Meclis lojmanlarında 31 trilyon toprağa gömülecek
Hükümetin önce işyeri olarak satışa çıkardığı ancak talep gelmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığı Meclis Lojmanları için düşünülen çok katlı konut projesi 31 trilyon liranın toprağa gömülmesine neden olacak.
Yıkılacak olan 400 villa için 1984’te toplam 23.6 milyon dolar (31 trilyon) harcanmıştı.
YIKILARAK toplu konut alanına dönüştürülmesine karar verilen Meclis lojmanlarındaki 400 villanın yıkılmasıyla devletin 31 trilyon lirası da enkaz olacak.
TBMM Başkanlığı’nın dönemin Emlakbank’ı kanalıyla yaptırdığı 400 konutluk milletvekili tripleks lojmanları, 21 yıl önce 7 milyar liraya ihale edildi.
Müteahhitliğini Kadirbeyoğlu İnşaat’un yaptığı projenin inşaatı sürerken 2 milyar lira tutarında da keşif artışı verildi. 31 Aralık 1995’de tamamlanan 400 villa, keşif artışıyla birlikte toplam 9 milyar liraya maloldu. İhalenin yapıldığı tarih olan Temmuz 1984’de 381 lira olan dolar kuruna göre hesaplandığında, Meclis lojmanları devlete 23.6 milyon dolara maloldu. Bugünün rakamlarıyla 31 trilyon liraya karşılık gelen bu kaynak, villaların yıkımıyla birlikte toprağa gömülecek.
ÇOK KATLI BLOKLAR:
Diğer yandan ilk projede ofis olarak yer alan ama daha sonra tekrar konuta dönüştürülen 176 konutluk çok katlı iki blok ise 25 milyon 894 bin dolara satıldı.
TBMM Başkanlığı’nın 1996 yılında Emlak Konut aracılığıyla yaptırdığı blok lojmanlar ise Kasım 1997’de tamamlandı. Müteahhitliğini MESA’nın yaptığı blok lojmanlar dönemin rakamlarıyla devlete 1 trilyon 220 milyar liraya maloldu. Müteahhitliğini MESA’nın yaptığı iki blok, inşaatın başlangıç tarihi olan 1996’da 70 bin lira olan döviz kuru üzerinden devlete 17.5 milyon dolara maloldu.
Emek İnşaat ile Bayındırlık Bakanlığı’nın villaların toplu konut arsasına dönüştürülmesi amacıyla sürdürdüğü çalışmanın önümüzdeki ay sonuçlanması bekleniyor. Plan değişikliğinin onaylanmasıyla başlaması beklenen yıkım için de ayrı bir para ödenmesi gerekiyor. Yetkililer, bunun dışında ikinci bir seçenek daha bulunduğunu, villaları yıkacak olan şirkete ‘kapı pencere’ gibi ekonomik değeri olan bölümlerin verilerek bedelsiz ya da düşük bir bedelle de yıkımın yaptırılabileceğini kaydetti.
Çiğdem Toker/Hürriyet