Koç hakkında çok ilginç iddialar
ETÖ'nün ikinci iddianamesinde Koç Grubu'nun ismi, çok ilginç biçimlerde ve yüksek miktarda para destekleriyle geçiyor.

Ergenekon Terör Örgütü 2. İddianamesi Koç Holding'le ilgili çok çarpıcı bilgiler içeriyor.
Bu destekler kimi zaman İlhan Selçuk üzerinden yürüyor, kimi zaman Kanal Türk üzerinden. Ergenekon Savcısı Pekgüzel konuyla ilgili özel yazışmalar da yapmış.
İşte Ergenekon 2. ve 1. İddianamelerinden o bilgiler...
1 - CUMHURİYET GAZETESİNE "İŞBİRLİĞİ" İÇİN İKİ MİLYON DOLAR
İddianamedeki Balbay günlüklerine göre Koç Holding CEO'su Bülent Özaydınlı, Cumhuriyet'e iki milyon dolarlık destek vereceklerini belirterek "İlhan abi, biz görevli geldik. Bu parayı reklam avansı kabul edin. İşbirliğini sürdürelim" diyor.
Ergenekon İddianamesi'nin belki de en çok ses getirecek bazı detayları da Koç Grubu ve Rahmi Koç ile ilgili olan bölümleri. Taraf Gazetesi'nde yer alan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın günlükleri olduğu ileri sürülen notlarda özellikle Cumhuriyet Gazetesi'nin çevresinde dönen bazı finansal süreçler dikkat çekiyor.
Bunlar içerisinde en fazla ismi geçen gruplar ise Türkiye'nin en büyük holdingi olan Koç Grubu ve medyanın büyük patronlarından Turgay Ciner'in Ciner Grubu.
Balbay'ın notlarında, Koç Holding'in Hakan Görür ve CEO Bülent Özaydınlı ve bir diğer Koç Grubu çalışanını, görevli sıfatıyla İlhan Selçuk'a gönderip iki milyon dolar destek verdiği ifadeleri yer alıyor.
Ergenekon İddianamesi'ndeki bu "notlarda" Hakan Görür, Bülent Özaydınlı ve diğer Koç çalışanının, "İlhan Abi, biz görevli geldik... her türlü desteği veriyoruz. İki milyon dolarlık destek... Bunu reklam avansı olarak veriyoruz... İşbirliğini sürdürmek istiyoruz" dediğinden bahsediliyor. Balbay'ın notları "İS çok sevinçli. Yırttık Balbay, bu iş tamam, haydi hayırlısı dedi" diye devam ediyor.
2- CUMHURİYET MİTİNGLERİNE DESTEK
Koç Grubu'nun ismi son genel seçimler öncesinde hükümete karşı düzenlenen "Cumhuriyet Mitingleri"ne ilişkin bölümde de geçiyor.
Türk Metal sendikası üyesi olduğu anlaşılan Mehmet Ali Özaltın'ın bilgi sahibi sıfatıyla emniyette alınan ifadesinde, İzmir ve Bursa'da yapılan mitinglere ilişkin Türk Metal'in destek ve zorlamaları olduğu, mitinglere İstanbul'dan katılanlara en büyük desteğin ise Koç Grubu tarafından verildiği ifade ediliyor.
Aynı sendikaya hibe edilen araç ve gereç ile çalışan personelin ART Televizyonu'nda kullanıldığını, kanalın naklen yayın aracının bir dönem Koç Holding'e ait Ford Otosan'ın genel müdürlüğünü yapan Turgay Durak tarafından sendikaya hibe edilen araç olduğu ifade tutanaklarında geçiyor.
3- CUMHURİYET VAKFIYLA TEMAS
Bu arada dönem dönem Koç Grubu ile Cumhuriyet Vakfı arasında bazı yönetici transferlerinin de gerçekleştiği görülüyor.
İlhan Selçuk ve dönemin Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'nin yaptıkları telefon görüşmelerinde, İlhan Selçuk gazetenin kendisi öldükten sonra da yaşaması için yaptığı şeyleri şöyle anlatıyor:
"Mesela bu İnan K. vardı. Koç'un şeyi falan. Onu getirdik, Vakıf Danışma Kurulu Başkanı yaptık. O da yanına iki tane yardımcı aldı, biri Osman B., diğeri Erdoğan T. Efenim vakfın yönetim kuruluna Hakan diye bir çocuk aldık. Efendim işte bu KOÇ, müthiş ilgi gösteriyor, KOÇ Grubu. Onlar da şimdi anladılar aynayı, konyayı."
4 - KOÇ GRUBU'NDAN KANALTÜRK'E DAHA KURULURKEN 8.4 TRİLYON
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç`un sahibi olduğu Beko Ticaret A.Ş`nin, Tuncay Özkan`ın sahibi olduğu dönemde Ergenekon Terör Örgütü`nün sözcülüğünü yaptığı iddia edilen Kanaltürk`e kuruluş aşamasında 8.440.000 YTL`lik (8 trilyon 440 milyar Türk Lirası) ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı.
Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Beko Ticaret A.Ş`nin, Kanaltürk`ün kuruluşu sırasında 8.440.000 YTL`lik ödemesi hakkında Maliye Bakanlığı`ndan bilgi istedi.
Bu sırada, Beko Ticaret A.Ş. 16 Mart 2007 tarihinde isim değiştirerek Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş ismini aldı.
İŞTE ERGENEKON SAVCISININ O YAZISI
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, 5 Haziran 2008 tarihinde Maliye Bakanlığı`na yazı yazarak, Beko Ticaret A.Ş. tarafından Kanaltürk`e yapılan ödemeleri sordu.
Mehmet Ali Pekgüzel`in, söz konusu yazısında, aynen şu ifadeler yer aldı:
`İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı
(CMK`nun 250/1 Maddesinde Belirtilen Suçlara Bakmakla Yetkili ve Görevli Birim)
Soruşturma No: 2007 / 1536
T.C. Maliye Bakanlığı
Cumhuriyet Başsavcılığımızla yürütülen 2007/1536 sayılı soruşturma çerçevesinde yapılan incelemede, Yaşam Televizyon Hizmetleri A.Ş. ile Gökcan Prodüksiyon A.Ş`nin (Kanaltürk) kuruluş aşamasında ve izleyen dönemlerde Beko Ticaret A.Ş tarafından söz konusu şirketlere 8.440.000 YTL ödemede bulunduğu tespit edilmiştir. (...) Beko Ticaret A.Ş`nin Yaşam Televizyon Hizmetleri A.Ş.`de herhangi bir örtülü ortaklığının bulunup bulunulmadığı, kuruluş aşamasında ödenen tutarlar ile çeşitli tarihlerde yapılan ödemelerin Beko Ticaret A.Ş. ve Yaşam Televizyon Hizmetleri A.Ş. tarafından faturalandırılıp faturalandırılmadığı, söz konusu ödemelerin her iki şirket kayıtlarında yer alıp almadığı, Bakanlığınız denetim elemanları tarafından her iki şirket nezlinde yapılan denetimlerde bahse konu hususlara ilişkin tespit yapılıp yapılmadığı hususları ile yapılan tespitlere ilişkin olarak tüm bilgi ve belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığımıza İVEDİ olarak gönderilmesi hususu ARZ olunur.`
5 - VELİ KÜÇÜK'LE İLGİLİ BÖLÜMLER
Ergenekon Terör Örgütü 1. İddianamesi`nde, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç`un Ergenekon Terör Örgütü üyeleriyle yaptığı görüşmeler de yer alıyor. Rahmi Koç`un, Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile buluşmak istediği, Ergenekon zanlısı Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk`la holding binasında sürekli görüştüğü yer alıyor.
İddianamede, Rahmi Koç`un, Eski Başbakan Mesut Yılmaz`ın danışmanı vasıtasıyla Veli Küçük ile `Yemek yiyelim` diye haber gönderdiği yer alıyor. Rahmi Koç`un, Veli Küçük`ün, Marmara Denizi`nde bulunan adasını fotoğraflarını çektirmesi üzerine Veli Küçük ile buluşmak istemiş.
Rahmi Koç'a Tam Güven Yok
Koç'a ilişkin iddianameye giren bu ifadelere karşılık, Ergenekon şüphelisi bazı önemli isimlerin Rahmi Koç ve Koç Grubu'na yönelik kararsız ve güvensiz tavırları da yok değil.
Örneğin 20 Mart 2008'de Ulusal Kanal'da yapılan aramalarda ele geçirilen 40-41 Nolu CD içerisinde yer alan Doğu Perinçek'e ait olduğu iddia edilen konuşma metninde, Koç Holding'in İstanbul Üniversitesi'ne yeni rektör atanmasında YÖK ve Çankaya'yı yönlendirme girişimlerinin "karşı çaba" olduğundan söz ediliyor.
Sonsayfa