İnşaatta Japonları geçtik

İnşaatta Japonları geçtik

Dünyaca ünlü inşaat dergisi ENR’ın sıralamasında Türk inşaat sektörü yüksek yeterliliği ve iş bitirmedeki başarısıyla Japonya’yı geride bırakıp dünya 3’üncüsü oldu. En büyük 225 firma arasına 20 Türk şirketi girdi

İnşaatta Japonları geçtik
16px
24px
30.08.2006 11:08
ABONE OLgoogle

Türkiye, inşaat sektörünün iş bitirme performansıyla dünya inşaat sektörü sıralamasında üçüncülüğe yerleşti. İnşaat sektörünün yeterliliği açısından ülke sıralamasında Türkiye, ilk kez Japonya’yı da geçerek üçüncü oldu. Listenin zirvesinde ABD ve Çin yer aldı. Dünya inşaat sektörünün nabzını tutan uluslararası ENR (Engineering News Record) dergisi tarafından geçtiğimiz hatfa açıklanan sonuçlara göre dünya çapında ilk 225’e giren firma arasında Türkiye’den 20 firma da listede yeraldı. Bu firmalar arasında Enka, Gama, Rönesans, Yüksel, Tekfen, GAP, Baytur, STFA, Alarko, Nurol, Atlas Yapı, Doğuş, Hazinedaroğlu, Summa, Soyak, Mak-Yol, Cengiz, Limak, Rasen ve Eser firmaları bulunuyor.

EREN: HEDEF YURTDIŞI
ENR, her yıl uluslararası pazarlarda aldıkları ve bitirdikleri iş miktarına göre her yıl firma ve ülke sıralaması yapıyor. Türkiye, daha önce ilk kez bu listeye 2005 yılında 14 firmayla girmişti. Ancak bu yıl 2006 sıralamasında Türkiye ilk 3’e yerleşmiş oldu. Böylece Türkiye, 17 firmayla ülke sıralamasına giren Japonya’yı, 12 firmasıyla listeye giren İtalya’yı ve 9 firmasıyla yer alan Fransa’yı geride bıraktı.

Sektörün yüksek performansını değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, kamu yatırımlarının yıllar itibarıyla azalmasıyla Türk müteahhitlerinin yurtdışı projelere yöneldiğini belirterek, “Dışarıya saldırıyoruz resmen. İhalelere son derece agresif giriyoruz. Türkiye’de yatırımların azalmasıyla Türk müteahhiti dışa açılmak zorunda” dedi. Türk müteahhitinin risk alarak büyüdüğüne işaret ettiğini belirten Eren, “Ülke dışında takdir edilen müteahhitler, Türkiye sınırından içeriye girdiğinde kendilerine bakış açısı değişiyor, açıkçası değişik imalarla karşılaşıyoruz. Bu da düşünülmesi gereken bir şey” diye konuştu.

HACİM ARTTI, PARA AYNI
Öte yandan yurtdışından alınan işlerin ölçeği artsa da, resmi verilerin kazanılan paranın artmadığına işaret ettiğini vurgulayan Eren, “1980’li yıllarda 1.5 milyar dolarlık iş yaparken, 400-500 milyon dolarlık müteahhit kârı ve işçi dövizi getiriyordu. Şimdi 12 milyar dolarlık iş yaparken aynı tutarda giriş oluyor” dedi.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde