Halka arz için SPK'ya başvurmuştu, Pakun Üretim Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi konkordato talep etti
Ekim ayında Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) halka arz başvurusunda bulunan Pakun Üretim Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi konkordato talebinde bulundu. Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi, 17 Ocak’ta verdiği karar ile Pakun’a üç ay süreyle geçici mühlet verdi. Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, başvurdukları dönemde "Halka arzdan elde ettiğimiz gelirle ürün çeşitlendirme, temiz enerji ve kapasite artışı yatırımlarımızı finanse edeceğiz" demişti.
Pakun Üretim Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi içerisinde yaşadığı mali sıkıntılar, şirketin konkordato başvurusunda bulunmasına neden oldu. Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi, 17 Ocak’ta verdiği karar ile Pakun’a üç ay süreyle geçici mühlet verdi. Bu süreç, şirketin mali durumunun daha detaylı incelenmesi amacıyla başlatıldı.
ParaMedya'nın haberine göre, Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda, Pakun'un mali tablolarını incelemek için bir konkordato komiser heyeti oluşturuldu. Bu heyette, bağımsız denetçi ve mali müşavir Fuat Kubilay, mali müşavir Deniz Eroğlu ile hukukçu Bülent Köksal görev aldı.
Pakun’un halka arz başvurusu, şirketin mali yapısı ve sürdürülebilirliği hakkında önemli bir soru işareti oluşturdu. Yalnızca üç ay sonra konkordato talebinde bulunması, şirketin mali sağlığına dair ciddi tartışmaların önünü açtı. Gelişmeler, halka arz başvurusu yapan diğer şirketlerin mali yapılarının da dikkatle incelenmesi gerektiğini gündeme getirdi.
EKİM 2024'TE HALKA ARZ İÇİN SPK'YA BAŞVURMUŞTU
Pakun, geçtiğimiz ekimi ayında şirket paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Halka arzda, 33 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 7 milyon TL nominal değerli paylar ortak satış şeklinde olmak üzere toplam 40 milyon TL nominal değerli paylar, talep toplama yöntemiyle satışa sunulması planlanıyordu.
Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, hem yüksek üretim gücü hem de ihracat başarısıyla Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan Pakun’un yepyeni bir döneme girdiğini belirterek “SPK’nın onayına bağlı olmak üzere halka açık bir şirket olma yolundaki ilk adımımızı attık. Un sanayindeki 51 yıllık deneyimimizle geldiğimiz bu noktada halkımızı da şirketimize ortak etmekten büyük mutluluk duyacağız” demişti.
Pakun’un hâlihazırda Samsun – Bafra, Tekirdağ – Çorlu ve İzmir – Bornova tesislerinde yıllık yaklaşık 331 bin 245 ton buğday kırma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Durgun, “Üretimimizin yüzde 67’sini 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor, yüzde 33’ünü ise iç pazara sunuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2023 yılında 55,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 1000 şirketi arasında bu yıl da yerimizi aldık. Ayrıca Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin sıralandığı Fortune 500 Türkiye 2003 listesine de girerek ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olduk” açıklamasını yapmıştı.
HALKA ARZ GELİRİYLE YATIRIM YAPACAKLARINI SÖYLEMİŞTİ
Halka arzla birlikte daha güçlü ve daha kurumsal bir yapıya kavuşacak olan Pakun’un sektördeki konumunu daha da güçlendireceğine olan inancını dile getiren Durgun, şöyle devam etmişti:
“Bu yeni dönemde tüm paydaşlarımızın yanı sıra bize güvenen yatırımcılarımızın memnuniyetini en yüksek seviyede sağlamak en önemli hedefimiz olacak. Halka arzdan elde ettiğimiz gelirle ürün çeşitlendirme, temiz enerji ve kapasite artışı yatırımlarımızı finanse edeceğiz. Bize daha güçlü bir işletme sermayesi oluşturma imkanı verecek olan bu adımımız aynı zamanda finansal yükümlülüklerimizi yerine getirirken oluşan maliyetlerimizi de en aza indirecek.”
patronlardunyasi.com