'Vestel City, Vestel Country olsun'

'Vestel City, Vestel Country olsun'

Erdoğan, Zorlu Holding'e ait olan ve Manisa Vestel City bünyesinde faaliyet gösterecek olan dizüstü bilgisayar, LCD - TFT TV, bulaşık makinesi, fırın ve buzdolabı fabrikaların açılışını yaptı.

'Vestel City, Vestel Country olsun'
16px
24px
03.02.2007 20:31
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zorlu Holding'e ait olan ve Manisa Vestel City bünyesinde faaliyet gösterecek olan dizüstü bilgisayar, LCD - TFT TV, bulaşık makinesi, fırın ve buzdolabı fabrikaların açılışını yaptı.

Açılışlara Meclis Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da hazır bulundu. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı tamamlanan yeni fabrikaların açılış kurdelesini Başbakan Erdoğan, Arınç, bakanlar, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve holding yöneticileri ile birlikte kesti.

Açılışı yapılan fabrikaların hayırlı olmasını dileyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Her açılışta söylüyorum. Bu ülke için tek bir çivi çakan her yatırımcımızın destekçisi olduk. Destekçisi olmaya devam edeceğiz. Kim bu ülke için bir ekmek kapısı açmışsa bizi her zaman yanında bulacaktır. Vestel Türkiye'nin çıkardığı en büyük firmalardan biridir. Dünya pazarlarında önemli bir pazar payına sahiptir. Yeni fabrikalar, oluşturduğu marka değerinin gücüne güç katacaktır. Türkiye'de büyük bir gelişme yaşanıyor.

Medeniyet yürüyüşü aralıksız bir şekilde sürüyor. 4 yıl öncesinin Türkiye'si ile bugünün Türkiye'si aynı değil. 4 yıl önce güven ve istikrardan söz edilemiyordu. Türkiye'nin üzerindeki puslu, sisli hava iktidarımızla birlikte artık dağılmıştır. 5 değil 7 yıllık kalkınma planları yapıyoruz. Özel sektörümüzün , sanayicimizin gelecek vizyonu büyüdü. Küresel krizler karşısında dahi sağlam durabilen bir ekonomimiz var. Dünyanın en güvenilir ekonomilerinden biri haline geldik. Türkiye uluslar arası sermayenin doğrudan yatırım merkezi haline geliyor" ifadelerini kullandı.

Rakamlarla Türkiye'nin son dört yılda aldığı mesafeyi anlatan Başbakan Erdoğan, hükümetin 17 çeyrek üst üste büyüme başarısı göstererek, Türkiye tarihinde görülmemiş bir başarının altına imza attığını vurguladı. 2002 sonunda 181 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılanın şu anda 391 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, 79 yılda gelinen noktanın 181 milyar dolar, son 4 yılda yaşanan gelişmenin ise 210 milyar doların üstünde olduğunu dile getirdi. Fert başına milli gelirin 2 bin 500 dolardan 5 bin 380 dolara çıktığını kaydetti. Erdoğan özetle şöyle devam etti:

"2002 yılında toplam buzdolabı satışı 1 milyon 88 bin adetti. 2006 kasım sonunda bu rakam 1 milyon 928 bin olarak gerçekleşmiştir. Son 4 yılda çamaşır makinesi satışlarında da 2 kat artış olmuştur. Büyümenin motoru, özel sektör yatırımları olmuştur. Devlet olarak biz bu işin içinde olmayacağız. Türkiye'nin her köşesine organize sanayi bölgeleri açıyoruz. Bizi en çok memnun eden gelişme işletmelerin markalaşma sürecine girmeleridir. Türkiye hem ulusal hem de uluslar arası alanda büyük markalar çıkarmaya başlamıştır. Türkiye 4-5 yıl öncesine kadar yabancı marka adına, fason üretim yapıyorlardı. Son 4 yılda Türkiye'nin itibarlarının artmasıyla bu anlayış da değişti. Bugün yerli üretim yapan firmaların bir çoğu markalaşma sürecine girdi. Özel sektörden beklentimiz, markalaşmaya daha fazla önem vermeleridir. Dünyanın en değerli 50-100 markası arasına girmeleridir. "

ERDOĞAN'DAN YENİ ÖNERİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile arasında geçen bir konuşmayı hatırlatarak esprili bir dille Vestel City (Vestel şehri) adının Vestel Country (Vestel ülkesi) olarak değiştirilmesini önerdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç da konuşmasında Vestel'in son atılımlarını canı gönülden tebrik ettiğini belirterek, Vestel'in dünyanın en prestijli markalarından biri olduğunu vurguladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİM ÜSSÜ

Vestel City'deki törende ilk konuşmayı Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül yaptı. Yüngül'ün verdiği bilgiye göre 1998 yılında inşasına başlanan Vestel City, kısa zamanda dünyanın en büyük üretim üssü oldu. Vestel City'de 2 milyon kapasiteli buzdolabı, 2.5 milyon kapasiteli çamaşır makinesi fabrikaları vardı. 1.5 milyon üretim kapasiteli ikinci bir buzdolabı fabrikası eklendi. 4 milyon kapasiteli Avrupa'nın en büyük LCD fabrikası kuruldu. Vestel City'e ayrıca 1 milyon kapasiteli fırın fabrikası eklendi. Üretim üssünde ayrıca 700 bin adetlik klima fabrikası, 500 bin adetlik bulaşık makinesi, 500 bin kapasiteli dizüstü bilgisayar fabrikası bulunuyor. Vestel City, 12 milyon kapasiteli dijital kutu üretimiyle Avrupa'da büyük pazar payına erişti. LCD televizyonların modül üretimini burada gerçekleştirildi. Bu, Avrupa'daki ilk üretim tesisi. Aylık 100 bin olan üretim yakın zamanda 300-400 binlere çıkacak. Fabrikadaki normal bilgisayar üretimi de devam ediyor.

Vestel City'de üretilen dizüstü bilgisayarların eğitime katkı sağlayacağını vurgulayan, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül " Dünyada ne ilk çıkıyorsa aynı anda buradan da çıkmaktadır. Bunu gururla söyleyebiliyoruz. Artık takip eden değil üreten liderler masasında olan bir gurup olduk. Yeni fabrikalarla birlikte 4 bin kişilik bir yatırım imkanı ortaya çıktı. Vestel Manisa'da toplam 14 bin kişi çalışıyor. Manisa'da bize yan sanayi olarak destek veren 20'den fazla firma vardır. ... Alternatif enerji konusunda ciddi çalışmalarımız var. İnsanın ışınlanmasını bile ara ara kendi aramızda konuşuyoruz. Bunları yapmak kolay değil. Çok emek istiyor, vizyon istiyor." dedi.

"BÜYÜK ÜLKELER BÜYÜK HAYALLERDEN DOĞAR DÜSTURUNA İNANDIK"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, konuşmasına 'Vestel şehrine hoş geldiniz' diyerek başladı. 12 sene evvel Vestel'i satın aldıklarında sadece 360 bin televizyon üreten bir firmaya sahip olduklarını hatırlatan Zorlu, bugün 4 milyar dolar ciro, 2 milyar 550 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Zorlu, "14 bin çalışanımız bir o kadar da yan saniyeye istihdam sağlıyoruz. Avrupa'da dijital uydu alıcılarında önemli pazar payına sahip olduk. İngiltere'deki pazar payımız yüzde 60. Büyük ülkeler büyük hayallerden doğar düsturuna inandık. Bazıları koşulların olgunlaşmasını tercih eder biz koşulları zorlamayı tercih ettik. Türkiye'nin yıllar sonra neye ihtiyacı olacağını sorduk? Planlarımızı hep geleceği gözeterek belirledik. Tüm yatırımlarımızı bugünün değil yarının hesaplarıyla yaptık. Küresel rekabet ortamında küresel düşünmeyen şirketlerin büyük oynama şansı olamazdı. Bu yüzden Vestel City'i Avrupa'nın en büyük üretim ve araştırma geliştirme merkezi haline getirdik. " dedi.

Vestel'in Araştırma geliştirme çalışmaları için dünyanın değişik ülkelerine de yatırım yaptığını anlatan Ahmet Nazif Zorlu, dijital kutu üretiminde Uzakdoğu'dan, Çin'den bir sene daha önde gitmeyi başardıklarını ifade etti. Vestel'in Zorlu Grubu'na geçtikten sonra 7 yıl üst üste ihracat şampiyonu olduğunu, başarının Vestel'de bir kurum kültürü haline geldiğini vurguladı. 2007 yılının güç yıl olacak diyenlere karşı çıkan Zorlu, zorluklarla değil, sınırları zorlayan çalışmalarla uğraşılması gerektiğini belirterek, "Ekonomik açıdan dünyanın önemli ülkelerinden biri haline gelmek istiyorsak 2007 yılını kaybetme lüksümüz yok." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra sahnede sembolik olarak kurdele kesimi yapıldı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Arınç ile bakanlara Türk bayrağı kapaklı diz üstü bilgisayar hediye etti.
  "Türkiye, küresel sermayenin cazibe merkezi oluyor"

Vestel'in 5 fabrikasının açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yaptığı atılımlarla dünyanın cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Vestel'in yeni işletmelerinin ekonomiye katılmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiği konuşmasında, 2002'de Türkiye'nin milli geliri 181 milyar dolarken bugün 390 milyar dolara ulaştığını belirtti. 79 yılda gelinen nokta 181 milyar dolarken, dört yılda bunun üzerine 210 milyar dolar eklendiğini anlatan Başbakan Erdoğan, markalaşmanın önemine değindi. 2 buzdolabı, bir dizüstü bilgisayar, tv, fırın ve bulaşık makinası fabrikalarını ülkeye, millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu ülke için tek bir çivi çakan her işadamının, her yatırımcının destekçisi olduklarını ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Erdoğan, "Kim bu ülke için bir değer, bir istihdam, bir ekmek kapısı açarsa bizi her zaman yanında bulacaktır. Başımız gözümüz üstünde yeri vardır. Vestel Türkiye'nin çıkardığı en güçlü markalardan biridir. Vestel beyaz eşyadan klimaya, fırından televizyona kadar dünyada önemli bir pazar payına sahiptir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz tesislerle hem ülkemize hem de marka değerinin gücüne güç katacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, millet birlikte başlattıkları medeniyet yürüyüşünün aralıksız bir şekilde devam ettiğini kaydettiği açıklamasında, kendi dönemleri olan son dört yılla geçmiş dönemleri kıyasladı. Dört yıl içinde ülkenin katettiği mesafeyi herkesin gördüğünü anlatan Erdoğan, "Dört yıl önce güven ve istikrardan sözetmek mümkün değilken bugün kalıcı istikrarlı ekonomidne sözediyoruz. Ülkedeki sisli, puslu hava iktidarımızla birlikte dağılmıştır. 1 değil üç yıllık bütçe planları 5 değil 7 yıllık kalkınma planları yapıyoruz. Giderek vizyonumuz büyüdü. Küresel krizler karşısında dahi sağlam durabilen bir ekonomimiz var. Bunu ben söylemiyorum. Bunu dost, seven sevmeyen herkes söylüyor. Türkiye uluslararası sermayenin, küresel sermayenin doğrudan yatırım merkezlerii haline geliyor. Artık kamuyla birlikte özel sektörün gelecek öngörüleri netleşmeye başladı. Küresel krizler karşısında sağlam durabilen, kırılganlık sınırlarını aşmış ekonomimiz var. Dünyanın en güvenilir ekonomilerinden biri haline geldik. Bunu sadece biz değil, seven sevmeyen herkes söylüyor" şeklinde konuştu.

Rakamlarla dört yıl önceki dönemi kıyaslamaya devam eden Başbakan, 1993-2002 yılları arasında yüzde 2,6 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2003-2007 arasında yüzde 7,6 oranına ulaştığını kaydetti. 17 çeyrek üstüste büyüme başarısı göstererek eşi benzeri görülmemiş bir rekora imza atıldığını anlatanBaşbakan, Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde büyümesine rağmen son çeyrekteki yüzde 3 rakamının bile artık insanları yeterince tatmin etmediğini söyledi. Başbakan, "Artık neden küçüldüğümüzü değil, neden daha fazla büyüyemediğimizi sorgular hale geldik. Bu köklü bir zihniyet dönüşümüdür. Bu dönüşümü anlayabilmek için bu tür hassas noktalar üzerinde iz sürerek çözmekle mümkündür" dedi,

Beyaz eşyadada dört yıl önceye göre çamaşır makinası ve buzdolabında iki katına satış gerçekleştiğini hatırlatan Başbakan özel sektör yatırımlarının büyümenin motoru olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan, kendilerinin yatırımlar içinde olmayarak denetleme, yönlendirme ve düzenleme yapacaklarını kaydetti. Sözlerini dünya markası olmanın önemini vurgulayarak tamamlayan Başbakan Erdoğan, "Az önce Meclis Başkanımız Bülent Arınç'la aramazda nükte yaptık. Bundan sonra Vestel city Vestel countryi olarak anılacak" dedi.

TBMM Meclis Başkanı Bülent Arınç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birçok milletvekili açılışta hazır bulundu.

Şerif Erdikici/Cihan
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde