Telsim için beklenen fiyat
TELSİM GENEL MÜDÜRÜ MEHMET TAŞALTIN, BEKLEDİKLERİ SATIŞ FİYATINI AÇIKLADI
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Türkiye'nin ikinci büyük GSM (cep telefonu) operatörü Telsim'i 2 milyar 804 milyon dolarlık asgari bedelle satışa çıkardı.
Asgari tahmini değeri beklenenden yüksek bulan uzmanlar, ihaledeki açık artırmayla bunun 4,5 milyar dolara kadar çıkabileceğini söylüyor. Uzmanlara göre, dünyada GSM şirketi satışlarında abone başına ortalama 500 dolarlık bir değerin söz konusu olduğu göz önüne alındığında halen 8,5 milyon abonesi olan Telsim'in 4,25-5 milyar dolar arasında bir değeri olabilecek.
TMSF'nin Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan ilanına göre, Telsim ihalesinde ön yeterlilik incelemesi için son başvuru tarihi 19 Eylül olacak. Ön yeterlilik alanlar, tekliflerini en son 5 Aralık günü verebilecekler ve 13 Aralık'ta teklifler açıldıktan sonra oluşturulacak kısa listenin ardından TMSF'nin ihaleye pazarlık usulü ile devam edilmesine karar vermesi halinde açık artırma 15 Aralık'ta yapılacak. İhale bedeli, belirtilen süre içerisinde, ABD Doları cinsinden peşin ödenecek. Firmalar ihale şartnamesini 50 bin dolar, Telsim varlıkları ile ilgili temel bilgileri içeren tanıtım kitapçığını ise 100 bin dolara alabilecekler. Ön yeterlilik alan firmalar, ihaleye katılabilmek için TMSF'nin ilgili banka hesabına 140 milyon dolar teminat yatıracak. İlana göre, ihaleye katılacak firmalarda asgari toplam 500 milyon dolar tutarında özkaynak olması şartı aranacak. Uzan Grubu'nun faiz hariç 8 milyar Yeni Türk Lirası olan borçlarına karşılık devralınıp satışa sunulan şirketler 'iktisadi ve ticari bütünlük' modeliyle satılıyor. Buna göre, herhangi bir şirketin diğer şirket ya da taahhütler altındaki varlıkları bütünleştirilip tek varlık gibi satılıyor.
Telsim'e 15 civarında yabancı firma ilgi gösteriyor. Bunlar arasında İngiliz Vodafone, Norveçli Telenor, Mısırlı Orascom, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Etisalat, Hong Kong'dan Hutchison Whampoa; yurtiçinden ise Koç ve Sabancı Holding gibi şirketlerin adı geçiyor. Yabancı firmalar gelişmeleri daha çok Türkiye'de ortaklık kurmayı planladıkları şirketler aracılığıyla takip ediyor. Yabancı ve yerli şirketler ihale öncesinde isminin açıklanmasını istemezken yerli şirketlerin yabancı firmalarla ortaklığa gideceği, birçok yerli firmanın yabancı ortak arayışında olduğu ifade ediliyor.
Bu arada Telsim'in Motorola ve Nokia'ya olan 3,4 milyar dolarlık borcu konusu çözülmeden ihaleye çıkılması alıcılar açısından sakıncalı görülüyor. Telsim'in faiz dahil Motorola'ya 2,5 milyar dolar, Nokia'ya da 900 milyon dolarlık borcunun sulhen ödenmesi için çözüm arayışları, şirketler ve TMSF arasında Haziran 2004'ten beri sürüyor. Uzmanlar, kamu kuruluşlarına da 600-700 milyon dolar borcu olduğu bildirilen Telsim'in, Motorola ve Nokia ile sorunlarını çözememesi durumunda satışın sekteye uğrayabileceğini dile getiriyor.
Telekom, Telsim’in değerini artıracak
Telsim Genel Müdürü Mehmet Taşaltın, önceki gün hisse devir sözleşmesi imzalanan Türk Telekom özelleştirmesinin Telsim'in değerini artıracağını söyledi. Telekom sektörünün dünya çapında stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Taşaltın, dünyada 8,5 milyon abonesi olan şirketin az olduğunu bildirdi. Telekom özelleştirmesinin Türkiye'ye 'milyarlarca dolar yatırım yapılabilir, güvenilebilir bir ülke' prestiji kazandırdığını vurgulayan Taşaltın, "Telekom'da ortaya çıkan 6,5 milyar dolarlık rakam ve talip olanların çokluğu Telsim'in satışını olumlu etkiler. Beklentilerin üzerinde bir rakam çıkacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye dünya kamuoyunda 'yatırım yapılabilir bir ülke' olarak anılır hale geldi. Bu da Telsim'e olan talebi artıracağı gibi fiyatın da yükselmesine neden olur." diye konuştu. Telsim Genel Müdürü, satış bedelinin 2,8 mil