İMKB'deki düşüşün görünmeyen..
İMKB'DE 47 BİN PUANLIK REKOR ARTIŞ VE 15 BİN PUANLIK DÜŞÜŞÜN ARDINDAKİ GELİŞMELER..
Ufuk Şanlı'nın haberi
İstanbul'da düzenlenen "Demokrasi ve Güvenlik" Konferansını izleyen gazetecilerle sohbet eden deneyimli istihbaratçı sözü birden bire borsaya getirdi. Kendisinden bu konuda bir açıklama beklemeyen gazetecilerin şaşkın bakışları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) yükselişin süreceğini söyleyen deneyimli istihbaratçı "Huzurumuz bozulmazsa borsanın 2006 yılı sonunda 70 binlere ulaşmasını bekliyorum." dedi. Duydukları karşısında heyecanlanan gazeteciler hızla konferansın yapıldığı otelin lobisine indi. TV ekranına bakanların o gün ekranda gördükleri rakam 29 bin 300 puandı. Borsanın 1,5 yıllık zaman dilimi içinde bu kadar büyüyebileceğine kimse ihtimal vermedi. Heyecanla bakan gözlerin yerini donuk bakışlar aldı.
BORSADAKİ DÜŞÜŞÜN GÖRÜNMEYEN SEBEPLERİ
Lakin geçen zaman deneyimli devlet görevlisinin kehanetini haklı çıkardı. Geçen yıl dünyanın en çok kazandıran ikinci borsası olan İMKB, 2006 yılıda iki büyük rekora imza attı. Önce 2006 yılı Mart başında 47 bin 728 puan gibi görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Borsa yorumcularına göre istikrarın korunması halinde yılsonunda 70 bin barajına ulaşılması mümkün görünüyordu. İşte ne olduysa tam bu sırada oldu. İç politikada "Şemdinli Soruşturması" ile başlayan gerilim önce asker-sivil çatışmasına ardından da rejim sorunu haline getirildi. İçeride başlatılan politik tartışmaların ardından ekonominin dengelerinin ısınması ve son olarak uluslararası mali piyasalarda yaşanan gerilimlerin de etkisiyle dengeler allak bullak oldu.
Bütün bunların üzerine Danıştay 2. Dairesi'ne düzenlenen karanlık saldırı da eklenince borsa üç ay gibi kısa bir zaman dilimi içinde 15 bin puanlık tarihî bir düşüş yaşadı. Bütün bu gelişmeler ışığında yaşananları daha iyi analiz edebilmek için yeniden bu deneyimli istihbaratçının kapısını çaldık. Sınırlı zaman dilimi içinde görüşebildiğimiz bu önemli devlet yetkilisi yaşanan bu sürecin perde arkasını ve aktörlerini Aksiyon'a değerlendirdi.
-Mali piyasalarda yaşanan son gelişmeleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Görünen gerçeklerle izah edilemeyecek çok hadise olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin ekonomik açıdan zaafları ortada. Cari açık, düşük kurdan kaynaklanan riskler uzun zamandır konuşuluyordu ancak tüm bunlar bu ölçüde büyük bir dalgalanmayı izah edemez.
-Size göre dalgalanmanın "görünmeyen sebebi" nedir?
Türkiye'nin demokratik bir ülke olmasını istemeyen güçler bunu engellemek için sürekli siyasi istikrarsızlık meydana getirmek ister. Bunun için büyük çaplı provokasyonlar, faili meçhuller hatta önemli devlet adamlarını hedef alan suikastlar bile tertip edilir. Amaç seçilmişleri zor duruma düşürmek ve doğru karar alamaz hale getirmektir. Karar mekanizmaları felç olmuş bir hükümet zaten "iktidar" olamayacağı için kontrol "paralel hükümet" dediğimiz "derin yapıya" geçecektir. Buna zemin hazırlamak için birçok olay tertiplendi. Bugün piyasalarda yaşanan dalgalanmalar da bu oyunun bir diğer perdesidir ve amacı hükümeti "hükmedemez" hale getirmektir.
Derin yapı sahip olduğu sermaye gücü ile borsada spekülatif dalgalanmalar meydana getirebilir. Danıştay saldırısı gerçekleştiği gün borsa endeksi 40 bin puan seviyesindeydi. Sadece bir hafta sonra ise 36 bin 100 puana geriledi. Yani bir haftada ortaya çıkan kayıp 4 bin puandı. Bu durum ülkenin faiz ve kur riskinin artmasına da sebep oldu. Tabii güvenlik güçlerinin başarılı çalışmalarıyla olay aydınlanınca bu hesaplar bozuldu. Borsa yeniden yükselme eğilimine