Türkiye'nin bölgesel sorunları
Türkiye’nin sorunlarını bölgesel olarak ele alan TOBB’un hazırladığı, rapor, bölgesel sorunları gözler önüne seriyor. İşte TOBB raporuna göre bölgesel sorunlar.
Türkiye’nin sorunlarını bölgesel olarak ele alan TOBB bu çerçevede bir rapor hazırladı. 13 Bölge ve 36 sektör temsilcileriyle birlikte 300 sayfadan oluşan Bölgesel Rapor’da teşvik sistemi bölgelerin ortak sorunu olarak yer alıyor. Bölgeler teşvik sisteminde değişiklik yapılmasını ve illerin gelişmişlik düzeyinin de dikkate alınılması istenilen raporda geri kalmış bölgeler istihdama ağırlık verilmesi öneriliyor. Gelişmiş bölgelerin ulaştırma ve altyapı sorunları önce çıkan problemler olarak yer alıyor.
TOBB’un hazırladığı ve sorunlar ile çözüm önerilerinin getirildiği rapora göre bölgelerimizin genel fotoğrafı şöyle:
İÇ ANADOLU BÖLGESİ (ANKARA HARİÇ)
* Teşvik sistemi, istihdam ve üretime pozitif bir katkı yerine, diğer illerde yılların bilgi, birikim ve tecrübesi ile oluşturulmuş işletmeleri zor duruma bırakacak.
* Pancar üretimi yerine alternatif ürünler geliştirilmeli ve üreticiler bilinçlendirilmeli. Bu sektöre sübvanse edilmiş gübre ve mazot gibi doğrudan tarımsal destekler verilmeli. Bölge çiftçisine uygulanan pancar kotası kaldırılmalı.
* Organize Hayvancılık yönetmeliği acilen çıkarılmalı ve zor durumdaki Hayvancılık teşvik edilmeli.
* Kurulmaya çalışılan Turizm Meslek Birlikleri tasarısı yeni bürokratik mekanizmalar ve harcama alanı yaratacak ama sektöre katkı sağlamayacak. Bu yüzden tasarıdan vazgeçilmeli. Turizm sektöründeki mal ve hizmet satışı da ihracat kapsamına alınmalı.
BATI KARADENİZ BÖLGESİ
*5084 sayılı kanun kapsamında verilen teşvikler il bazında değil, ilçeler bazında belirlenmeli ve sadece kişi başına düşen milli gelir düzeyi değil, illerin gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınmalı. Teşvikler, bölgenin özellikleri de dikkate alınarak, sektörel bazda belirlenmeli.
*Hazinenin elindeki sanayi parseli olmaya müsait arazilerin bölgede bulunan mevcut organize sanayi bölgelerine tahsis edilmesi sağlanmalı.
*Kastamonu, Karabük, Bartın bölgesinde ekolojik tarıma yönelik yeni projeler desteklenmeli.
*Samsun ticaret borsası tarafından bölgede tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için hazırlanmış tarımsal organize sanayi bölgesi projesi ile ilgili (bedelsiz yer tahsisi gibi) bürokratik işlemlerin bir an önce bitirilebilmesi için devlet desteği acilen sağlanmalı.
*Bölgede bulunan limanların verimliliği artırılarak kaliteli ve ucuz deniz taşımacılığı geliştirilmeli.
*Duble yol çalışmaları çerçevesinde tüm Batı Karadeniz kıyı şeridi boyunca kara ulaşımını kolaylaştıracak ve taşımacılığı hızlandıracak yol çalışmaları tamamlanmalı.
DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ
*Samsun-Sarp arasında yapılan Karadeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması ve bu güzergah üzerinde Gürcistan üzerinden Rusya ve Orta Asya ülkelerine demiryolu bağlantısının oluşturulması sağlanmalı. Güney Çevre Yolu Düzenlemesi tamamlanmalı.
*Deniz Taşımacılığı’nın geliştirilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye, deniz ticaretini devlet politikası olarak benimsemeli.
*Bölgemizde Organize Sanayi Bölgeleri yaygınlaştırılıp geliştirilmeli ve yapımına başlanıp tamamlanmayan OSB’lere ödenek tahsis edilmeli.
*Teşvik kriterleri değiştirilmeli, sanayinin gelişmesi için bölgesel ve sektörel teşvikler gündeme alınmalı.
*Bölgede yaşanan çevre kirliliği ve çöp atıklarının bertaraf edilememesi bölgede başlamak da olan turizmin canlanmasının karşısında en büyük engeli oluşturuyor. Bunun için, Karadeniz Bölgesinde yaşanmakta olan çevre kirliliğine karşı bölgesel, ulusal ve uluslar arası alanda önlem alınmalı ve bu alanda komşu ülkeler ile daha aktif bir çalışma sergilenmeli.
*Çay ve Fındık Konseyleri oluşturulmalı.<