Deloitte, teknolojide 2025 trendlerini bir raporla ortaya koydu, tüm yeni eğilimlerde başrolde yapay zeka var

Deloitte, teknolojide 2025 trendlerini bir raporla ortaya koydu, tüm yeni eğilimlerde başrolde yapay zeka var

Deloittte, 2025 yılında etkili olacak teknoloji trendlerini bir raporla ortaya koydu. Rapora göre önümüzdeki dönemde yapay zeka ile entegre kesintisiz uzamsal bilgisayar deneyimlerine hazırlıklı olmakta fayda var. Kuantum bilgisayar çağında siber güvenliğin tamamen değişeceğini belirten raporda gelişmeleri ıskalayanların rekabette çok geride kalacağı vurgulandı.

Deloitte, teknolojide 2025 trendlerini bir raporla ortaya koydu, tüm yeni eğilimlerde başrolde yapay zeka var
16px
24px
17.12.2024 07:15Güncelleme: 17.12.2024 09:37
ABONE OLgoogle

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Deloitte, yeni yılın teknoloji trendlerine ışık tutan araştırmasını yayınladı. İşte yeni yılda yapay zekanın baskın bir şekilde etkilediği ve takip etmeniz gereken 6 teknoloji trendi:

UZAMSAL BİLGİSAYAR İLE KESİNTİSİZ DENEYİM

Genellikle fiziksel dünyayı algılayabilen ve onunla etkileşime girebilen bilgisayar sistemlerini tanımlayan bu teknoloji 2025’te merkeze oturacak. Uzamsal Bilişim, sadece AR/VR veya Karma Gerçeklikten çok daha fazlasını kapsıyor; yapay zeka, Bilgisayarlı Görü, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Genişletilmiş Gerçeklik gibi daha geniş bir paradigmayı temsil ediyor ve dijital ve fiziksel dünyaları bir araya getiriyor. Deloitte’e göre önümüzdeki dönemde yapay zeka ile entegre kesintisiz uzamsal bilgisayar deneyimlerine hazırlıklı olmakta fayda var. Bu devrimin tüm sektörlerde önemli bir etkisi olacağı öngörülüyor.

DAHA KÜÇÜK SORUNLAR İÇİN DAHA KÜÇÜK MODELLER

Şirketler artık yapay zekanın büyük oyuncuları tarafından oluşturulan, daha güçlü olabilecek ve ihtiyaç duyulandan daha fazla veri üzerine inşa edilebilecek temel modeller yerine, iş gereksinimleri için daha verimli olabilecek birden fazla, daha küçük modelleri uygulamayı gündemine alıyor. Yeni açık kaynak seçenekleri ve çok modlu çıktılar, şirketler için yeni fırsatlar sunuyor. Daha küçük modellemeler, daha küçük sorunlar için yapay zeka çözümlerinin devreye alınabilmesine imkan sağlayacak. Deloitte'un 2024 3. Çeyrek raporuna göre, ankete katılan kuruluşların %75'i üretken yapay zeka yatırımlarını artırmış durumda.

DONANIMIN YÜKSELİŞ ÇAĞI

Uzun yıllar boyunca yazılımın süren global egemenliği sonrası artık donanımın yükselişine hazır olmak gerekiyor. Bunda en etkili olan gelişme, yapay zekanın gerektirdiği bilgi işlem çipleri olarak gösteriliyor. Robotik ve nesnelerin interneti de son kullanıcıya ulaşan teknolojik aletlerde etkisini ortaya koyacak. Yapay zeka çip pazarı 50 milyar dolarlık bugünkü büyüklüğünden 2027’de 400 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Sürecin sonunun ise insanoğlunun istemediği işleri onun için yapan robotların üretilmesine evrilmesi hedefleniyor.

TEKNOLOJİDE YETENEKLERİN YENİDEN TANIMLANMASI

Yapay zekanın yazılım yazabilme özelliği teknolojide yeteneklerin yeniden tanımlanmasını beraberinde getirecek. 2024 yılında ABD’de şirketlerin gelirlerinde dijital dönüşüme ayırdığı oran yüzde 7.5’i buldu. IT bütçelerinin oranı ise yüzde 5.4’te kaldı. Önümüzdeki 2 yıl içinde şirketler işlerine yapay zekayı daha fazla dahil ettikçe, IT birimlerinin fonksiyonları da yeniden dizayn edilecek. Otomasyon arttıkça teknoloji ile ilgili yetenekler, inovasyona ayıracak daha fazla zaman bulabilecek. Deloitte raporuna göre bu paralelde gerekli dönüşümü sağlayabilen IT birimleri, birer maliyet unsurundan rekabetçilikte etkili kilit servis haline gelebilir.

YENİ MATEMATİK: KUANTUM ÇAĞINDA KRİPTOGRAFİYİ ÇÖZMEK

Kuantum bilgisayarlar günümüzün şifreleme uygulamalarına ciddi bir tehdit oluşturur hale geldi.  Mevcut kriptografik yöntemler kuantum bilgisayarlara karşı yetersiz kalıyor. Şifreleme sistemlerinin acilen güncellenmesi gerekiyor. Kuantum çağında veri gizliliği için kullanılan kriptografi ve e-postaların, elektronik belgelerin ve kullanıcı kimlik doğrulamasının bütünlüğünü korumak için kullanılan dijital imzaların tümü tehdit altında olacak. Şirketler açısından ciddi bir siber tehlikeye işaret eden Deloitte raporuna göre bugün ABD’deki şirketlerin %52'si kuantumla ilgili risk stratejileri geliştiriyor. Raporda, “kuantumun kriptografiye yönelik potansiyel tehdidi ufukta henüz görünse de bu sorunu ele almanın zamanı şimdidir” ifadesine yer verildi.

AKILLI ÇEKİRDEK: YÖNETİM BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞİYOR

Yıllardır şirketler ERP gibi temel ve kurumsal kaynak planlama sistemleri kullanıyor. Yapay zeka bu modele temelden meydan okuyor.  Tedarikçilerden müşterilere kadar operasyonların herhangi bir yönü hakkında bir soru varsa, eskiden ERP bunu çözerdi. Yapay zeka şimdi buna rakip oluyor. Yapay zeka araçları, temel sistemlere erişme ve bir kuruluşun operasyonları hakkında bilgi edinme, sürecini anlama, iş mantığını kopyalama ve çok daha fazlasını yapma becerisine sahip. Bu, sorunların çözümü için yakın gelecekte kaynak planlama sistemi değil yapay zeka destekli bir araç kullanılabileceği anlamına geliyor. Böylece bu dönüşüm, rutin görevlerin otomatikleştirilmesinin ötesine geçerek süreçlerin daha akıllı, verimli ve öngörülü olması için temelden yeniden düşünülmesine ve yeniden tasarlanmasına doğru gidiyor. Yani yapay zeka şirket yönetimlerinin baştan dizayn edilmesine yol açacak. Deloitte raporuna göre yapay zeka tek başına bir işlevsellik olarak değil, bir şirketin dijital dönüşümünü desteklemek için tüm iş süreçlerinde bütünleşik, yerleşik bir yetenek olarak düşünülmeli. Deloitte, yapay zeka devrimine önce ayak uyduranların rekabette tartışmasız öne geçeceğinin altını çiziyor.

Raporun tamamı için:

https://www2.deloitte.com/content/dam/insights/articles/us187540_tech-trends-2025/DI_Tech-trends-2025.pdf

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde