Dolar
38,6122
-0,01%
Euro
43,8201
0,44%
Sterlin
51,3576
-0,38%
Bitcoin
3.649.828
0,00%
BİST-100
9.167,58
0,98%
Gram Altın
4.055,021
0,75%
Gümüş
32,12
0,31%
Faiz
48,55
0,00%

Mydonose 'gecekondu' çıktı

12 Aralık'ta yeni sezonu açmaya hazırlanan Mydonose Showland'ın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.

04.12.2006 18:16
Haberi paylaşın
Mydonose 'gecekondu' çıktı
16px
32px

12 Aralık'ta yeni sezonu açmaya hazırlanan Mydonose Showland'ın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. İmar izni olmadan inşa edilen çadır gecekondu statüsünde değerlendiriliyor. Ruhsatın olmadığını doğrulayan Bakırköy Belediyesi Başkanı Erzen, topu Büyükşehir'e attı.

Yaklaşık yedi yıl önce dünyanın en büyük eğlence çadırı olarak Yeşilköy'de kurulan ve ünlü sihirbaz David Copperfield başta olmak üzere uluslararası dev gösterilere evsahipliği yapan Mydonose Showland,'gecekondu' çıktı. Bakırköy Belediyesi gerekli işlemler için Büyükşehir Belediyesi'ne durumu bildirirken,İTÜ tarafından hazırlanan bir rapor çadırın son kullanım tarihinin geçtiğini de ortaya koydu.  

Reysaş şirketi tarafından 8 bin metrekarelik kapalı, 16 dönümlük açık alan üzerine kurulan ve içinde 5 bin 500 kişilik dev bir gösteri salonu bulunan eğlence çadırının imar izni olmadan inşa edildiği belirtiliyor. Ruhsatı olmadığı için 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na göre kaçak yapı olarak görülen yapının yıkılması gündemde. Mydonose Showland'in sınırları içinde bulunduğu Bakırköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne durumu geçtiğimiz hafta bildirerek gereğinin yapılmasını talep etti.

Mydonose'un ruhsatının olmadığını doğrulayan Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen, konunun Büyükşehir Belediyesi"ni ilgilendirdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: "Çadır, 775 sayılı kanun gereği gecekondu sınıfına giriyor. Aslında bu konuyla Büyükşehir Belediyesi ilgili. Biz gerekli yazıyı Büyükşehir"e geçtik. Yapının gecekondu sınıfına girdiğini ve gereğinin yapılmasını dile getirdik.”

 Son sahibi Mustafa Özbey

Mydonose'un bulunduğu arazinin sahibi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM). İDTM, söz konusu araziyi 18.12.1998'de CNR Fuarcılık'a yıllık 100 bin dolar (ilk yıl muaf) sabit bedel ile kiraya verdi. CNR ise araziyi on gün sonra Reysaş'a 780 bin dolar ve yılda yüzde 6'lık artışla kiraladı. Reysaş'ın 1999 yılında 4 milyon YTL'ye inşaa ettiği eğlence çadırı daha sonra iki kere el değiştirdi. Çadırı Reysaş'tan önce Turkcell"in bir şirketi, son olarak ise Beşiktaş'ın eski futbolcusu, ünlü işadamı Mustafa Özbey satın aldı. Özbey, Mydonose'nin adını İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi olarak değiştirdi. Özbey de yapının ruhsatsız olduğunu doğruluyor. “Bu alana sahip olmaktan utanç duyuyorum. Çünkü ruhsatsız olmasından ziyade, burada müthiş bir hortum yapılmış" diyen Özbey, şu açıklamayı yaptı: "Burayı yaptıranlardan bunun hesabının sorulması lazım. Hortumcuların bulunduğu bir alanda kendimi hiçbir şekilde rahat hissetmiyorum. Mydonose"u Turkcell"in bir şirketinden iki yıl önce satın aldım. Satın alırken buranın taşınabilir olduğunu söylediler. Aldıktan sonra baktık ki, yerin 12 metre altına inilmiş. Yerinden oynatmak mümkün değil. Ben bu arsayı 2010"da Dünya Kültür Merkezi olacak olan İstanbul"a yakışır bir kongre ve gösteri merkezi yapabilmek için aldım. Ancak sonradan görüldü ki işin içinde müthiş bir hortum var. Bu yüzden arsa sahibi olan DTM Genel Müdürlüğü"ne de tavır aldım. İDTM"ye iki yıl önce açtığım bir dava söz konusu. Hala sürüyor.”

 Kullanım tarihi geçti tehlike arz ediyor

Eğlence çadırının ruhsatsız olmasının yanı sıra kullanım süresi dolduğu için tehlike arz ettiği yönünde de bir rapor söz konusu. İTÜ Mimarlık Bölümü Profesörü Kaya Özgen'in hazırladığı raporda çadırın üç yıllık bir ömrü olduğu belirtilerek "üç yıllık kullanım süresi dolduğu için yenileme olmazsa çökme tehlikesi var" ifadelerine yer veriliyor.

Özgen'in 19 Ocak 2004 tarihli raporunda, çadırın proje ve hesaplarda belirtildiği gibi üç yıl tasarlanmış olduğu, bu sürenin sonunda membranı (çadır yapı) ayaklara bağlayan çelik elemanların rüzgar ve sürtünme etkisi ile zayıfladığı, ana kabuk- ayak bağlantılarının her an kopma ve buna bağlı olarak tüm sistemin çökme risklerini oluşturduğu belirtiliyor. Membran ile birlikte bu elemanların statik hesap ve teknik özelliklerine uygun şekilde yeniden imal edilmesi gerektiğini belirtti. İddialara göre rapordan haberdar olmalarına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi konu ile ilgili bir girişimde bulunmadı.

 Yenileme çalışmaları sürüyor

Yeni adı ile İstanbul Gösteri Merkezi'nin Kasım ayı başında kötü hava koşulları nedeniyle tavanı uçtu. Ancak Özbey bu durumun kendi hatalarından kaynaklandığını belirterek şöyle devam etti: “Yanımızdaki inşaattan dolayı üstü kirlenen çatının tavanını yıkattık. Bunu yapmamamız gerekiyormuş. Olay sonrası periyodik olarak yapılması gereken ana bakımı yeniden yapma fırsatı yakaladık. Çadırından vidasına kadar her şey yeniden yapılıyor. Malzemeler yurtdışından geldi. Her parça merkezin içindeki fuaye alanında monte ediliyor. 12 Aralık"ta kapılarımızı yeniden açacağız.” 
 
Ayten Güvenkaya/Referans