TÜSİAD, ESK üyeliği bekliyor

TÜSİAD, ESK üyeliği bekliyor

TÜSİAD, EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYE ÜYE OLMAK İÇİN HÜKÜMETİN KARARINI BEKLİYOR.

TÜSİAD, ESK üyeliği bekliyor
16px
24px
16.08.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Yeni kanun ile Ekonomik ve Sosyal Konsey'in üye yapısı değişiyor. TÜSİAD geniş kapsamlı yeni ESK'ya üye olacaklar arasında sıralanıyor.

Türkiye Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD) Ankara Temsilci Zafer Yavan, kendilerini de ESK üyesi yapacak olan geniş katılımlı Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) için hükümetin tasarıyı meclise sevketmelerini beklediklerini belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinde TÜSİAD'a eş kuruluşların ESK üyesi olduğuna dikkat çeken Yavan "AB'ye uyum için TÜSİAD mutlaka üye olmalı" dedi. Avrupa Birliği'ne uyum süreci her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. ESK'da AB'ye uyum sürecinde kapsamı tartışıldığı bir kurul. Bu kurulun kuruluşu, çalışma esasları ve yöntemleri hakkındaki kanunu değiştirme çabaları uzun süredir devam ediyor. Kanun taslağı konusunda TOBB'dan TİSK'e kadar sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınıyor. TÜSİAD bu konseyin üyesi olmasa da Başbakan'ın doğrudan daveti yada TOBB'un kontenjanından ESK toplantılarına katılıyor. "10 yıldır katılımcı bir modeli istiyor ve teorik olarak çalışmasını da yapıyoruz" diyen Zafer Yavan şöyle devam ediyor:

ESK'nın mevcut yapısıyla ilkel kaldığı ve beklentilere cevap veremediği herkesin mutabık kaldığı bir konu. Biz TÜSİAD olarak geniş katılım istiyoruz.

ESK'nın yapısını değiştirecek yeni kanun taslağı konusunda çalışmalarda aktif olarak yer aldık. ESK'nın şu anda üyesi olan sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalara da katkı yapıyoruz.

TÜSİAD'ın daimi üyeliği konusunu gerek yazılı gerekse sözlü görüşümüz olarak hem Başbakan'a hem de ilgili Bakanlığa ilettik. Bu talebimize olumsuz karşılık almadık.

Tüm çabamız mevcut statik yapıyı işlevsel hale getirmek. ESK'nın yapısı hiçbir zaman değişmez diye bir kural yok. Bugün değişen yapı hiç değişmez diye düşünülmemeli. Belli periyotlarla değerlendirilmeli.

Çok seslilik ile kastettiğimiz sadece kendimiz değil. Başka sivil toplum örgütleri de hatta yerel örgütler de ESK'da yer alabilmeli. Temsil edilen kesim arttıkça güç de artar. ESK, hiyerarşik bir düzen içinde çalışma düzeninden kurtulmalı.

"Şu örgüt dışarıda kalsın veya kalmasın" konusunun değerlendirilmesi çok zor bir konu değil. TÜSİAD'ın üyelerinin ne kadarlık istihdam yarattığı, ne kadar vergi ödediği, ihracat hacmi gibi sayısal konuların takibini kamu kuruluşları kolayca yapabilir.

10 yıllık ESK, kanununa 2001'de kavuşmuştu

Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında toplumsal uzlaşma ve işbirliği sağlamak, sürekli ve kalıcı bir ortam yaratarak istişari mahiyette ortak görüş belirlemek amacıyla ESK, 1995 yılında Başbakanlık genelgesiyle oluşturuldu. Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yasal bir çerçeveye kavuşturulması, 11 Nisan 2001 tarihinde ve 4641 sayılı Kanun ile gerçekleştirildi. Kanuna göre Konsey, Başbakan'ın başkanlığında, hükümet üyeleri dışında DPT Müsteşarı, Gümrük Müsteşarı, Devlet Personel Başkanı ile TOBB, KESK, TİSK, TESK, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Hak-İş, DİSK, Türk-İş'i temsil eden üçer temsilciden ve Başbakan tarafından belirlenecek diğer temsilcilerden oluşuyor.

Gündemi hükümet belirlemeyecek

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik sosyal diyalog ve uzlaşmaya ülke kalkınmasının temel aracı olarak baktıklarını belirti ve şöyle devam etti: "Ekonomik ve Sosyal Konsey'i etkin çalıştırarak buradan sağlayabileceğimiz katkıyı artırmalıyız. 25 Mart 2005 tarihinde yaklaşık 1.5 yıl sonra yeniden

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde