Volkswagen, 35 bin kişiyi işten çıkaracak
Alman otomobil devi Volkswagen 2030 yılına kadar 35 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Karar, otomobil üreticisi ile IG Metall arasında günlerce süren görüşmelerin ardından varılan anlaşmanın ardından geldi.
Alman otomobil devi Volkswagen 2030 yılına kadar 35 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı planlıyor
VW marka patronu Thomas Schäfer, "Müzakerelerde üç önceliğimiz vardı: Almanya'daki lokasyonlardaki fazla kapasiteyi azaltmak, işçilik maliyetlerini azaltmak ve geliştirme maliyetlerini rekabetçi bir düzeye indirmek" dedi. “Her üç konuda da uygulanabilir çözümlere ulaştık.” dedi.
Otomobil üreticisi, Almanya'daki lokasyonlarındaki teknik kapasiteyi 700 binden fazla araç azaltacak. Bu, Volkswagen'i 2030 yılına kadar teknolojik açıdan lider üretici haline getirmenin temelini oluşturuyor.
IG Metall müzakerecisi Thorsten Gröger acı veren kesintilerden bahsetti. Sendika, fabrika kapanışlarının ve işten çıkarmaların önlendiğini vurguladı. Genel Çalışma Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, "Hiçbir yer kapatılmayacak, hiç kimse operasyonel nedenlerle işten çıkarılmayacak ve şirket içi tarifemiz uzun vadede güvence altına alınacak" dedi. Toplu sözleşme imtiyazlarının yanı sıra 2030 sonuna kadar yeni iş güvencesi de var.
VW'DE TÜM ZAMANLARIN EN UZUN TOPLU SÖZLEŞME TURU
Volkswagen ve IG Metall uzun süren bir toplantının ardından anlaşmaya varıldı. Toplamda tartışmalar 70 saatten fazla sürdü. IG Metall'e göre bu, Volkswagen'de bugüne kadarki en uzun toplu pazarlık turuydu.
Her iki tarafın da tatilden önce anlaşmaya varmak istemesi nedeniyle, Noel öncesindeki son müzakere turuna birkaç gün ayrıldı. Müzakerelerin beşinci turu için şirket ve sendikalardan yaklaşık 70 temsilci Hannover'de bir otelde kaldı.
FABRİKA KAPANIŞLARI “KIRMIZI ÇİZGİ”
Çarşamba günü katılımcılar birbirlerinden çok farklı konulardan bahsettiler. Yakın zamana kadar ana çekişme noktaları, VW'nin uygulamaya koyduğu fabrika kapanışları ve operasyonel işten çıkarmalardı. IG Metall her ikisini de aşılmaması gereken “kırmızı çizgiler” olarak tanımlamıştı. Sendika ayrıca VW'nin yüzde onluk sabit oranlı ücret kesintisini de reddetti.
VW ayrıca daha az stajyer almak ve daha önce VW'den ek ücret alan geçici işçilerin ücretlerini normal geçici çalışma düzeyine indirmek istiyordu. VW, gerekli kesintileri yüksek maliyetler ve tesislerin düşük kullanımıyla gerekçelendirdi.
İSTİHDAM GARANTİSİ SONA ERDİ
Bunun yerine IG Metall, Almanya'daki on lokasyonun tamamının korunmasını ve yaklaşık 130 bin çalışan için istihdam garantisi talep etti. VW, 30 yılı aşkın süredir zorunlu işten çıkarmaları hariç tutan önceki istihdam garantisini Eylül ayında iptal etmişti.
IG Metall, Aralık ayının başından bu yana yaygın uyarı grevleriyle otomobil şirketine iki kez saldırdı. Sendikaya göre her iki eyleme de dokuz lokasyonda yaklaşık 100 bin çalışan katıldı.
patronlardunyasi.com