Trump, Meksika ve Kanada’ya yönelik tarifeleri düşürmeye hazırlanıyor
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Başkan Donald Trump'ın bugün Kanada ve Meksika'ya uygulanan gümrük vergilerini düşürmeye yönelik bir anlaşmayı duyurabileceğini açıkladı. Lutnick, her iki ülkenin de ABD'ye fentanil akışını azaltma sözü verdiğini belirtti. Ancak Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly ise, konuyla ilgili bilgilendirilmediklerini belirtti. Kanada ve Meksika, ABD’nin yüzde 25’lik yeni tarifelerine misilleme olarak ithalat vergileri uygulayacaklarını duyurmuştu.

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Lutnick, Fox Business'a verdiği röportajda, Kanadalılar ve Meksikalılarla tüm gün telefonda görüştüğünü ve her iki ülkenin de sınır güvenliği konusunda "daha iyisini yapacaklarını" söylediğini aktardı.
TARİFELER DÜŞÜRÜLEBİLİR
Lutnick, Trump yönetiminin Kanada ve Meksika'ya uygulanan gümrük vergilerini tamamen kaldırmayacağını, ancak düşürebileceğini belirtti.
TRUMP, ÇÖZÜM BULACAK
ABD Başkanı Trump'ın Kanada ve Meksika ile bir çözüm bulacağını düşündüğünü vurgulayan Lutnick, "Bu bir durdurma olmayacak ama bence 'sen daha fazlasını yap, ben de seninle ortada bir yerde buluşayım' diyecek ve muhtemelen bunu yarın açıklayacağız. Muhtemelen sonuç ortada bir yerde olacak. Başkan Kanadalılar ve Meksikalılarla birlikte hareket edecek ama tamamen değil." diye konuştu.
TARİFE ÖDEMEK ZORUNDASINIZ
Trump'ın nasıl bir uzlaşıyı değerlendirdiğine ilişkin detay vermeyen Lutnick, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması'na (USMCA) işaret etti.
Lutnick, "Eğer o kurallar altında yaşıyorsanız, o zaman Başkan size rahatlama sağlamayı düşünüyor. Eğer o kurallar altında yaşamıyorsanız, o zaman tarife ödemek zorundasınız." dedi.
DÜZENSİZ GÖÇMEN VE FENTANİL AKIŞI
ABD Başkanı Trump'ın, düzensiz göçmen ve fentanil akışını gerekçe göstererek Kanada ve Meksika'dan ithal edilen mallara getirdiği yüzde 25 gümrük vergisi uygulaması 4 Mart itibarıyla yürürlüğe girmişti.
ÇİN MALLARINA YÖNELİK VERGİLERİ ARTIRMIŞTI
Çin mallarına uygulanan mevcut gümrük vergileri de 2 katına çıkarılarak yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilmişti.
Kanada Başbakanı Trudeau, Trump’ın gümrük politikalarını "çok aptalca" olarak nitelendirirken, ABD’ye misilleme tarifeleri getireceklerini duyurmuştu. Tarifelerle karşı karşıya kalan 3 ülke, ABD'nin tarifelerine misilleme önlemlerle karşılık vereceklerini açıklamıştı.
İLGİLİ HABER
Avrupa Birliği'nden ABD'ye tarife uyarısı: Gereksiz belirsizlik yaratma riski taşıyor
patronlardunyasi.com