Elektrikli araç batarya maliyetleri yüzde 90 düştü
Elektrikli araç bataryalarının maliyeti 2008 ve 2023 yılları arasında yüzde 90 oranında azaldı.
Oksijen'den Emre Özpeynirci'nin haberine göre, elektrikli araç bataryalarının maliyeti 2008 ve 2023 yılları arasında yüzde 90 oranında azalırken, bu durum elektrikli ve içten yanmalı (benzin, dizel) araçlar arasındaki fiyat farkını hızla kapatıyor. Tahminler, 2027’den itibaren elektrikli otomobillerin benzinli ve dizel otomobillerden daha ucuz olacağı yönünde
Elektrikli otomobillerin popülaritesi her geçen gün artsa da hâlâ önemli sorunları olduğu bir gerçek.
Maliyetinin yüksek, menzilinin ortalamada hâlâ yetersiz ve şarj süresinin uzun olması en önemli problemleri arasında yer alıyor. Ama özellikle Çin dışında Avrupa ve Amerika’da elektrikli otomobillerin maliyetlerinin içten yanmalı otomobillere göre yüzde 20-25 yüksek olması talebin ancak teşviklerle oluşmasını sağlıyor ki, bu yıl Avrupa’da teşvikler bittiğinde satışların nasıl düştüğü net olarak görüldü.
15 YILLIK ENFLASYON DA ÖNEMLİ
Bugün elektrikli araç üretiminde tartışmasız en önemli faktörlerden biri batarya paketinin boyutu, ağırlığı ve maliyetidir. Neyse ki, batarya teknolojilerindeki ve kimyasallarındaki gelişmeler, yeni üretim süreçleri ve üretim hacmindeki büyük artışlar sayesinde batarya maliyetleri son yıllarda sürekli düşme eğiliminde. ABD Enerji Bakanlığı Araç Teknolojileri Ofisi’ne göre lityum-iyon batarya paketinin maliyeti 2008’de kW/saat başına 1.415 dolardan 2023’te 139 dolara kadar düştü. Yani 15 yılda yüzde 90’lık bir düşüşten bahsediyoruz ama enflasyonu hesaba katarsak tabii ki fark o kadar da büyük değil. Çünkü orijinal maliyetin şu anki dolar değerine göre hesaplandığında yaklaşık 1.000 dolara düştüğü görülüyor. Ama yine de özellikle 2009 ve 2013 yılları arasındaki fiyat düşüşü dikkat çekici.
TESLA MALİYETİ ÖNEMLİ ÖRNEK
Kuşkusuz elektrikli araçların üretim maliyetlerinin düşmesi, otomobil üreticilerinin içten yanmalı motora (ICE) sahip otomobillerle fiyat eşitliğine ulaşmasını sağlayacak, bu da teşviksiz talebin artmasına olanak sağlayacak. Kw/saat başına düşen maliyeti daha iyi anlamak için Tesla Model Y’nin 81 kW/saat’lik bataryasının 2008’de 114.615 dolar, 2023’te ise 11.259 dolara mal olduğunun altını çizmek lazım. Otomotiv üreticileri, batarya maliyetlerinin önümüzdeki yıllarda düşmeye devam etmesini bekliyor. Bu da daha uygun fiyatlı elektrikli araçların hayata girmesini sağlayacak.
2027'DE DAHA UCUZ OLACAK
Pazar analiz şirketi Gartner tarafından yapılan bir çalışma elektrikli araçların 2027 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçlardan daha ucuza üretilebileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca birçok şirket de elektrikli araçlar ile içten yanmalı motorlu araçlar arasındaki çok ihtiyaç duyulan fiyat eşitliğinin 2030 yılına kadar sağlanacağını tahmin ediyor. Ama tabii ki küresel elektrikli otomobil satışlarının yavaşlamasının, batarya maliyetlerindeki düşüş üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağı henüz belli değil. Çünkü yakın gelecekte planlanan üretim artışının oldukça iyimser olduğunu da söylemek lazım.
80 DOLARA İNER Mİ?
ABD Enerji Bakanlığı Araç Teknolojileri Ofisi’nin bataryalar, şarj ve elektrikli araçlar programı, yeni batarya kimyası ve hücre teknolojilerini araştırmayı amaçlarken şu hedeflere ulaşmayı amaçlıyor.
patronlardunyasi.com