Miras paylaşımında yeni dönem... İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yenilikleri PD'ye açıkladı

Miras paylaşımında yeni dönem... İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yenilikleri PD'ye açıkladı

Her gün milyonlarca işlemin yapıldığı tapu dairelerindeki işleyişi değiştirecek yenilikler bugün devreye girdi. En önemli değişiklik ise miras paylaşımıyla ilgili olanlar oldu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yeniliklerin ne getireceğini Patronlar Dünyası’na anlattı. 

Miras paylaşımında yeni dönem... İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yenilikleri PD'ye açıkladı
16px
24px
16.09.2024 13:36Güncelleme: 16.09.2024 14:01
ABONE OLgoogle

Daha önce mirasın eşit olarak paylaştırılması zorunluyken, yeni düzenleme ile bu kural ortadan kaldırıldı. Bu sayede aile bireyleri, kendi aralarında yazılı anlaşmalar yaparak miras paylarını daha esnek bir şekilde belirleyebilecekler. Önceki düzenlemelerde mirasın eşit paylaştırılması ilkesi, aile içinde birçok anlaşmazlığa neden oluyordu. Yeni düzenleme ile bu ilke yerine, tarafların kendi aralarında yazılı anlaşmalarla uzlaşmasına olanak tanındı. Bu sayede mirasçılar, kişisel tercihlerine ve aile dinamiklerine uygun bir paylaşım yapabilecekler.

YÜZDE 25 EŞE KALIYOR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa’nın açıklamalarına göre, artık yeni düzenleme ile mirasını paylaşmak isteyen mal sahibinin varlıklarının yüzde 25’I eğer hayatta ise eşine devredilecek. Kalan yüzde 75’lik kısım ise çocuklarına eşitlik olmadan bölünebilecek.

KARDEŞLER ARASINDAKİ GAYRİMENKUL DEVRİ BASİTLEŞTİRİLDİ
Yeni düzenleme ile kardeşler arasında yapılacak gayrimenkul devri işlemleri de büyük ölçüde kolaylaştırıldı. Artık kardeşler, noter onayına gerek kalmaksızın yazılı anlaşmalarla birbirlerine gayrimenkul devredebilecekler. Bu sayede mirasçılar, kendi aralarında hızlı ve pratik bir şekilde mülk paylaşımını gerçekleştirebilecekler.

NOTER ARADAN ÇIKARTILABİLİYOR
Konu ile ilgili konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, “Kardeşler noterden Taksim paylaşımı yapabilir ya da kendi aralarında anlaşırlarsa direkt Tapu’dan da mal paylaşımı yapabilir” dedi.

MUVAFAKAT ŞART
“Peki yeni sistemin yararları ya da zararları neler olabilir?” sorusuna Başkan Aşa, “Aslında yeni sistem ile çok fazla bir şey değişmedi. Medeni kanunun bir uygulaması. Esasında kanun özünde bir değişiklik yok. Eskiden eşitlik vardı. Mal kaç taneyse paylaşıyordu. Bir daireye 5 kişi düşüyorsa, 5 kişinin üstüne önce yapılıyor, sonra o beş kişi kendi aralarında birbirine satış yapıyorlar. Ona da el birliği mülkiyet deniyor. Şimdi direkt kendimiz diğer hissedarlarla anlaşarak belirlediğimiz miktarda devre alabiliyoruz. Tabii yine muvaffakat lazım, kendiniz gidip alamazsınız” diyerek cevap verdi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde