MB reel endeksleri ne gösteriyor?
Merkez Bankası'nın, ekonomide ağırlığı olan özel sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin yakın geçmiş ve geleceğe yönelik düşüncelerini öğrenmek amacıyla hazırladığı reel kesim güven endeksi, neler anlatıyor? Tuğban Aksoy'un yazısı..
Merkez Bankası'nın, ekonomide ağırlığı olan özel sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin yakın geçmiş ve geleceğe yönelik düşüncelerini öğrenmek amacıyla hazırladığı reel kesim güven endeksi, Temmuz ayında Haziran'a göre 1.1 puan düşüşle 100 değerini aldı. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise % 6.5 geriledi.
Merkez Bankası'nın Temmuz ayında sanayi sektöründe faaliyet gösteren 446 özel firmanın katılımıyla düzenlediği İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede ise, yıl sonu ÜFE beklentisinin % 8.7, gelecek 12 aylık ÜFE beklentisinin de % 8.3 olduğu belirtildi. Bir önceki İktisadi Yönelim Anketi'nde yıl sonu ÜFE beklentisi % 9.3, gelecek 12 aylık ÜFE enflasyonu beklentisi % 9.0 olmuştu.
Türkiye'nin 3 Ekim'de Avrupa Birliği ile müzakerelere başlaması öncesinde Kıbrıs Rum yönetimini tanıması yönünde Fransa'nın ısrarını sürdürmesi, bu konudaki tedirginliğin artmasına neden oluyor. Konuya ilişkin gelişmelerin kritik 3 Ekim öncesi piyasalarda dalgalanma yaratmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle Türkiye’nin aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu 10 yeni ülkeyi kapsayan Gümrük Birliği ek protokolünü imzalaması aşamasında sürecin uzuyor olması ve bunun 3 Ekim öncesi Güney Kıbrıs’ın tanınması ön şartıyla ilişkilendiriliyor olması bu süreçte olumsuz yansımaların yaşanmasına neden olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz.
Öte yandan bu hafta içinde her gün rekor kıran ham petrol fiyatları da piyasalarda kısmi tedirginliğe neden oluyor. ABD ham petrolü 66, Brent ham petrol de 65 $’ın üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.
Petrol fiyatlarının genel yükseliş eğiliminde, öncelikle terör olaylarına bağlı arz endişeleri neden olarak gösterilirken, başta Çin, Hindistan ve ABD ekonomilerinin hızlı büyümeye devam ederek artan talep karşısında sıkıntıların yaşanma riskinin gündeme gelmesine bağlanıyor. Olumsuz beklentilerle vadeli fiyatlardaki artış eğilimi spekülatif eğilimin güçlenmesini beraberinde getirirken, global piyasalarda tüm yıl için 45-50 $ seviyesinde yapılan öngörülerin ve buna bağlı projeksiyonlarda aksama olacağı için bunun global para ve sermaye piyasalarında tedirginlik yaratacağını ve fiyatlar genel seviyesinde bozulmalar yaratabileceğini düşünüyoruz.
ABD’deki faiz arttırımlarına bağlı uzun vadeli kağıtlardaki faiz düzeltme hareketi % 4.50 seviyelerine kadar devam ettikten sonra biraz duruldu. Şu an için % 4.30 seviyelerine kadar gerileyen harekete rağmen, özellikle Brezilya’daki rüşvet skandalı ve Brezilya Merkez Bankası’nın döviz alım ihalalerine başlamasıyla değer kaybeden Real’in gelişmekte olan ülke tahvillerini olumsuz etkilemesi sebebiyle Türk Eurobondları fiyatlarında kısmi gerileme söz konusu olurken, spreadler de yeniden 400 baz puanın üzerine geldi.
Dış konjonktürdeki kısmi bozulmanın iç piyasaya olumsuz etkilerinin yanında T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ara vermiş olması da piyasaların alım iştahınının azalmasına neden oldu. O/N fonlamanın yaklaşık 1 puan üzerinde seyreden gösterge kağıtta bileşik seviyelerde kısa vadede aşağı yönde kuvvetli bir aşağı hareket beklemiyoruz. Özellikle yabancı kaynaklı pozisyon değişimlerinin etkisiyle faizlerde yukarı hareketin bir miktar daha devam etmesi beklenebilir.
Yurtiçi Döviz Piyasası :
Bankalararası Dolar Kotasyonları:
Sabah Açılış: 1,332/ 1,334