'Lodos değil ihmal batırdı’
Sulara gömülen Karaköy İskelesi'nin risk taşıdığının yetkililere 1 yıl önce bildirildiği ortaya çıktı. CHP ihmal iddiasını Meclis'e taşıdı
Karaköy'deki yüzer iskelenin cuma gecesi batması beraberinde tartışmaları da getirdi. Yetkililer, iskelenin lodostan battığını savunurken, uzmanlar bir yıl önce Karaköy İskelesi'nin alt dubalarının su aldığına dair ilgili yerlere uyarılarda bulunduklarını vurguladılar. CHP'li Mehmet Sevigen, TBMM'ye verdiği önergede yetkililer hakkında soruşturma başlatıp başlatmayacağını sordu. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ise iskeledeki kasada 25 bin YTL bulunduğunu açıkladı.
Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Genel Sekreteri Muzaffer Erdal Kılıç, Karaköy İskelesi'nin alabora olma nedeninin İDO'nun ihmali olduğuna dikkat çekti. İstanbul'daki diğer vapur iskelelerinin de riskle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Kılıç, “İDO, acilen iskeleleri bakıma almalıdır” diye konuştu.
Kılıç, GMO'ya üye mühendislerin bir yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO ve Haliç Tersanesi yetkililerine iskelenin batma riski taşıdığını bildirdiklerini belirterek “İskele bugün batmasa 6 ay sonra batardı” dedi. Vapurumu Vermiyorum Kampanyası'nın sözcülerinden mimar Behiç Ak, “Lodostan iskele batmaz. Ağır bir ihmal var. Bakımı yapılan iskelenin altı midye ile kaplı olmaz” diye konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe de “Yıpranma normal ama bakım yapmazsanız batar” dedi
CHP'li Sevigen de İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Sevigen, Karaköy İskelesi'nin, 2005'te özelleştirmeyle İBB'nin şirketi olan İDO'ya bedelsiz devredilmesinin ardından “3 sene yaşayabildiğini” belirtti. Sevigen “Uzmanlar iskelenin sadece bakımının yapılmadığı için batabileceğini belirtirken, İDO Genel Müdürü'nün suçu lodosa atması inandırıcı geliyor mu?” diye sordu.
Cumhuriyet