Erdoğan:Türkiye, Kopenhag Kriterlerini'ni yerine getirdi
Birleşmiş Milletler (BM) devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Erdoğan, Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde bir konuşma yaptı. erdogan konuşmasında AB'ye yüklendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Irak’ı adeta terör örgütlerinin bir antrenman alanı olmaktan çıkarılmasının çabası ve gayreti içerisindeyiz" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Erdoğan, Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde bir konuşma yaptı.
Başbakan Erdoğan, konuşmasından sonra paneli sunan Joan E. Spero ve katılımcıların sorularını cevapladı.
Erdoğan, Irak’ın demokratik bir düzen içerisinde toprak bütünlüğü ve siyasal birliğinin sağlanması konusunda Türkiye’nin ne tür bir rol oynayabileceğine dair soru üzerine, "Her şeyden önce Türkiye Irak’ta etkin bir görevi üstlenmiş durumda. O da Irak’a komşu ülkelerle birlikte halkı, bu içerdeki terör eylemlerinin dışında tutabilmeyi yönelik atılması gereken adımlardır. Irak’ın altyapısı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır’ dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Tabii Irak’a komşu ülkeler girişimi içerisinde Irak’ın dışişleri bakanı da, diğer ülkelerin dışişleri bakanları da bulunmaktadır. Şimdi bundan sonraki sürece yönelik içişleri bakanları da yer alacaktır.
Burada birçok şeyi yapmak mümkün. Birincisi güvenlik güçlerinin süratle eğitilmesi noktasında görev almaya hazır olduğumuzu bildirdik.
Bu konuda Türkiye olarak gerek asker, gerek polis noktasında her iki güvenlik gücünü yetiştirmek ve eğitmek için biz hazırız ama şu ana kadar bu konuda bize bir talep gelmemiştir. Bunun yanında Irak’ın altyapı çalışmalarında Türkiye’nin yer aldığı gibi diğer ülkelerin de yer almasına yönelik çağrıda bulunuyoruz.
Şu anda Irak’taki Amerikan üsleri de dahil olmak üzere Irak’ın birçok şehrinde gıdadan tutunuz ilaca, enerjiye varıncaya kadar gerekli lojistik desteği Türkiye olarak veriyoruz. Bütün bu destekler devam ederken birçok riski de Türkiye olarak göze alıyoruz.
Aynı şeylerin komşu ülkeler tarafından da yapılmasını tavsiye ediyoruz. Zira, Irak’ta en çok zararı görecek olan kim? Şüphesiz ki komşu ülkelerdir ve bunların başında da Türkiye geliyor. Kaldıki bizim Irak halkı ile akrabalık bağlarımız var. Çok yakın ilişkilerimiz var.
Hele hele kuzey Irak’la olan bağlar çok daha farklı bir boyuttadır.
Tabii şu andaki PKK/Kongra-gel terör örgütünün kuzey Irak’ta yerleşmiş olması bizim bazı hassasiyetlerimizi gerektiriyor. Buna karşın ortak bir mücadeleyi her zaman yapıyoruz, başta ABD ile birlikte olmak üzere. Bu süreci de bu şekilde devam ettirerek, Irak’ı adeta terör örgütlerinin bir antrenman alanı olmaktan çıkarılması, bunun çabası ve gayreti içerisindeyiz."
IRAK’TA DEMOKRASİ SÜRECİ
Başbakan Erdoğan, Irak’ta demokrasinin gelişmesi sürecini Türkiye’nin nasıl gördüğünün sorulması üzerine, "Şunu bir defa hep birlikte tespit etmemiz lazım; demokrasinin girdiği, yerleştiği her ülke, şüphesiz ki başta birçok sıkıntıyı çekmiştir. Bu çok açık ve nettir. Bizde bir ifade vardır; her doğum sancılı olur" diye konuştu.
Bu süreci doğuma benzeten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şüphesiz ki sancıları olacaktır. Ama ben Irak halkının büyük bir çoğunlukla bir defa demokrasiyi içine sindirdiğini ve benimsediğini görüyorum. Sıkıntılar olmayacak mı olacaktır. Irak halkı artık sandığı önünde bulabiliyorsa bu bir aşamadır ve sandığa da gidebiliyorsa bu ikinci aşamadır. Neticelerine eğer kabul gösteriyorsa bu üçüncü aşamadır. Aşama aşama artık Irak halkı demokrasiyi yaşar hale gelecektir. Artık demokrasi ile birlikte Irak halkı Irak’ı kendisi yönetecektir.
Tabii burada bizim artık temel beklentilerimiz var. Nedir bu temel beklentiler derseniz, biz