Dior'un Çinli üreticilere 57 Euro'ya ürettirdiği çantaları 2 bin 780 Euro'ya sattığı tespit edildi.

Dior'un Çinli üreticilere 57 Euro'ya ürettirdiği çantaları 2 bin 780 Euro'ya sattığı tespit edildi.

İtalya'da yapılan savcılık araştırmasında lüks markalar mercek altına alındı. Yapılan incelemelerde Dior çantaların düşük maliyetle üretildikleri ve yüksek fiyatlara satıldığı tespit edilirken özellikle üreticilerin denetlenmediği ve kaçak işçi çalıştırdıkları bilgisi de soruşturma dosyasında yer aldı.

Dior'un Çinli üreticilere 57 Euro'ya ürettirdiği çantaları 2 bin 780 Euro'ya sattığı tespit edildi.
16px
24px
04.07.2024 09:49Güncelleme: 04.07.2024 09:59
ABONE OLgoogle

Reuters’in haberine göre, İtalya’da savcılık tarafından başlatılan araştırmada LVMH’ye bağlı Dior’un son aylarda üçüncü taraf tedarikçiler kullandığını araştırıldı. Yapılan incelemelerde ise Dior’un bir tedarikçiye yaklaşık 2 bin 780 Euro’ya sattığı çantaları üretmesi için 57 dolar ödediği ortaya çıktı.

Yine, mart ve Nisan aylarında yapılan çalışmalarda taşeronların Çin’e ait firmalar olduğu, işçilerin çoğunluğunun Çin’den geldiği belirtilirken çalışma koşullarına dair de tespitlere yer verildi. İşçilerin tesislerde uyuduğu ve 24 saat üretim yapıldığına dair kanıtların olduğunun belirtildiği haberde, bazı işçilerin çalışma belgelerinin bile olmadığı vurgulandı.

ARMANİ’DE DE DURUMLAR KARIŞIK

Yine lüks markalar arasında yer alan Armani de savcılığın radarında. Markanın tedarikçilerini iyi denetlemediği ve bin 900 dolardan fazla fiyata satılan ürünler için üreticilere çanta başına 99 dolar ödediği ortaya çıktı.  

İTALYAN MAHKEMELERİNİN İNCELEMELERİ SÜRÜYOR

Dior markalı el çantaları üretimiyle tanınan LVMH'nin bir İtalyan iştiraki, Milano mahkemesi tarafından bir yıl süreyle adli yönetim altına alındı. Karar, iştirakin işçilere kötü muamelede bulunmakla suçlanan Çinli firmalara taşeronluk yaptığı iddialarının ardından alındı. Nisan ayında Giorgio Armani moda grubuna ait bir şirkete karşı alınan benzer bir kararla birlikte bu, Milano mahkemesinin 2024 yılında bu tür bir tedbir aldığı üçüncü örnek oldu.

ÜRETİM İÇİN İŞÇİLER FABRİKALARDA UYUYOR

Mahkemenin kararı, Dior'un yan kuruluşunun tedarikçilerini gerektiği gibi denetleyemediğini ve bunun da aralarında kaçak göçmenlerin de bulunduğu işçilerin standartların altında koşullarda yaşamasına ve çalışmasına yol açtığını ortaya koydu. Bazı işçiler, tatillerde bile üretimin devam etmesini sağlamak için işyerlerinde uyumak zorunda bırakıldı. Ayrıca, üretim hızını arttırmak için makinelerdeki güvenlik tertibatlarının kaldırıldığı ve böylece yüklenicilerin el çantalarını minimum maliyetle tedarik etmesine ve Dior'un da bunları önemli bir fiyat artışıyla satmasına olanak sağlandığı bildirildi.

HİSSELERİ DÜŞTÜ

Milano mahkemesinin kararı LVMH hisselerinde düşüşe yol açtı.

Dior,Armani Group ve geçtiğimiz yıl bir İtalyan el çantası şirketinin ardından Milano mahkemesi tarafından benzer çalışma sorunları nedeniyle hedef alınan üçüncü moda şirketi oldu.

ÇİN'DE SATIŞLARI YÜZDE 30 ARTTI

Öte yandan LVMH, Louis Vuitton, Christian Dior ve Celine gibi moda markaları Çin'deki satışlarının ilk çeyrekte bir önceki yıla kıyasla yüzde 30'dan fazla arttı.

patronlardunyasi.com 

 

 

 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde