İTO Başkanı Avdagiç’ten enflasyon, küresel ekonomi ve ticaret savaşları yorumu

İTO Başkanı Avdagiç’ten enflasyon, küresel ekonomi ve ticaret savaşları yorumu

Enflasyon hedefinin yüzde 21’den yüzde 24’e çıkarılmasını “Merkez Bankası adına şeffaflık ve veriye dayalı gerekli bir güncelleme” olarak niteleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Ancak yukarı yönlü güncellemenin programa güven açısından arzu edilmediğini hatırda tutmalıyız” şeklinde konuştu.

İTO Başkanı Avdagiç’ten enflasyon, küresel ekonomi ve ticaret savaşları yorumu
16px
24px
15.02.2025 07:07Güncelleme: 15.02.2025 07:13
ABONE OLgoogle

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) şubat ayı meclis toplantısı önceki gün gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, başta enflasyon olmak üzere ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarının, Türkiye ekonomisinde temel gündem olmayı sürdürdüğünü ifade eden Avdagiç, yıllık TÜFE’nin ocak ayında yüzde 42’ye gerilediğini, Merkez Bankası’nın da yılsonu enflasyon tahminini Kasım ayında açıkladığı rapordaki yüzde 21 seviyesinden şubat ayı Enflasyon Raporu’nda 3 puan artırarak yüzde 24’e yükselttiğini hatırlattı.

“ENFLASYONUN YILLIK BAZDA 23 PUAN GERİLEMESİ ÖNEMLİ”

Avdagiç, şöyle devam etti:

“Revizyona TÜFE sepetindeki değişim, gıda fiyatları varsayımlarına ilişkin güncellemeler ve Ocak ayında yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artış gerekçe olarak gösterildi. Bu arada hem raporda hem de Merkez Bankası yöneticilerinin açıklamalarında, enflasyonla mücadeleye maliye politikasının vereceği katkıya da dikkat çekildi. Söz konusu revizyon, Merkez Bankası adına şeffaflık ve veriye dayalı gerekli bir güncelleme olarak görülüyor. Ancak yukarı yönlü güncellemenin dezenflasyon programına güven açısından arzu edilmediğini hatırda tutmalıyız.”

Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, ocak ayı itibariyle enflasyonun yıllık bazda 23 puan düşüşle yüzde 42 seviyesine inmesinin önemli bir sonuç olduğunu kaydeden Avdagiç, “20 ayı geride bırakan enflasyonla mücadelede kısa sürede sonuç alınacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA, ARTIK KÜRESELLEŞME KARŞITI SÜREÇTE”

Küresel ekonomik gelişmelere ilişkin görüşlerini ifade eden Avdagiç, 21. yüzyılda Çin’in küresel ekonomik bir “süper güç” olarak ortaya çıkışının, uluslararası ilişkileri kökten dönüştürdüğünü vurguladı. Avdagiç, Batı’nın artık Çin’i hem ekonomik hem de stratejik bir rakip olarak gördüğünü belirtti. İTO Başkanı Avdagiç, “ABD’nin yüksek gümrük vergileri üzerinden başlatacağı yeni ticaret savaşlarının misillemelerle tırmanması enflasyon, tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması ve uluslararası ilişkilerin daha da gerilmesi gibi endişeler, küresel ekonomik istikrara yönelik ciddi zorlukları oluşturuyor. Özetle dünya ekonomisi artık küreselleşme karşıtı bir sürece girmiş görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gazze’deki gelişmelere de değinen Avdagiç, “Tarihi sürgünlerle geçen bir ulusun, Filistinlileri ana vatanlarından sürgün etme planının korkunç bir ironi olduğunu düşünüyoruz. Barışın adresi iki devletli çözümdür. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İstanbul iş dünyası olarak Gazzelilerin, Filistinlilerin, mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

“ABD İLE TİCARİ İLİŞKİLER HAKKINDA ÖNGÖRÜDE BULUNMAK İÇİN ERKEN

Uzmanların yeni ticaret savaşlarının Türkiye ekonomisine etkisi konusunda farklı değerlendirmeler yaptıklarını kaydeden Avdagiç, “ABD’nin Çin ve Avrupa Birliği’nden ithalata ilave vergi getirmesi, Türkiye’nin ABD’ye ihracatına olumlu katkı verebileceği dile getiriliyor. Ancak, ABD’nin önemli ticaret ortakları dışındaki ülkelere karşı nasıl bir politika izleyeceğine dair henüz bir netlik bulunmuyor. Türkiye-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin geleceğine ilişkin tutarlı bir öngörüde bulunabilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde