Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan facianın ardından uzmanlar 5 ihmal üzerinde duruyor ve 5 sorunun cevabını arıyor

Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan facianın ardından uzmanlar 5 ihmal üzerinde duruyor ve 5 sorunun cevabını arıyor

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de yaşanan yangın faciası Türkiye’nin içini yaktı. PD uzmanlarla görüştü, Kartalkaya’daki ihmallerin izini sürdü. Uzmanlar ihmal ve cevap aradıkları 5 soru üzerinde duruyor.

Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan facianın ardından uzmanlar 5 ihmal üzerinde duruyor ve 5 sorunun cevabını arıyor
16px
24px
21.01.2025 14:30Güncelleme: 21.01.2025 15:53
ABONE OLgoogle

Mustafa Ali AYKOL

Bolu’da gece yarısı başlayan ve 66 kişinin hayatını kaybetmesine, 51 kişinin de yaralanmasına sebep olan yangın faciasındaki ihmaller nelerdi? PD’ye konuşan Falckon Endüstriyel Yangın Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Yamaner, “Böyle büyük kazalar ancak birkaç ihmalin üst üste gelmesiyle oluşabilir” dedi ve yangınla ilgili cevaplanması gereken soruları sordu. 

BÜYÜMESİNİN ENGELLENMESİ ÖNEMLİ

Yangınların çok sayıda çıkış sebebi olabileceğini söyleyen Anıl Yamaner, “Böyle bir otelde aklıma ilk gelen senaryolar; mutfak başlangıçlı olabilir, elektrik kaynaklı olabilir, bir sigara izmariti dahi olabilir. Ama yangınların başlangıç sebeplerinden ziyade yayılmasını – büyümesini engellemektir bizim için amaç. Başlangıç sebepleri her zaman tam olarak yok edilemiyor ama başlayan bir yangın anından söndürülmeli; ya otomatik bir sistemle ya da birilerinin müdahale etmesini tetikleyecek bir mekanizmayla” dedi.

YANGINLAR ALEV TOPU ŞEKLİNDE BAŞLAMAZ

Bir yangının büyüyebilmesi için bir zaman geçmesi gerektiğini söyleyen Anıl Yamaner  “Hiçbir yangın bir alev topu şeklinde başlamaz. Büyüme süresinde, ki bu 3 ila 5 dakika sürebilir, müdahale etmek için yeterli zaman vardır normalde. Tabii kim müdahale edecek, nasıl müdahale edecek bunların belli olması ve tatbikatlarının yapılması gerekir” diye konuştu. 

YANGIN MERDİVENLERİNİN HAYATİ ROLÜ

Birçok tesiste vakti zamanında yapılmayan yangın merdivenlerinin daha sonra da yapılmadığını belirten Yamaner, “Oysa ki yangın merdivenleri hayatidir. Nitekim insanların bu yangında kaçamadığını okuyoruz haberlerde. Camdan atlayarak kaçmaya çalışanlar var, kaçamayanlar var” ifadelerini kullandı.

DIŞ CEPHE YANGINI GİBİ GÖRÜNÜYOR

Bolu’daki yangının bir dış cephe yangını gibi göründüğünü belirten Anıl Yamaner, “Burada elbette dış cephe malzemesinin bu kadar kolay yanabilecek malzemelerden oluşmaması gerektiğine dair de yönetmelikler var ama eski tesislerde vakti zamanında bunlara uyulmamış, daha sonra da yapılmamış” diyerek başka bir ihmale dikkat çekti. 

BÜYÜK KAZALAR BİRKAÇ HATA-İHMALİN ÜST ÜSTE GELMESİYLE OLUŞABİLİR

Böyle büyük kazaların ancak birkaç hatanın üst üste gelmesiyle oluşabileceğini söyleyen Yamaner, “İnsanlar tatile gitmişler ve hayatlarının şokunu, tehlikesini yaşıyorlar. Ölen vatandaşlarımız var. Bu bir ihmaller silsilesi ile gerçekleşir” dedi. 

İTFAİYE ZAMANINDA MÜDAHALE EDEBİLSEYDİ KAYIPLAR DAHA AZ OLURDU

Bölgede bir itfaiye istasyonu olmaması ve müdahalenin gecikmeli yapılmasının da yangındaki kayıpları artırdığına dikkat çeken Anıl Yamaner şu ifadeleri kullandı: 

UZMANLARIN ORTAK SORU VE YORUMLARI

PD’nin görüştüğü diğer uzmanlar da olası senaryolar üzerinden detaylı olarak görüşlerini paylaştı. Uzmanların ortak soruları ve gördükleri ihmaller şöyle: 

SORULAR:

-    Oteldeki yangın, elektrikli ısıtıcılar ya da öngörülebilir bir nedenle mi çıktı?
-    Otelde yangın merdiveni var mıydı? Ruhsat alınırken yapılması zorunlu olan itfaiye incelemesinde yangın merdivenlerine dikkat edildi mi?
-    Otelde yangın söndürme ve ihbar sistemi var mı, çalışıyor mu?
-    Yangına müdahale etmesi gereken kişiler edebildi mi?
-    Otel müşterileri neden tahliye edilemedi?

İHMALLER:

-    Otelin dış kaplaması, çatısı ve içi de dahil olmak üzere estetik kaygılarla ahşap ya da yangını körükleyecek malzemelerle kaplanmış. 
-    Bu kadar büyük ve kalabalık bir yapının olduğu bölgede yangına müdahale edebilecek itfaiye istasyonu yok.
-    İnsanlar çarşafları birleştirerek camlardan dışarı çıkmaya çalıştı. Muhtemelen otelin yangın merdiveni ve olası bir yangında tahliye planı yok.
-     Yangın söndürme sistemi yok ya da yetersiz.
-    Otel çalışanları için yangın tatbikatı yapılmamış

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde