Tunus'ta halkın yüzde 27.7'si sandığa gitti

Tunus'ta halkın yüzde 27.7'si sandığa gitti

Tunus'ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri, dikkat çeken bir katılım oranıyla yapıldı. Muhalefet partilerinin boykot etmesi dolayısıyla seçmenin sadece yüzde 27.7'si oy kullandı. Kesin sonuçlar pazartesi akşamı açıklanacak ama mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said yarışı önde götürüyor. 

Tunus'ta halkın yüzde 27.7'si sandığa gitti
16px
24px
06.10.2024 23:50Güncelleme: 06.10.2024 23:53
ABONE OLgoogle

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi için halk sandık başına gitti. Sandık verileriyle ilgili Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker basın toplantısı düzenledi. 

9.7 MİLYON SEÇMENDEN 2.7 MİLYONU OY KULLANDI

Faruk Buasker, yurtdışı ve yurtiçi toplam 9 milyon 753 bin 217 seçmenden 2 milyon 704 bin 155'inin oy kullandığını söyledi. Cumhurbaşkanı seçimine katılım oranının yüzde 27.7 olduğunu duyuran Buasker, on binin üzerinde sandıkta oy verme işleminin gerçekleştirildiğini ve herhangi bir problemin yaşanmadığını kaydetti. Buasker, seçim sonuçlarının pazartesi akşamı Tunus resmi haber ajansı (TAP) üzerinden paylaşılacağını bildirdi.

MEVCUT CUMHURBAŞKANI YARIŞI ÖNDE GÖTÜRÜYOR

Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerde resmi olmayan ilk sonuçlara göre ise, mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said, yarışı önde götürüyor. Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Tunus'ta toplanan Said destekçileri sevinç gösterilerinde bulundu.
Tunus'ta 2019 yılında düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna katılım yüzde 49 oranında gerçekleşmişti.

SEÇİMDE 3 ADAY YARIŞIYOR

Seçimde Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve siyasi hayatına 2020'de Yaşasın Tunus Partisi'nden milletvekili olarak başlayan iş insanı Ayaşi Zamal yarışıyor. Adaylardan biri yüzde 50’yi geçemediği takdirde en yüksek oyu alan ikisi için cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu düzenlenecek. Adaylardan Zamal, "sahte beyanda bulunmak" suçlamasıyla devam eden yargılamadan dolayı cezaevinde bulunuyor.

MUHALEFET SANDIĞA GİTMEDİ

Başta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi olmak üzere ülkenin önde gelen siyasi partilerinden Nahda Hareketi, seçim süreci için "uygun bir demokratik iklimin olmadığı" değerlendirmesinde bulundu. Tunus İşçi Partisi, Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti tarafından 4 Ekim’de düzenlenen ortak basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimlerinin "dürüstlük, şeffaflık ve adil rekabet koşullarını taşımadığı" gerekçesiyle boykot edilmesi kararının alındığı belirtildi.
Muhalefetin çoğunluğunun tepki gösterdiği seçim sürecinde Halk Hareketi, Tunus İleri Hareketi ve diğer bazı partiler ise seçimlere katılacaklarını bildirmişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde