Elektrikte yeni formül yok, pahalı mobillere iş düşecek
Elektrik krizinin ardından, iki yıllık yönetmelik ile birkaç yıldır kaldırılması tartışılan, elektrik üzerindeki yükler tekrar masaya getirilirken, yeni formül yaratılamadı.
Arz sorunu ile birlikte, fuel-oil'den elektrik üreten mobil santrallar da tekrar gündeme geldi. Enerji Bakanlığı, arzın talebi karşılamaması durumunda daha önce pahalı olduğu için durdurduğu mobil santrallara tekrar yönelmek zorunda kalacak. Mobil santrallar üretim yaparsa, doğalgazdan yapılan üretime göre en az yüzde 100 maliyet artışı olacak.
Elektrik krizinin başlamasının üzerinde üç hafta geçerken, yeni bir formül de geliştirilemedi. Enerji Bakanlığı, iki yıldır uygulanmayan Dengeleme ? Uzlaştırma Yönetmeliği yaşama geçiriliyor. Böylece elektrik sisteminde arz, talep ve fiyat bir noktadan görülebilecek.
ÖZELLEŞTİRME KRİZE YETİŞMEYECEK
Yeni çare paketi olarak sunulan; elektriğe zam, TRT payının kaldırılması, vergi yükünün hafifletilmesi ise AKP iktidarının göreve gelmesinden bu yana tartışmaları süren konuları oluşturuyor. Mart 2005'te başlaması gereken enerji dağıtım özelleştirmeleri de ancak bu ağustos ayında başlatılacak. Ancak ilan, ihale ve devir süreçleriyle, ilk birkaç bölgenin özele devri 2007 yılında gerçekleştirilebilecek. Özelleştirilecek dağıtım bölgesi sayısı 20 olduğu ve bölgelerde kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi ve yatırım yapılması da daha uzun vadeye yayıldığı için kısa vadede özelleştirmenin elektrik krizine hiçbir olumlu etkisi olmayacak.
DURDURULAN MOBİL SANTRALLARA MUHTAÇ KALINACAK
Gelinen noktada, Enerji Bakanlığı'nın pahalı olduğu için durdurduğu mobil santralara tekrar yönelmesi düşünülüyor. Mevcut yönetim göreve başladığında, hem pahalı olduğu hem de mobil olmasına karşın istediği noktada sabit kalıp üretim yaptığı için mobil santralarla çeki düzen verme kararı almıştı. Bu kapsamda mobil santraların önemli bölümünün üretimleri de durdurulmuştu. Bakanlık bunu yaparken, mobil santrallar çalışmadığında ülkenin daha karlı olduğu söylemine dayanmıştı.
Mevcut durumda mobil santrallar tekrar devreye alınırsa, üretimi fuel-oil'den yaptıkları için, doğalgazdan yapılan üretimin yüzde 100'ü oranında fazla maliyetle elektrik üretecekler. Bu da elektrik üzerinde yük fazla olduğu için özel sektörü yatırımdan vazgeçiren ortamı daha da ağırlaştıracak.