Papa Francis’in sağlık durumu nedeniyle yeni papa seçimi için kardinaller meclisi hareket geçiyor
Papa Francis'in hastalığı nedeniyle Kardinaller Meclisi, yeni papayı seçme görevini üstlenmeye hazırlanıyor. Vatikan’da gözler, dünyanın en genç kardinali olarak tarihe geçen Mykola Bychok’a çevrildi. Bir yıl önce Melbourne’de düzenlenen Mülteciler için Adalet Yürüyüşü'ne katılan ve “İlk mültecinin İsa Mesih olduğunu hatırlayalım” mesajını veren Bychok, şu anda hastanede tedavi gören Papa Francis'in vefatının ardından papalık için oy kullanma hakkına sahip olan 138 kardinalden biri olacak.

Papa Francis, 2013 yılından bu yana Kardinaller Meclisi'ni kendi görüşlerine yakın isimlerle doldurdu ve göçmenler, çevre ve eşcinsel birliktelikler gibi konularda ilerici görüşlerini savundu. Şu anda hastanede tedavi gören ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan 88 yaşındaki Papa Francis'in yerine geçecek yeni papa, önümüzdeki günlerde Kardinaller Meclisi tarafından belirlenecek.
Kardinaller Meclisi’nde toplamda 252 kardinal bulunuyor, ancak sadece 138’i papalık seçiminde oy kullanabilecek. Bu 138 kardinalin yüzde 80’i, yani 110’u, Papa Francis tarafından atandı. Gelecekteki papa ile ilgili tartışmalar sürerken, göçmenler ve yoksullar gibi grupların temsilcisi olacağı düşünülen isimler öne çıkıyor.
Adaylar arasında ise; "Asyalı Francis" olarak bilinen Luis Antonio Tagle, liberal görüşleriyle dikkat çeken Jose Tolentino Calaça Mendonca, Papa Francis’e yakın bir isim olan Matteo Zuppi ve gelenekçi ama ilerici dostu olarak tanımlanan Pietro Parolin gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, Papaya yakın olduğu belirtilen Mario Grech ve Fransız İslam ülkeleri hakkında açıklamalar yapan iklim aktivisti Peter Turkson gibi adaylar da gündemde.
Kardinal Bychok ve diğer adaylar arasında yapılacak seçim, Vatikan’ın geleceği ve kilise içindeki ilerici reformlar açısından büyük önem taşıyor.
HANGİSİ SEÇİLECEK?
Luis Antonio Tagle-İlerici ve modern görüşleri nedeniyle “Asyalı Francis” diye bilniyor.
Jose Tolentino Calaça Mendonca-Liberal bir aday. Papaya yakın.
Matteo Zuppi-“Gelenekçi ama ilerici dostu” diye tanım-lanıyor. O da Francis’e yakın isimlerden.
Pietro Parolin-İrlanda Kilisesinin gay evliliğini onaylamasını “insanlığa ihanet” diye tanımlamıştı.
Mario Grech-Papaya yakın deniyor fakat “kalben muhafazakar.”
Peter Turkson-“Fransa İslam ülkesi oluyor” demişti. İklim aktivisti.
Peter Erdo-Macar Peter Erdo, Orban’a yakın. Göçmen karşıtı açıklamaları var.
https://gazeteoksijen.com/dunya/papa-toto-simdiden-basladi-236647
patronlardunyasi.com