Esenboğa Havalimanı yarılandı
TAV İCRA KURULU BAŞKANI: BAŞBAKANA SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ ZAMANINDA BİTİRECEĞİZ
![Esenboğa Havalimanı yarılandı](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/haber_resim/2059.jpg)
TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Esenboğa Havalimanı yeni iç-dış hatlar terminali ve katlı otopark inşaatının yıl sonuna kadar kaba inşaat ve çatısını tatamlamış olacaklarını belirterek, "'Esenboğa Havaalanı inşaatını yarıladık; Başbakan'a söz verdiğimiz 28 Ekim 2006 tarihinde biteceğiz" dedi. Şener, Esenboğa Havaalanı'nın inşası tamamlandığında Ankara'nın dünyanın en modern havaalanlarından birini kavuşacağını söyledi.
Esenboğa TAV şantiye alanında Proje Müdürü Nuray Demirer ve projeyi üstlenen Mühendis Ercan Çoban ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Şener, inşaatına başlanan Esenboğa Havaalanı terminalinin bir yıllık inşaat çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şener, kaba inşaatın şu an yüzde 85'ini, tüm çalışmaların ise yüzde 40'ını tamamladıklarını söyledi. Bin 400 kişinin çalıştığı inşaatın yıl sonuna kadar kabası ile terminal çatısını tamamlayacaklarını açıklayan Şener, terminalin Başbakan'a söz veridikleri gibi 28 Ekim 2006 tamamlayacaklarını söyledi.
Mevcut terminalin 1950 yılında yapıldığını hatırlatan şener, bu nedenle iç ve dış hatları sıkışık, kargo sistemi yetersiz olan Ankara Esenboğa Havaalanı'nın diğer ülke havayolu şirketlerine cazip gelmediğine işaret ederek, "Burası bitince Ankara'dan direkt uçuşlar başlayacak. Burada şehrin pazarlaması çok önemli. Bunu yapmaya başladık." dedi.
Şener, proje maliyetinin 250 milyon dolar olduğunu ve bunun 13 yıl gibi uzun vadeli bir kredi anlaşmasıyla yurtdışından sağlandığını dile getirdi. Yap-işlet-devret modeli ile terminalin yapılacağını ve TAV'ın terminali 15 yıl 8 ay işletmeceğini belirten Şener, yeni terminal ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "183 bin metrekare olan terminal binasında, 4 bin 88 araç kapasitesi mevcut olacak. Terminalde 36 adet pasaport kabin, 104 adet chek-in banko, 18 uçak çıkışı, 14 adet bilet satış bankosu"
Şener, eski terminal binasının yıkılması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirterek, VİP ve CİP salonlarında yeni terminal binasında olacağını söyledi. Şener, Esenboğa Havaalanı'nın şuandaki kapasitesinin yıllık 3,5 milyon yolcu olduğunu, yeni terminal ile birlikte bu rakamın 10 milyona çıkacağını öngördüklerini dile getirdi.
Şener, TAV olarak, Atatürk, Esenboğa ve Adnan Menderes Havaalanından sonra Kahire, Tiflis Havalanları ile Dubai A380 Airbus için hangar inşaat ve işletmesini üstlendiklerini ifade etti. Slovakya Bretislava, Katar Doha ve Hindistan Bombay Havaalanları'nın inşa ve işletme haklarını almak istediklerini kaydeden Şener, AB üyesi bir ülkede havalanı işletmesi yapmak istediklerini bu nedenle Bretislava Havaalanı için çok iddialı olduklarını söyledi. Dubai'de inşasını yaptıkları A380 hangarının TAV için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Şener, "Çünkü A380'lerin kanat uzunluğu yaklaşık 80 metre. Bu nedenle 100 metre kolonsuz hangar isteniyor. Biz bunu Türkiye'de yaptığımız mühendislik başardık. Şuanda dünya A380 hangarı yapan tek firma biziz. Bin Airbus A380 üretileceğini düşünülürse bu 250 hangar demek oluyor. Buda bizim için bu işin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Şener, dünyada havaalanı yapanda işleten de çok sayıda firma olduğunu ancak kendileri gibi hem yapan ve hem de işleten çok az firmanın olduğunu belirtti. Şener, konuşmasının ardından, gazetecilere yeni terminal inşaatını gezdirerek, çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Ankara/Cihan