Türkiye Tasarım Vakfı, Londra Tasarım Festivali’nde ülkeyi temsilen vitrine çıktı

Türkiye Tasarım Vakfı, Londra Tasarım Festivali’nde ülkeyi temsilen vitrine çıktı

Dünyanın en prestijli tasarım etkinliklerinden biri olan Londra Tasarım Festivali'nde Türkiye’yi Türkiye Tasarım Vakfı temsil etti. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Demirci, “Afet Sonrası Kimliği Korumak: Antakya'nın Yeniden Canlandırılması” başlıklı panelde "Hatay Yeniden Canlanıyor" projesini anlattı.

Türkiye Tasarım Vakfı, Londra Tasarım Festivali’nde ülkeyi temsilen vitrine çıktı
16px
24px
20.09.2024 15:48Güncelleme: 20.09.2024 16:13
ABONE OLgoogle

Her yıl dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlayan Londra Tasarım Festivali, 14 Eylül’de kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu etkinlikte Türkiye’nin tasarımdaki gücünü, Türkiye Tasarım Vakfı (TTV) temsil etti. Vakıf aynı zamanda Victoria & Albert Müzesi'nde düzenlenen ve 60'tan fazla uluslararası konuşmacının katılımıyla küresel tasarımcıların buluşma noktası Global Design Forum’un da partneri oldu.

SORUMLU TASARIM, SAĞLIKLI ŞEHİR

Global Design Forum'un bu yıl öne çıkan temaları arasında "Sorumlu Tasarım", "Sağlıklı Şehir", "Dirençlilik ve Onarım" ve "İnsan Ötesi" temaları yer aldı. Forumda, "Dirençlilik ve Onarım" başlığı altında "Dirençlilik ve Onarım: Çatışma ve Afetlere Verilen Tepkiler, "Topluluk Dirençliliği: Bir Topluluğun İnşası", "Dirençlilik ve Onarım: Hayatta Kalmak İçin Uyum" ve Afet Sonrası Kimliği Korumak: Antakya'nın Yeniden Canlandırılması" konulu paneller düzenlendi.

“HATAY YENİDEN CANLANIYOR” ÇALIŞMASI

Türkiye Tasarım Vakfı'nın "Hatay Yeniden Canlanıyor" projesi kapsamında Antakya’nın yeniden canlandırılmasına dair çalışmaları da, "Afet Sonrası Kimliği Korumak: Antakya'nın Yeniden Canlandırılması" ve “Dayanıklılık Ve Onarım: Sorunlara Ve Afetlere Karşı Verilen Tepkiler panelinde paylaşıldı.

İlk panel, 19 Eylül’de düzenlendi. Bu panelde Vakfın kurucusu ve mütevelli heyet üyesi Mehmet Kalyoncu, “Dayanıklılık Ve Onarım: Sorunlara Ve Afetlere Karşı Verilen Tepkiler” başlıklı bir sunumda katılımcılarla buluştu. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Demirci ise “Afet Sonrası Kimliği Korumak: Antakya'nın Yeniden Canlandırılması” başlıklı panelde "Hatay Yeniden Canlanıyor" projesini anlattı.

FURKAN DEMİRCİ: ANTAKYA’NIN CANLANDIRILMASI DÜNYA İÇİN DE ÖNEMLİ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında Hatay’ın tarihi ve kültürel mirasını koruyarak kentin yeniden canlandırılmasını kapsayan çalışmayı Londra’dan tüm dünyayla buluşturan poreje için konuşan Furkan Demirci, Antakya’nın yeniden canlandırılmasının sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli olduğuna dikkati çekti. 

Demirci, "Dünya birçok farklı kriz içinde. İklim, depremler, orman yangınları, savaşlar yaşıyoruz. Şehirler, nüfusumuzun ve insanlığımızın merkezidir. Kentler sadece binalar ve sokaklardan ibaret değildir. Şehirler, kentler birbirimize olan güvenimizin bir sembolüdür. Tasarım, insanlara iyileştirici bir etki sunar" diye konuştu.

Ayrıca projenin gelecekte benzer afetler karşısında bir model teşkil ettiğini ve bu projeyle dünyaya bunun mümkün olduğunu göstermeyi amaçladıklarını aktaran Demirci, “Dünyaya bunun mümkün olduğunu anlatmak istiyoruz.” dedi.

LONDRA TASARIM FESTİVALİ

2003 yılında Sir John Sorrell CBE ve Ben Evans CBE tarafından başlatılan Londra Tasarım Festivali (London Design Festival), Londra’nın yaratıcı potansiyelini dünyaya tanıtan bir tasarım etkinliği olarak biliniyor. 

İlk olarak 25 Mart 2003’te Bloomberg’de duyurulan festival, tasarım, eğitim ve hükümet çevrelerinden güçlü bir destek aldı. Aradan geçen 20 yılda, festivalin kurucu vizyonu canlılığını koruyarak tasarım dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

2019 yılında 75’ten fazla ülkeden 600 binden den fazla ziyaretçiyi ağırlayan festival, rekor bir başarıya imza attı. 2022’deki 20. yıl kutlamalarıyla birlikte, festival Londra’nın iş, kültür ve turizm merkezi olarak rolünü pekiştirdi. Aynı zamanda, Birleşik Krallık’ın yaratıcı endüstrilerdeki liderliğini güçlendirdi ve dünya çapındaki diğer tasarım festivallerine ilham kaynağı oldu.

 TÜRKİYE TASARIM VAKFI

Türkiye Tasarım Vakfı, 2016 yılından bu yana faaliyet göstererek tasarım odaklı yaklaşımıyla Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Vakıf, çeşitli ölçeklerdeki projeleriyle Türkiye’nin tasarım ekosistemini ve ekonomisini geliştirmeyi, yaşanabilir iyi tasarlanmış kentsel mekanlar yaratmayı, tasarımcıların yeteneklerini geliştirmeyi ve katma değerli üretimin tasarım aracılığıyla artırılmasını hedefliyor.
 
TTV Hatay Tasarım ve Planlama İş Birliği Grubu ise 6 Şubat depreminin ardından Hatay'ın tarihi ve kültürel mirasını koruyarak, kent kimliğini yeniden canlandırmayı ve daha güvenli bir kentsel yapı oluşturmayı amaçlayan "Hatay Yeniden Canlanıyor” projesini hayata geçirdi. Bu kapsamlı proje, farklı disiplinlerin katılımıyla gerçekleştirilerek, yerel halkın ihtiyaçlarını dikkate alarak kentsel tasarımı destekliyor.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde