Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalardaki pestisit kalıntılarındaki limit değerlerini güncelledi
Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt içinde üretilen ve ithal edilen gıdaların resmi kontrollerinde uygulanacak maksimum pestisit kalıntı limitlerinde güncelleme yaptı. Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen bazı meyve ve sebzelerin, yüksek pestisit kalıntıları nedeniyle sınırdan geri dönmesi üzerine alınan bu kararla artık o ürünler iç pazarda da satılamayacak.
Bakanlığın "Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
RESMİ KONTROLLERDEKİ KALINTI LİMİTİ GÜNCELLENDİ
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, yönetmelikte yapılan değişiklikle, yurt içinde üretilen ve ithal edilen gıdaların resmi kontrollerinde uygulanacak maksimum kalıntı limitleri güncellendi.
Başta taze meyve ve sebze olmak üzere ülkede üretilen baklagiller, tahıllar, çay ve bitkisel infüzyonlar ve hayvansal gıdalarda uygulanacak limitlerde, ulusal ve uluslararası alandaki güncel bilimsel değerlendirmeler dikkate alındı.
AB UYGULAMALARINA UYUM
Bazı gıdalar için ilk defa kalıntı limiti belirlenirken, birçok gıdada da limit indirimi yapıldı. Böylece Avrupa Birliği uygulamalarına uyum sağlanmış oldu.
Düzenlemeyle, ithal gıdalar için uygulanan maksimum pestisit kalıntı limitlerinde de kapsamlı değişiklik yapıldı. Değişiklikler, AB'nin pestisitlerin maksimum kalıntı limitlerini düzenleyen tüzüğü dikkate alınarak yapıldı.
Bu kapsamda, ithal gıdaların yeni kalıntı limitlerine göre kontrol edilerek ülkeye girişlerine izin verilecek.
SINIRDAN GERİ DÖNÜYORDU
Türkiye'den AB ülkelerine ihraç edilen nar, limon, mandalina, üzüm ve biber gibi taze meyve ve sebzeler, içerisinde tespit edilen yüksek pestisit kalıntıları nedeniyle sınırdan geri dönüyordu.
patronlardunyasi.com