mange, Türk ekonomisinin büyümesinden yararlanmak isteyen yabancı bankaların satın almalarda rol oynamak için geldiklerini söyledi

'Yabancı bankalar satın almalar için geliyor...'
16px
24px
27.03.2006 10:52
ABONE OLgoogle

'Yabancılar ülkemizi neden bu kadar çok seviyor?' sorusunun yanıtını Türk Ekonomi Bankası'nın ortağı olan BNP Paribas'nın araştırma ve strateji belirleme yetkilisi Patrick Mange'dan aldık.
Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler hakkında TEB müşterilerine bilgi sunmak için Türkiye'ye gelen Mange, yabancı bankaların önümüzdeki yıllarda daha da hızlanması beklenen 'danışmanlık hizmetleri' için Türkiye'ye gelmek istediklerini söyledi.
Türkiye'nin küreselleşen dünya ekonomisinde gelişen ve büyüme potansiyeli yüksek olan bir ülke olarak önemli bir rol oynadığını ifade eden Mange, Türk şirketlerinin büyüme talepleriyle birlikte satın alma ve birleşmelere gideceğini, bu süreçlerde de kredi taleplerinin artacağını belirterek yabancıların bu alandaki fırsatlar için sektöre erkenden girerek avantaj elde etmeye çalıştıklarını söyledi.

"Erken davranan kazanıyor'
Türk bankacılığında hisse senedi, bono, tahvil gibi yatırım plasmanlarının yanı sıra önümüzdeki dönemde danışmanlık hizmetlerinin öne çıkacağını söyleyen Mange, şöyle konuştu:
"Bu olgu gelişmiş piyasalarda var. Türkiye de buraya doğru gidecek. Bu süre zarfında Türkiye'de bulunmak yabancı bir banka için önemli bir avantajdır.
Şu anda bankaların danışmanlık yönünde çok ciddi bir gelirleri yok ama büyüme oldukça bu alana doğru kayma olacak.
Bu doğal olarak çok fazla risk almadan yapılan bir işlem. Bu alanlarda önceden yer almak için Türkiye'deki bankalarda şimdiden pozisyon almanın mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Türk bankacılık sektöründe ne olursa olsun, bireysel, ticari veya kurumsal alanda varlık yönetimi öne çıkacak. Bunu bir süre sonra ekonomik şartlarının olgunlaşmasıyla satın alma ve birleşmeler izleyecektir.
Burada bankaların ciddi rolü oluyor. Bu aşamalardan sonra da yatırım bankacılığı devreye girecek."

'Avrupa için kaynaksınız'
Dünya ekonomilerinde başta bankacılık olmak üzere önümüzdeki üç yıl içinde hizmet sektörleri, su, enerji, gaz ve internette birleşme ve satın almalar olacağını belirten Mange, Türkiye açısından tabloyu şöyle değerlendiriyor:
"Globelleşmede Türkiye'nin önemli bir rolü var. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında yer alan önemli bir ülke. Türkiye'nin globalleşmedeki rolü Avrupa için potansiyel büyüme ve bununla beraber de Avrupa'ya göre hâlâ ucuz olan işgücüdür. Eğer bu işgücü iyi kullanılırsa Avrupa için kaynakların daha iyi kullanılması mümkün olacak.
Avrupa ekonomisinin sürekli büyümesi için Türk ekonomisi iyi bir kaynak olabilir. Tabii bu uzun vadeli bir görüş."

'Finansal modernleşmenin henüz başındasınız'
Dünyada ve Türkiye'de bankacılık sektöründe konsolidasyon (birleşme ve satın almalarla küçülme) sürecinin devam edeceğini söyleyen Patrick Mange, BNP Paribas'da 240 milyar dolarlık bir aktifin yönetiminden sorumlu.
Türkiye'nin finansal modernleşmenin henüz başında olduğunu belirten Mange, sektörde bankacılıktan leasinge her konuda gelişme bekliyor:
"Yabancıların Türkiye'ye gelme sebeplerinin birinci ana nedeni Türkiye'nin büyüme potansiyeli içinde yer almak istemeleridir. Bir şekilde bundan yararlanmak istiyorlar.
Ya doğrudan sahip olarak ya da ortaklık yaparak. Bunun altında şu neden yatıyor; Türkiye finansal modernleşmenin daha başlangıç aşamasında bulunuyor. Bu aşama içinde şirketler güçlendikçe daha agresif büyümeye çalışacaklar. Büyüme için de kredi ihtiyaçları artacak. Bankacılık sektörünün leasingden faktoringe kadar her konudaki agresif büyüme potansiyeli biz de dahil olmak üzere (TEB - BNP Paribas ortaklığını kastediyor) tüm yabancı bankaları Türkiye'ye çeken en önemli faktör.
Bunun içinde yer almak, 80 milyon nüfusluk büyüyen ve zenginleşen bir ülkede olmak önemli."

Kadife Şahin/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde