Konkordato ilan eden Arven'in patronu PD'ye konuştu

Konkordato ilan eden Arven'in patronu PD'ye konuştu

Toksöz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Toksöz, sosyal iş ağından açıklama yaptı ve Arven İlaç şirketinin konkordato ilan etmek zorunda kaldığını söyledi. Ağabeyi Ahmet Toksöz yüzünden bu hale geldiğini belirten ve “Haraç mezat şirketimi satıyorum” diyen Toksöz, konkordatoya giden yolu PD’ye anlattı.

Konkordato ilan eden Arven'in patronu PD'ye konuştu
16px
24px
02.07.2024 19:32Güncelleme: 03.07.2024 13:55
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Aralarında Sanovel İlaç’ın da bulunduğu birçok şirketi bünyesinde bulunduran Toksöz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Toksöz, sosyal iş ağından bir açıklama yaptı ve Arven İlaç şirketinin konkordato ilan etmek zorunda kaldığını söyledi.

Toksöz açıklamasında, “Maalesef faktoring maliyetlerini daha fazla taşıyacak gücümüz kalmadı ve konkordato ilan etmek zorunda kaldık. Elimizden geleni yaptık ve Türkiye de hiç üretimi yapılmayan iki stratejik teşvik almış ürünler üretmeyi başardık. Ama tabi üretebilmek yeterli değil, işletme sermayesine ulaşabilmek de çok önemli, daha önce küçülmeye çalışarak zaman kazanmış olsak da buraya kadarmış. Konkordatonun amacı borcumuzun çok çok üzerinde değeri olan mülkü değer kaybettirmeden satabilmek için alındığı malumdur. Kimsenin parası kalmaz, kimseye de çok şükür borçlu kalmaz öderiz. Bu konuda emeği geçenleri her zamanki gibi ilahi adalete havale ediyorum. Bu arada benimle süreci yöneten ve terk etmeyen tüm çalışma arkadaşlarıma da çok teşekkür ederim. Ancak maalesef artık Arven İlaç satılmak durumunda… Allah yardımcımız olsun” dedi.

“HİKAYEDEN BİR NETFLİX DİZİSİ ÇIKAR!”

Zafer Toksöz’e konkordato sürecini ve neden bu noktaya geldiklerini sordum. O kadar çok şey anlattı ki günümüzün moda deyimiyle “Bir Netflix” dizisine yetecek malzeme var. Zira işin içinde kardeş kavgası, paylaşılamayan miras, Kanlıca’da 260 yıllık yalı, satılan şirketler gibi ne ararsanız var…

İşte Zafer Toksöz’ün dilinden konkordatoya giden süreç:

•    2020 yılında ağabeyim Ahmet Toksöz ile ayrıldık. 2021 yılının Nisan ayında annemi kaybettik. O zamandan beri davalar başladı ve hiçbiri sonuçlanmadı.

“BANKALARA DAVA AÇACAĞIM”

•    Ağabeyim beni batırmak için uğraştı ve başardı. Ağabeyimle ortak aldığımız kredi vardı. Tadelle ve Sagra’yı sattı, çok parası olunca gidip benim tarafımdaki krediyi de kapadı. Bankalara verdiğim tüm ipotek ve rehinleri üstüne aldı. Bütün malımı kaybettim. Bana günlük hacizlerle geldi. Bir seferinde makinelerimi sökmeye geldiler. Bankalar bana sormadan bu işlemleri yapmış. Bankalara da dava açacağım. 

“FACTORİNG’E PARA YETİŞTİREMEDİM”

•    Yaşadıklarımdan sonra bankalardan kredi alamadım. Kredi alamayınca factoring’e döndüm. Ama factoring’in maliyetlerine para yetiştiremedim. İhracat yapamayınca, işler aksayınca bu noktaya geldim. Şimdi Arven’i haraç mezat, yatırdığım paranın yarısına satıyorum. Aslında biz 2019’da batıyorduk. Sanovel’in bir kısım hisselerini İngiliz bir fona satıp borçları ödedim. Birtakım yükümlülüklerin yerine getirilmesi gecikince Sanovel’in yüzde 100’ünün satış hakkı fona geçti. Şimdi onlar Sanovel’i satacak.
•    Ben sadece Arven’i değil Montera Gıda ve Verano İlaç şirketlerini de satıyorum. 

“BİRKAÇ AY ÖNCE 550 KİŞİ ÇALIŞIYORDU, ŞİMDİ MAAŞLARINI ÖDEYEMİYORUM”

•    Arven İlaç, biyoteknolojiye yaptığı yatırımları sonucunda, Türkiye’nin yerli ilaç sanayi tarafından geliştirilmiş ve üretilmiş ilk biyobenzer ürününü ruhsatlandırma başarısı gösteren bir şirket… Arven İlaç’a üç dört talip var. Bazıları benim de kalmamı istiyor ama ben 20 milyon euro borcumu kapatıp emekli edeceğim kendimi. 
•    Bankalar kredi verseydi bunların hiçbiri olmayacaktı. Konkordato ilan ettik çünkü çekler yazılmasın, başkaları zarar görmesin dedim. Bir ay içinde satmam lazım. Birkaç ay öncesine kadar Arven’de 550 kişi çalışıyordu. Şimdi çalışanların maaşlarını ödeyemiyorum. Herşey para değil. Know how var, teknoloj var, ürün var, nitelikli elemanlar var… Birkaç aya daha uzarsa fabrikanın içindeki hücreler gibi birçok değer ölecek. Alan da hayrını görsün.

“MALLARI BÖLÜŞMÜYOR, YALIYI SATTIRMIYOR”

•    Annem vefat etti. Boğaz’da yalı (260 yıllık Saffet Paşa Yalısı) ve nakit gibi birçok miras kaldı. “Ben bölünmesini istemiyorum, senin paraya ihtiyacın var sen düşün” dedi. Ben de dava açtım. Aslında mirasın yüzde 80’ini istiyordu. Kabul etmezsem beni batıracağını söyledi. Ne yalıyı ne diğer mülkleri sattırmıyor. En son gittim yanına, anlaşalım dedim. Yüzde 60’ını al dedim. Benim paraya ihtiyacım yok seni batıracağım dedi. 
•    Yalının için mahkeme ekspertizinin belirlediği değer 100 milyon dolar. Ancak şimdi piyasaya çıksanız 110-120 milyon dolar eder.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde