Libya'dan Türk işadamlarına 7 milyar dolarlık davet
Türk-Libya Dostluk Derneği Başkanı Emin Özbaş, Türk firmalarını zaman kaybetmeden Libya'ya yatırım yapmaya davet etti. Özbaş, Libya hkümetinin yeniden yapılanmaya 7 milyar dolar ayırdığını söyledi.
Türk-Libya Dostluk Derneği Başkanı Emin Özbaş, Türk firmalarını zaman kaybetmeden Libya'ya yatırım yapmaya davet etti. Ülkenin yeniden yapılandırılmasında Libya hükümetinin Türk işadamı ve yatırımcılarına 6,5-7 milyar dolar pay ayırdığını söyleyen Özbaş, "İyi niyetli, ciddi ve güçlü Türk firmalarının bütün dünyanın akın akın yöneldiği Libya'ya açılması gerek" dedi.
Yeni planlamalar dahilinde Türk işadamlarına müteahhitlik hizmetleri, petrol ürünleri, gıda, inşaat malzemeleri, tekstil, turizm, makine, sağlık, tarım ve deniz ürünleri gibi alanlarda pay ayrıldığını ifade eden Özbaş, 2 bin kilometrelik kıyı şeridi ile Libya'nın özellikle turizm yatırımları için çok cazip olduğunu belirtti.
Grand Cevahir Otel'de dün düzenlenen basın toplantısında Türk-Libya Dostluk Derneği'ne üye işadamlarından oluşan bir heyetle Libya'ya yaptığı ziyareti değerlendiren Emin Özbaş, Libya'da ambargo sonrası başlayan yeniden yapılanma sürecinde Türk firmalarına büyük iş düştüğünü belirtti.
Bütün kaynaklarını ülkenin yeniden imarına harcama kararı alan Libya devletinin altyapı, telekomünikasyon ve ulaşım sistemini yenileme ile her biri 50 bin konuttan oluşan Mega Kent projeleri geliştirdiğini söyleyen Özbaş, halihazırda 40 Türk firmasının yaklaşık 1 milyar dolarlık iş aldığını belirtti. Şu anda dünyanın her tarafından şirketlerin Libya'ya akın ettiğini söyleyen Özbaş, ülkenin aynı ilgiyi Türkiye'den beklediğine işaret etti. Hükümet yetkililerinin Türkiye'den gidecek işadamı ve yatırımcıların diğer yabancı yatırımcılara göre imtiyazlı konumunda olduklarını vurguladıklarını belirten Özbaş, "Libya'nın tüm vergileri sıfıra indirmiş olması da ülkeyi ayrıca bir serbest ticaret alanı haline getirdi" dedi.
Tahsilat sorunu çözülecek
Özbaş, Libya'da daha önce iş yapan bazı müteahhitlik firmalarının alacaklarını tahsil edememe sorununun da karşılıklı olarak masaya yatırılıp çözüleceğini söyledi. 1980'li yıllardan bu yana Libya'da iş yapan müteahhitlerin bölgede 500 milyon dolar alacağı kalmıştı. Türk tarafı bu alaaklarını 500 milyon dolar olarak telaffuz ederken Libya tarafı 300 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtmiş, bu sorun uzun süre kamuoyunun gündeminde kalmıştı.