Murat Ülker PD için kaleme aldığı ‘Aklıma Takılanlar’ serisinde bu kez ‘Yakası Açılmadık Sorular’ sordu, cevapları da bizzat verdi
İş insanı Murat Ülker PD için her hafta kaleme aldığı ‘Aklıma Takılanlar’ serisinde bu hafta ‘Yakası Açılmadık Sorular’ sordu, soruların yanıtlarını da kendisi aradı.
Murat Ülker’in bir haftalık Orta Amerika gezisinden dönerken uçakta kaleme aldığı yazısı şöyle:
YAKASI AÇILMADIK SORULAR?
- Çeşitlilik – Eşitlik – Kapsayıcılık (ÇEK), İklim Değişikliği ve Yapay Zekada İstenmeyen Sonuçlar! Bir zamanlar iş dünyasının geleceğini şekillendireceği düşünülen Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) programları rafa mı kalkıyor?
- İklim değişikliğiyle mücadele hedefleri, yapay zekanın artan enerji ihtiyacı karşısında önceliğini kaybediyor mu?
- Artık Amerikan seçimlerinin ardından küresel gündemdeki ağırlığını artıran kripto paralar hakkındaki vaatler ve gelmesi beklenen düzenlemeler?
- Tanımlanan gelecek, beklentiler ve yaşamımızın gerçekleri birbiriyle ne kadar örtüşüyor?
CEŞİTLİLİK-EŞİKTİK-KAPSAYICILIK (ÇEK) PROGRAMLARINA ELVEDA
Bir zamanlar “daha kapsayıcı bir dünya” yaratma hedefiyle başlayan ve hızla ölçeklenen (ÇEK) programları, çekiciliğini kaybediyor. ABD Yüksek Mahkemesi’nin 2023 yılında aldığı üniversite kabul süreçlerinde pozitif ayrımcılığı kaldıran kararı, iş dünyasındaki çeşitlilik politikalarını ciddi şekilde etkiledi.
Meta ve Amazon gibi dev şirketler, bu politikaların etkinliğini sorgulayarak kaynaklarını başka alanlara yönlendirmeye başladı.
Meta şirketi İK açıklaması: ‘ABD'deki hukuki ve politik ortam, ÇEK çabalarına yönelik yaklaşımların değiştiğine işaret ediyor. Kapsayıcılığı başka yöntemlerle sağlayacağız.’
Bu adımlar, geçmiş gerilimi geride bırakma ve muhafazakar çevrelerle daha uyumlu bir ilişki kurma çabası mı?
Nitekim Başkan Trump daha şimdiden çıkaracağı karşı yasaların ipuçlarını verdi.
YAPAY ZEKA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇIKMAZI
Yaşamımızda yapay zeka gerekliliği enerji sektörünün dinamiklerini değiştiriyor. Microsoft’un 2025 yılına kadar yapay zeka destekli veri merkezlerine 80 milyar dolar yatırım yapmayı planlaması, bu dönüşümün ne kadar büyük bir ölçekte olduğunun kanıtı! Veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacı karşısında nükleer enerji gibi çözümlere yeniden revaçta!
Yapay zekanın daha sürdürülebilir bir dünya için çok önemli araçlar sunduğu doğru; ancak bu teknolojinin yarattığı enerji yükü, sunduğu vaatleri gölgede bırakma riskini taşıyor!
Sürdürülebilirliğin kısa vadede şirketlere para kazandırmadığı bilinen bir gerçek.
ABD’DE DE BİZDEKİ GİBİ
Bizde de olduğu gibi Amerika’daki politik dinamikler, ekonomik dönüşümleri şekillendiriyor. Donald Trump Federal Reserve’i Bitcoin gibi kripto varlıkları stratejik rezerv olarak değerlendirmeye ikna edebilecek mi?
Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, bunun Kongre yetkisiyle mümkün olabileceğini belirtmişti.
İlk günden Başkan Trump’ın çıkardığı TRUMP paranın performansı!
Tüm bu gelişmeler toplumsal bilinç sonucu mu, yoksa siyasi manevralar mı?
VAKTİ GELMİŞ BİR DÜŞÜNCENİN ÖNÜNDE HİÇBİR ORDU DURAMAZ. (Victor Hugo)
patronlardunyasi.com