İSO'dan IV. Sanayi Kongresi
İSO, sanayi kongrelerinin dördüncüsünü 25-26 Kasım 2005 tarihlerinde Cevahir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
İSO tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Sanayimizin rekabet gücünün geliştirilmesi için gerek ulusal gerekse kurumsal düzeyde yapılması gerekenlerin ele alınacağı bir platform ihtiyacından hareketle İstanbul Sanayi Odası, ana teması "Sürdürülebilir Rekabet Gücü" olarak belirlenen ilk Sanayi Kongresi'ni 2002 yılında düzenlemiştir. Türk sanayisinin rekabet gücünü geliştirmek üzere çeşitli faktörlerin ele alındığı geniş katılımlı bir etkinlik olan bu ilk Kongrenin gördüğü büyük ilgi üzerine 2003 yılında gerçekleştirilen II. Sanayi Kongresi'nde "Geleceği Yakalamak", 2004 yılında yapılan III. Sanayi Kongresi'nde ise "Küresel Değişime Uyum" temaları işlenmiştir. 2002 yılından beri gerçekleştirdiğimiz Kongrelerimizin amacı, ulusal ve uluslararası boyutta yaşanan gelişmelere ilişkin sanayicileri bilgilendirmek ve sanayimizin sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşabilmesi için yapılması gerekenleri ele almaktır. İstanbul Sanayi Odası, Sanayi Kongrelerinin içeriğini, ulusal düzeyde ele alınması gereken makro konuların yanında şirketlerin kendi başlarına yapabilecekleri mikro konuları içerecek şekilde düzenlemeyi ilke edinmiştir.
Başta KOBİ'ler olmak üzere sanayicileri, kamu yöneticilerini, iş dünyası, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bir araya getiren Sanayi Kongrelerinde geniş bir yelpazede, kapsamları farklı birçok konu ele alınabilmektedir. Ekonomimiz ve sanayimizin rekabet gücünü yakından ilgilendiren konuların değerlendirildiği Sanayi Kongrelerinin dördüncüsü 25 - 26 Kasım 2005 tarihlerinde Cevahir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecektir. IV. Sanayi Kongresi'nin teması, 3 Ekim 2005 tarihinde başlayan Avrupa Birliği üyelik müzakereleri sürecinde sanayimizi yakından ilgilendiren konuları ele almak üzere "Avrupa Birliğine Üyelik Sürecinde Türk Sanayii" olarak belirlenmiştir."
Babacan konuk konuşmacı olarak katılacak
"IV. Sanayi Kongresi"ne Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Ali Babacan konuk konuşmacı olarak katılacak ve "Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Türkiye Ekonomisi" konusunda değerlendirmelerde bulunacak. Kongrenin ikinci gününde söz alacak konuk konuşmacı Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Sanayi Araştırmaları Birliği - EIRMA'nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Başkanı olan Prof. Dr. Hans de Wit de, "Firmalarda Yenilikçilik Kültürü ve Yenilikçiliğin Rekabet Gücüne Etkileri" konusunda bilgi ve deneyimlerini kongre katılımcıları ile paylaşacak. Kongrenin kapanış oturumunun sonrasında ise Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakere süreci ve bu süreçte sanayinin yeri ve rolüne" ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.
Kongre boyunca; "AB'nin ve Müzakerelerin Genel Ekonomiye Etkileri - Müzakere Sürecine Sanayinin Katılımı", "Yenilikçiliğin Rekabet Gücüne Etkisi", "Sürdürülebilir Kalkınma Yolunda AB Çevre Politikaları", "AB'nin Bilim ve Araştırma Politikaları", "Küresel Rekabet Ortamında Yeniden Yapılanma", "AB'nin Sağlayacağı İmkanlar ve İşbirliği Fırsatları", "AB'ye Üyelik Sürecinde Gıda Sanayinde Fırsatlar ve Yapılması Gerekenler", "Sosyal Sorumluluk, Sosyal Politikalar ve İstihdam" ve "AB Perspektifinde Türk Sanayiinin Geleceği" konularına yer verilecek.
Kongrede, kendi deneyimlerini aktarmak ve AB üyelik sürecinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaşmak amacıyla uluslararası platformda faaliyet gösteren kuruluşlar ile Avrupa'nın önde gelen kurum ve kuruluşlarından konuşmacılar da söz alacaklar. Kongre katılımcıları, kongrede ele alınan konuların pratik uygula