Şekerci Cafer Erol, Avrupa’ya Londra’dan açılıyor
Şekerci Cafer Erol, mart ayında Bakü’de açtığı mağazasıyla yurt dışına adım attı. Şirket, yurt dışındaki ikinci mağazasını bugün Londra’da Knightsbridge’de Harrods’un yanında açacak. Şekerci Cafer Erol’un mağazasının çaprazında ise başka bir Türk markası Hafız Mustafa 1864 var. Yani Türkler Londra’da hem Türk tatlılarını tanıtacak hem de tatlı tatlı rekabet edecek.
Necla DALAN
Temelleri 1807 yılına kadar dayanan Şekerci Cafer Erol, her yıl yılbaşı öncesinde Kadıköy’deki mağazasıyla gündeme gelen bir marka. Rengarenk ve ışıklı görüntüsüyle İstanbul’un her yerinden ziyaretçiler gelir ve mağazanın fotoğraflarını çeker. Ve her yıl mağazanın nasıl süsleneceği merakla beklenir. Türkiye’de sektörünün önde gelen markalarından olan Şekerci Cafer Erol, geçtiğimiz mart ayında yurt dışına da adım attı ve ilk mağazasını Bakü’de açtı. Avrupa, Körfez ve Amerika’da büyüme hedefleri yapan şirket, ikinci mağazasını bugün Londra’da açacak.
Şekerci Cafer Erol’un Londra mağazası Knightsbridge’da dünyaca ünlü marka Harrods mağazasının hemen yanında yer alıyor. Bu lokasyonun başka bir açıdan da önemi var. Zira geçtiğimiz eylül sonunda Türk tatlıcı Hafız Mustafa 1864 de mağaza açtı. Yani Londra’da 10 şube hedefi olan Hafız Mustafa ile globalleşme yolunda bir adım daha atan Şekerci Cafer Erol, Londra’da tatlı tatlı rekabet edecekler.
Şekerci Erol’un beşinci kuşak temsilcisi olan Hakan Erol, 218 yıllık tecrübelerini yurt dışına taşımak için iki yıldır çalıştıklarını vurguladı. Avrupa, Amerika ve Körfez bölgesinde büyümeyi planladıklarını kaydeden Erol, gittikleri ülkelerde üretim yapmayı da planladıklarını anlattı.
TAŞKÖPRÜ ABDAL HASAN KÖYÜ’NDEN İSTANBUL’A UZANAN HİKAYE
Şekerci Cafer Erol’un hikayesine de değinmek isterim… İnternet sitesindeki bilgilere göre, Şekerci Cafer Erol’un kökleri, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinin Abdal Hasan Köyü’ne dayanıyor. Aile, köyde “Müftügiller” lakabıyla anılıyordu. Şekerci Cafer Erol’un temellerini atan Müftügiller’den Mehmet Efendi, küçük kardeşi Veysi Efendi’yi de yanına alarak genç yaşta İstanbul’a gelir. İki kardeş, dönemin şartlarında tarlalarından verim sağlayamadıkları için geldikleri İstanbul’da ilk önceleri akrabalarının evlerinde kalır. Ardından kendi düzenlerini kurmaya başlarlar. İlk dükkânlarını o zamanki ticaret hayatının kalbi Eminönü Tahtakale’de 1807 yılında açarlar. Özellikle yaptıkları akide şekeri ile büyük ünlenirler. Mehmet Efendi de zamanla Şekerci Mehmet Usta olarak anılmaya başladı.
Yokluk yıllarında, şekerin az ve nadir bulunması yüzünden pekmez, pancar katılıp kendi usulleri ile macun şeker, kaba şeker ve halka şeker üreten kardeşler, zorluklara rağmen ticari hayatta tutunmayı başarırlar. Ancak, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı’nın birbiri ardına girdiği savaşlar yokluğu daha da arttırıp mücadeleyi zorlaştırınca, Şekerci Mehmet Efendi, mesleğini bırakarak memleketi Kastamonu’ya geri döner. Adı ve yaptıkları torunlarına miras olarak kalır.
1992 YILINDAN BU YANA BABA-OĞUL BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
Büyükbabasının yaptıklarını dinleyerek büyüyen Cafer Erol, onun yolunda gitmeye karar vererek İstanbul’a gelir, Eminönü’nde bir şekerci dükkânı açar. Eminönü’den sonra sırasıyla Beyoğlu ve Kadıköy’de de dükkânları olur. Ancak 1945’te tek dükkânla yani Kadıköy’le devam eder. Yaptığı lokumların ve akide şekerlerinin müdavimleri giderek artmaya başlayan Cafer Erol, dükkânının vitrinine gösterdiği itina ile de dikkatleri üzerine çeker. Cafer Erol, büyük oğlu Nurtekin Erol’un mesleğine olan ilgisini görür ve küçük yaşlardan itibaren onu yanında yetiştirmeye başlar. 1980 yılında vefat edince şirketin sorumluluğu tamamen Nurtekin Erol’a kalır.
1992 yılından bu yana da Nurtekin Erol ve oğlu Hakan Erol birlikte işi yürüyor.
patronlardunyasi.com